Read Time:3 Minute, 35 Second

Voorlopig staat de klok nog even op wintertijd en moeten we het doen met korte, donkere dagen. Werk je van 9 to 5? Dan is de kans groot dat je in het donker naar je werk vertrekt en in het donker weer thuiskomt. Het is helemaal niet zo vreemd dat je hier somber van wordt. Gelukkig zijn er een aantal manieren om meer licht in huis te halen. In dit artikel delen we vijf tips voor meer licht in huis! 

1. Meer licht in huis: ga voor een lichte basis

Als je meer licht in huis wilt creëren, doe je er goed aan om voor een lichte basis te gaan. Grote oppervlakken zoals de muren, de vloer en het plafond reflecteren namelijk meer licht. Geen zorgen, je hoeft je woonkamer niet helemaal wit te schilderen als je dat niet mooi vindt. Beige, crème of pastel zijn ook een prima keuze om de ruimte lichter te maken. Wil je je muren (her)schilderen? Kies dan voor glimmende (metallic) verf. Deze verf reflecteert het licht waardoor de ruimte lichter én groter lijkt. Dit is meteen ook ideaal als je een kleine woonkamer hebt! 

Voor de vloer is een lichte houtkleur perfect, bijvoorbeeld met visgraat parketvloeren of laminaat. We begrijpen natuurlijk dat het niet zomaar mogelijk is om een nieuwe vloer te leggen. In dat geval kan je een donkere vloer opfleuren met een vloerkleed in een lichte kleur. Zo vind je het perfecte vloerkleed!

meubels in lichte kleuren

2. Kies voor meubels in lichte kleuren

Ook wat betreft de meubels kies je best voor lichte kleuren en materialen. Met bijvoorbeeld een beige bank en een sfeervolle eiken tafel creëer je makkelijk meer licht in huis. Uiteraard begrijpen we dat je niet alle meubels kunt vervangen. Wat je wél kunt doen is donkere meubels lichter maken door ze in een licht kleurtje te schilderen. Heb je geen zin om de verfborstels boven te halen? Een donkere bank kan je ook lichter maken door er kussens en plaids in lichte kleuren in te leggen. Meer heb je niet nodig om die bank op te fleuren én je woonkamer ziet er binnen no time lichter uit. 

meer licht in huis

3. Voeg glimmende accessoires toe

Een beetje bling-bling is zeker welkom in je interieur. Glimmende accessoires weerkaatsen elk straaltje licht en laat dat net zijn wat je nodig hebt op donkere dagen. Of je nu voor goud in je interieur gaat, brons, koper of zilver: iedere glimmende verschijning is goed! Kleine, glimmende details zijn trouwens al voldoende. Denk bijvoorbeeld aan glimmende fotolijstjes, vazen, kussens of theelichthoudertjes. Wat ook zeker niet mag ontbreken is een set ronde spiegels. Deze spiegels zien er niet alleen leuk uit, maar ze creëren ook meer licht in huis. Plaats de spiegels op een strategische plaats, bij voorkeur naast een raam, zodat het licht in de ruimte extra weerspiegeld en weerkaatst wordt. 

bling bling in huis

4. Hou de ruimte voor de ramen vrij

Ramen zijn een belangrijke bron van natuurlijk licht in huis. Het is dan ook fijn om één of meerdere ramen te hebben. Hoe meer licht er door de ramen naar binnen kan schijnen, hoe meer licht je hebt op donkere dagen. Echter is het hebben van ramen niet voldoende. Het is ook belangrijk dat de ruimte voor de ramen vrij is. Stel dat de lichtinval verhindert wordt door hoge meubels of struiken in de tuin, dan zal er niet veel licht in huis komen. Gelukkig kan je dit makkelijk voorkomen door de hoge meubels op een andere plek te zetten en de struiken te snoeien. 

natuurlijk licht in huis

5. Goede verlichting is essentieel

Tenslotte kan je met goede verlichting wonderen verrichten. Meestal heb je genoeg verlichting op plekken waar je veel bezig bent, zoals bij de bank of in de keuken. Maar denk ook eens aan die donkere hoek of de hal waar je vaak alleen een grote lamp aanduwt als je er moet zijn. Een mooie wandlamp of staande lamp creëert meer licht in huis en het ziet er nog gezellig uit ook. Overweeg je een make over voor je trap? Dan is het wellicht een goed idee om je trap van LED lampen te voorzien die je per trede plaatst. Op die manier heb je zelfs op donkere dagen licht in huis en bovendien zie je ook beter waar je loopt!

lichtinval in huis

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
design-dressoirkasten Previous post Mooie design dressoirs voor elk type interieur
design bureau Next post Een stijlvol design bureau hoort bij jouw kantoor aan huis!