Het lijkt voor ons als consument steeds belangrijker te worden om te weten waar ons voedsel vandaan komt. Een stapje verder is dat we liever zelf voedsel verbouwen. Dan kunnen we precies zien hoe de groei ontwikkelt van een zaadje of klein plantje tot de oogst van sla, kruiden of vruchtdragende planten. Het grote voordeel daarbij is dat we zeker weten dat er geen chemische bestrijdingsmiddelen of mest gebruikt zijn. Bovendien: verser kan niet! Maar wat nu als je in een stadswoning woont zonder tuin? We laten je zien dat ook voor deze tuinders oplossingen zijn, zodat ieder binnen groente verbouwen kan.
Vensterbank tuinieren
Ruil je kamerplanten in voor kruiden, pluksla, pepertjes, snoeppaprikaatjes en Cherry tomaatjes. Tenminste, als de ramen van jouw woning een redelijke hoeveelheid zonlicht binnen laten. Daarmee bedoelen we minstens 5 uur per dag. Bij vensterbank tuinieren gebruik je je vensterbank binnen en buiten om groente en kruiden op te kweken. Het vraagt geen ingewikkeld systeem, wel veel aandacht en water.
Sommige groentes en kruiden kunnen prima in potten geteeld worden, mits ze voldoende daglicht krijgen en af en toe worden bij gemest. Bedenk altijd dat vruchtdragende planten meer zon nodig hebben dat bladgroentes en kruiden. Sommige kruiden, zoals basilicum, zijn eigenlijk uitheems en willen de warmste spot van het huis.
Afbeelding: https://nl.pinterest.com/pin/538039486722902591/
Afbeelding: https://nl.pinterest.com/pin/156007574566653406/
Vertical gardening
Heb je de smaak te pakken? Mooi, dan kun je nu een stapje verder naar het zogeheten vertical gardening. Bij verticaal tuinieren gebruik je de ruimte in de hoogte om groentes en kruiden te telen. Er zijn een hoop ingenieuze systemen ontwikkeld, die je als je een beetje handig bent zelf in elkaar kunt zetten. Meer dan een groot zonnig raam, een paar lege frisdrank flessen, tie-rips, een druppelaar en slangetjes heb je niet nodig. Kijk vooral eens op Pinterest om inspiratie op te doen.
Zo’n verticaal raamsysteem werkt vooral voor het kweken van kruiden en sla. Je hebt dan wel de meters in de hoogte tot je beschikking, maar de grond voor plantje is nog steeds vrij beperkt. Er zijn slasoorten, zoals rucola, groeien snel, zodat je ze snel kunt oogsten. Waardoor er ruimte vrij komt voor een nieuwe zaaiing. Door het druppelsysteem krijgen de planten heel regelmatig water, zodat de grond niet te snel uitdroogt door de hitte achter het raam.
Afbeelding: https://nl.pinterest.com/pin/AYNDFMG2j0XBjhV6KnhNmqRgQxzf2nIp_8PpUGLxaH5f97diqQiafr4/
Afbeelding: https://nl.pinterest.com/pin/260857003399019475/
Moestuin in huis
Aarde? Grond? De professionals op gebied van voeding en duurzaamheid zijn het erover eens: de toekomst is binnen kweken op water, want de aarde verarmd, de grond wordt duurder en de nood om vers voedsel wordt groter. Je kunt een moestuin in huis aanleggen, indien je hetzelfde principe gebruikt. Dit is wel weggelegd voor de echte groene vingers onder ons, want het vereist wat precisie.
De vraag naar materialen voor ‘Urban Farming’ groeit immens, evenals het aanbod. Heb je niet veel daglicht of staan de vensterbanken al vol met potjes tomaten? Dan kun je gebruik maken van hydroculturen en ledverlichting voor het kweken van bladgroentes en kruiden. Bij kweken op water worden de voedingsstoffen aan het water toegevoegd en gebruik je lampen om je planten van voldoende licht te voorzien. Heb je dus binnen wel de vierkante meters, dan kun je op deze manier binnen groente verbouwen. Overigens kun je ook heel goed paddestoelen zoals oesterzammen thuis kweken. Geen ledlampen voor deze jongens!