Read Time:3 Minute, 52 Second

Vaak is het zinvol om de kamer van je kind op te delen in verschillende ruimtes, zoals een speelgedeelte en een slaapgedeelte. Dit maakt het voor kinderen gemakkelijker om zich bezig te houden met de afzonderlijke fasen van de dag. Als broers en zussen een slaapkamer delen, is het vaak logisch om voor elk een aparte ruimte te creëren, vooral als je een jongen en een meisje hebt. Dit voorkomt discussies en creëert tegelijkertijd privacy. Maar zelfs als elk kind zijn eigen slaapkamer heeft, willen veel ouders het bed visueel scheiden van de speelruimte, zodat de kinderen ’s nachts gemakkelijker naar bed kunnen gaan. Scheidingswanden mogen niet te groot zijn en de ruimte niet te donker maken. Aan beide zijden toegankelijke planken voor boeken of speelgoed zijn ideaal. Onderstaande ideeën voor een kinderkamer maken het je gemakkelijk om een ​​passende inrichting en de juiste meubels voor je kind(eren) te vinden.

Functioneel of fantasierijk: gebruik maken van de ruimte onder het bed

Een stapelbed biedt een slaapplaats voor twee kinderen en maakt vloeroppervlak vrij. Stapelbedden of hoogslapers zijn aan te raden voor kinderen met een eigen slaapkamer, omdat ze vloerruimte vrijmaken voor andere meubels of speelgoed. Een stapelbed of hoogslaper maakt veel ruimte vrij die voor andere dingen kan worden gebruikt. Een stapelbed biedt plaats aan twee kinderen om te slapen in de ruimte van slechts één bed, terwijl een hoogslaper vloerruimte vrijmaakt voor ander meubilair eronder, zoals een bureau of een plank. De ruimte eronder kan ook omgebouwd worden tot leeshoek met een matras en enkele kussens. Of je kunt de voorkant bedekken met een oud laken, waardoor er een hol ontstaat waar dieven zich perfect in kunnen verstoppen… en spelen. 

Een tapijt voor warmte en bescherming

Een zacht, verwarmend oppervlak om op te zitten of te liggen is belangrijk in de kinderkamer omdat kinderen graag spelen terwijl ze op de grond zitten. Daarom is een groot vloerkleed zeer geschikt als vloerbedekking. Het verbetert meestal ook visueel de kamer en kussens vallen tijdens het spelen. Het moet beslist een rubberen onderkant hebben om te voorkomen dat het tapijt in dergelijke situaties gaat bewegen. Speeltapijten zijn vooral populair bij jongere kinderen, omdat ze dankzij bedrukte motieven zoals straat- of jungle landschappen direct bij het spel betrokken kunnen worden.

Ideeën voor het inrichten van een meisjeskamer

Creatief ontworpen muren

Kale muren zijn veel te saai voor een kinderkamer. Met verwijderbare muurstickers en andere stickers kunnen ze op verschillende manieren worden vormgegeven, bijvoorbeeld met favoriete dierenmotieven, sprookjesfiguren of kleurrijke patronen. In tegenstelling tot behang kunnen dergelijke wanddecoraties ook vrij eenvoudig worden verwijderd. Natuurlijk zijn afbeeldingen die jouw kinderen zelf hebben getekend of geschilderd ook geschikt als wanddecoratie. Met een aan de muur gespannen staalkabel kun je ze bijvoorbeeld aan clips ophangen en hoef je niet telkens een nieuwe spijker in de muur te slaan. Zo kunnen ook oude meesterwerken snel worden ingewisseld voor nieuwe.

Een toevluchtsoord om bij weg te dromen

Een retraite geeft kinderen een plek om te lezen en te dagdromen. Speeltenten zijn te koop in meubelzaken. Maar je kunt ook zelf een knuffelhol bouwen met een paar kussens en lange lappen stof aan het plafond. Kinderen houden van retraites waar ze zich in alle rust kunnen verstoppen, dagdromen of door hun favoriete boek kunnen bladeren. Een knusse tipi is hiervoor zeer geschikt en is ook een optisch hoogtepunt in een kinderkamer. Als je zelf zo’n plek wilt bouwen, plaats dan een zitzak in een hoek en hang er een luifel overheen met lange stroken stof die helemaal tot aan de grond reiken. Voeg kerstverlichting toe als gordijn – en de nieuwe favoriete plek van je kind om rond te hangen is klaar. Een speciale speeltuin is ook een plek waar kinderen zich helemaal kunnen onderdompelen in hun eigen wereld. 

Ideeën voor het inrichten van een jongens- of meisjeskamer

Opbergruimte voor kleding en speelgoed

Het is ongelooflijk hoeveel speelgoed, boeken en kinderkleding zich in de loop van de tijd opstapelt. Je moet voldoende opbergruimte hebben om toch wat netheid in de slaapkamer van je kind te zorgen en om relatief snel dingen te kunnen pakken. Kleding kan het beste in lades en kleerkasten worden bewaard omdat ze daar geen stof zien.

Speelgoed moet daarentegen in lades of manden worden bewaard, die op hun beurt op open planken kunnen worden opgeborgen. Als je speelgoed liever netjes opbergt, kun je ook een doe-het-zelf speelgoedkist op wielen maken. Met een beetje creativiteit vind je nog meer ideeën om de kinderkamer netjes te houden. Boeken zien er bijvoorbeeld niet alleen goed uit op planken, maar ook op fotostrips die aan de muur worden gehangen, waar ze een decoratief element worden wanneer ze met de boekomslag naar voren worden geplaatst!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
tuinieren Previous post Tuinieren voor beginners: tips voor het onderhoud van een bloementuin
airco's en zonnepanelen Next post Haal het beste uit de zomer én winter met airco’s en zonnepanelen