Read Time:2 Minute, 46 Second

Welke planten zijn geschikt voor op de babykamer?

Er komt het nodige kijken bij het vormgeven van een veilige, praktische én mooie babykamer. Veel aandacht gaat uit naar het zoeken van geschikte meubels en wand- en vloerbedekking. Wat hierbij wel eens wordt vergeten, is dat ook de kwaliteit van de lucht in de babykamer van groot belang is. Net als in elke kamer zijn planten ideaal om de zuurstofconcentratie in een babykamer op peil te houden. Bij planten voor op de babykamer moet je er echter ook op letten of de planten geschikt zijn voor baby’s en kleine kinderen. Wat zijn geschikte babykamer planten en wat niet?

babykamer planten

Voorkom giftige planten in babykamer

Baby’s leven volgens de ongeschreven regel dat alles wat in hun mond past, ook in hun mond gestopt moet worden. Dit geldt voor pakweg de afstandsbediening en legostenen, maar ook voor de bladeren van planten. De meeste planten en bloemen zijn niet giftig, zodat je deze probleemloos in een babykamer kan zetten, maar er zijn enkele uitzonderingen waar je rekening mee moet houden. Sommige planten zijn giftig wanneer deze in de mond worden genomen, maar andere planten zijn al bij slechts een (langdurige) aanraking giftig. Een voorbeeld hiervan is de Hedera, een fraai ogende klimopplant die binnenshuis populair is als hangplant. Contact met deze plant kan leiden tot ernstige huidirritatie. Het inslikken van Hedera-bladeren veroorzaakt zelfs een brandende mond en keel, griep en huiduitslag. Zoek je een hangplant die veilig is voor de babykamer? Kies dan voor bijvoorbeeld de in Nederland en België graag geziene Bostonvaren. Behalve planten zijn ook sommige bloemen giftig. De witte aronskelk kan zelfs dodelijk zijn voor baby’s en kleine kinderen. Wil je een plant met bloemen toevoegen aan de babykamer? Kies dan een Kaaps viooltje. Deze kleine plant is niet giftig en dus een veilige keuze voor elke babykamer.

planten voor in de babykamer

Planten in babykamer voor veel zuurstof

Planten zijn ideaal voor het reinigen van de lucht. Sommige planten zijn hier echter beter in dan andere. Zo zijn er planten die ’s nachts juist zuurstof verbruiken en zijn ook de verschillen groot tussen de hoeveelheid zuurstof die elke plant overdag produceert. De Gerbera is een plant die bekendstaat als een echte zuurstofmachine. Wellicht zou je het niet zeggen als je deze schattig ogende plant ziet, maar er zijn slechts weinig planten die zoveel zuurstof produceren én gifstoffen uit de lucht halen als de Gerbera. Deze plant gaat hier bovendien ’s nachts gewoon mee door, wat de Gerbera ideaal maakt voor elke slaapkamer. Daarnaast is dit plantje niet giftig en dus ook geschikt voor babykamers. Andere voorbeelden van planten die niet giftig zijn én veel zuurstof produceren, zijn de Bostonvaren en de Vrouwentongen. Deze twee planten vereisen bovendien nauwelijks onderhoud, zodat je volledige aandacht uit kan gaan naar je kind(eren). Bij een niet overdreven grote babykamer is overigens al één van deze planten genoeg om de lucht in de kamer schoon te houden.

Fraai ogende babykamer planten

Ook bij planten voor op de babykamer doet het uiterlijk ertoe. De lichtgroene kleur van de Bostonvaren en het paars van de Kaaps viooltje sluiten goed aan bij de vrolijke aankleding van menig babykamer. De Gerbera is verkrijgbaar in uiteenlopende kleuren, van wit en geel tot rood, paars en roze. Zo vind je eenvoudig een exemplaar dat past bij jouw babykamer.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Woontrend komende jaren: haal buiten naar binnen
Next post Moestuin in huis, sla verbouwen op de vensterbank