Read Time:2 Minute, 47 Second

Bij landelijke keukens denkt men al snel aan een ruim opgezette keuken op een grote boerderij, met een grote robuuste afzuigkap. De landelijke stijl heeft zich echter in de afgelopen tijd behoorlijk ontwikkeld, waardoor er verschillende stromingen zijn ontstaan. Over het algemeen kunnen we bij alle landelijke keukens 1 duidelijke overeenkomst zien; bij alle landelijke keukens wordt veel gebruik gemaakt van natuurlijke materialen. Dat kan hout zijn voor de kastjes, de vloer, het werkblad en de meubels, maar ook natuurstenen tegels of werkbladen worden veelal gebruikt in landelijke keukens. Een landelijke keuken hoeft niet perse in een ruime woning te worden geplaatst, maar kan ook prima in een wat beperktere ruimte. De landelijke keuken moet vooral sfeervol en gezellig zijn en roept bij veel mensen een gevoel van nostalgie op. Bij landelijke keukens wordt er veelal gebruik gemaakt van sierlijke afwerkingen, waarbij gebruik wordt gemaakt van nostalgische keukendeurtjes, keukengrepen en andere tierlantijtnjes.

landelijke keukens

In dit artikel willen we vooral enkele tips en ideeen meegeven voor liefhebbers van landelijke keukens.

Hoe worden landelijke keukens ingedeeld?

De landelijke stijl is te herleiden van het platteland, waarbij zeker een drang naar vroeger te herkennen is. Dat is met de opbouw van landelijke keukens ook zichtbaar. De spoelbak en het fornuis waren vroeger de meest essentiele onderdelen van de keuken, deze krijgen dan ook een prominente plaats bij de indeling van de keuken. Andere elementen zoals de diepvries, de koelkast, vaatwasser en magnetron worden vaak weggewerkt achter hout, zodat de moderne technologie niet de bepalende toon zet in de keuken. Indien er plek voor is, kan de landelijke keuken ook worden gebruikt als een leefkeuken. De plek waar het gezin kan ontbijten, lunchen, en dineren, maar waar eventueel ook gasten kunnen worden ontvangen en waar gezellig nagetafeld kan worden.

landelijke keuken

Decoratie in de landelijke keuken

Er zijn van allerlei mogelijkheden voor het decoreren van landelijke keukens. Dit heeft grotendeels te maken met de landelijke stijl die je voor de keuken kiest. Nostalgische voorwerpen zoals oude koffieblikken, kruidenpotjes, melkflessen etc, zijn typische voorwerpen die veel worden gebruikt als decoratief materiaal in een landelijke keuken. Oude melkflesjes worden bijvoorbeeld als bloemenvaasje gebruikt en vervullen zo direct ook een andere functie. DAarnaast zien we in veel landelijke keukens mogelijkheden om pannen, potten, lepels en andere keukenartikelen op te hangen aan het fornuis of aan een speciale rand of haken in de keuken. Dit geeft een bijzonder levendig effect.

decoratie in de landelijke keuken

Welke kleuren worden er gebruikt?

In veel landelijke keukens wordt gebruik gemaakt van natuurlijke materialen. Ook op het gebied van kleuren worden vaak natuurlijke kleuren aangehouden. Hout behoudt vaak zijn originele kleur of wordt geverfd in een witte, grijze of bruine kleur.

Verschillende landelijke stijlen

In eerdere artikelen hebben we het ook al gehad over de verschillende landelijke stijlen en stromingen. Zo is de cottage stijl afgeleid van de Britse cottages en erg verschillende aan landelijke stijl op Scandinavische wijze. De cottage stijl voelt wat meer gezelliger maar oubolliger aan, en bij de Scandinavische stijl wordt veel gebruik gemaakt van wit, en worden er niet veel overbodige accessoires gebruikt. Ook het modern landelijk wonen is in landelijke keukens terug te zien. Hierbij wordt de landelijke stijl toegepast door zo veel mogelijk gebruik te maken van natuurlijke materialen en kleuren, maar wordt er wel moeite besteed aan het creeeren van rust, door het aantal accessoires te beperken.

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Badkamermeubelen
Next post Muurdecoratie kinderkamer