Read Time:3 Minute, 55 Second

De landelijke stijl is inmiddels uitgegroeid tot een onontkombare term, wanneer we het over interieur en inrichting hebben. Wanneer we landelijk interieur tips gaan beschrijven is dit eigenlijk al niet meer mogelijk zonder ons verder te definieren. De landelijke trend is inmiddels uitgegroeid in verschillende stromingen, zo is er bijvoorbeeld de cottagestijl, de scandinavische stijl en het modern landelijk wonen. Zo schreven we eerder al een artikel over het Scandavisch interieur. Deze woontrend heeft veel in gemeen met het landelijk wonen, bij deze trend wordt de nadruk erg gelegd op de witte lichte nadruk in het interieur. Dat hoeft bij andere landelijke stromingen niet altijd het geval te zijn.  Onderstaande landelijk interieur tips zijn geinspireerd op het landelijk wonen, met het landelijk interieur van het platteland als inspiratiebron. Bij landelijk wonen staat het uitstralen van rust als middelpunt bij het inrichten van het interieur en worden de stress en spanningen van de grote stad zo veel mogelijk buiten wege gelaten.  Deze rust probeert men uit te drukken in het interieur, door gebruik te maken van bepaalde kleuren en materialen. Schreeuwerige accentwanden of excentrieke design kasten worden zul je in het landelijke interieur niet tegenkomen.

landelijke inrichting tips

Landelijk interieur tips

Hieronder volgen enkele basic tips voor het inrichten van een landelijk interieur. De landelijk interieur tips hebben we beschreven aan de hand van: materialen, kleuren, vormen, accessoires en verlichting.

Materialen

Bij een landelijk interieur wordt veelal gebruik gemaakt van natuurlijke materialen. Waarbij hout op verschillende manieren wordt toegepast. Veel landelijke interieurs worden voorzien van een echte houten vloer, wat direct een bepaalde rustieke toon neerzet. Daarnaast wordt hout gebruikt voor tafels, stoelen en kasten. Hierbij wordt zowel onbewerkt als bewerkt hout gebruikt. De boomstamtafel bijvoorbeeld is een mooie toevoeging op een landelijk interieur. Deze tafels worden gemaakt van boomstammen, waarbij de vorm van de boom en bast daadwerkelijk terug te zien is in het tafelblad. Ook de whitewash techniek wordt veel toegepast op hout, zodat meubels een mooi nostalgisch, gebruikt uiterlijk krijgen. Hout hoort in een landelijk interieur omdat hout van oorsprong op het platteland makkelijk te vinden. Het is vrij eenvoudig te bewerken en is een erg duurzaam product. Daarnaast straalt een interieur waarbij veel gebruik is gemaakt van hout erg veel warmte en sfeer uit.

Naast hout, wordt er ook veel gebruik gemaakt van stof. Stof heeft ook een warme uitstraling en past daarom goed in de landelijke inrichting. Extra sfeer wordt vaak gecreeerd door veel stoffen kussens op banken en stoelen te plaatsen. Naast stof, worden banken en stoelen ook regelmatig van leer gemaakt. Tevens staat een dierenvel/ kleed ook erg goed in een landelijk interieur.

We gaven al aan dat de vloeren in een landelijk interieur vaak van hout worden gemaakt, daarnaast wordt er ook vaak gebruik gemaakt van echte natuurstenen tegels. Natuurstenen tegels geven een echt rustiek effect, het enige nadeel is dat het vaak wat kouder aanvoelt.

landelijk interieur

Kleurgebruik

Een belangrijk onderdeel van de landelijk interieur tips is het kleurgebruik. Een landelijk interieur staat er om bekend vooral geen gebruik gebruik te maken van opvallende kleuren. Er wordt veel gebruik gemaakt van wit, gebroken wit en zachte tinten zoals licht grijs, beige aardetinten. Wil je wat extra kleur toevoegen, dan wordt er vaak van milde pasteltinten gebruikt. Houten meubels worden vaak niet geschilderd, zodat de natuurlijke vormen en structuren goed zichtbaar blijven. Wel wordt er vaak gebruik gemaakt van whitewash meubels, waarbij juist de houtstructuur duidelijk zichtbaar blijft.

landelijk interieur tips

Vormen

In een landelijk interieur is het zeker niet noodzakelijk om alleen van strakke en rechte vormen gebruik te maken. Juist onevenedigheden in meubels en accessoires geven een sierlijk karakter aan het interieur. Soms wordt er gebruik gemaakt van sierlijke lijnen in stoelen of lijsten, maar dit wordt over het algemeen zo veel mogelijk voorkomen.

Accessoires

In een landelijk interieur horen natuurlijk ook landelijke woonaccessoires. Bij een landelijk interieur zijn de mogelijkheden eigenlijk eindeloos. Het is belangrijk om er op te letten dat de kleuren van de accessoires goed aansluiten bij de rest van het interieur. Daarom worden ook vaak accessoires van natuurlijke materialen in natuurlijke kleuren gebruikt. Enkele voorbeelden van accessoires zijn fotokaders, planten, kandelaars, manden, potjes, aardewerk, schotels, maar zelfs een mooie tak in een vaak kan een erg mooie accessoire zijn.

landelijke woonaccessoires

Landelijke verlichting

Bij een landelijk interieur hoort ook de juiste verlichting. Zeker geen felle onnatuurlijke verlichting, maar juist een verlichting met warme kleuren. Er zijn volop mogelijkheden, van oude rustieke chandeliers, tot windlichten. Een erg leuke toevoeging zijn ook de hippe kruiklampen die tegenwoordig veel gebruikt worden.

Bovenstaande landelijk interieur tips zijn gericht op het algemene landelijke interieur, later zullen we ook nog dieper ingaan over andere stromingen zoals het modern landelijk wonen of de zogenaamde cottage stijl.

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post De natuurlijke badkamer
Next post Een industrieel interieur naleven