Read Time:2 Minute, 51 Second

Intelligente oplossingen voor in huis

Tijdens de afgelopen jaren heeft het gebruik van domotica, ook wel huisautomatisering genoemd, enorm toegenomen. Terwijl geautomatiseerde woningen vroeger voornamelijk gebruikt werden door mensen met een handicap om ervoor te zorgen dat ze vanuit hun rolstoel toch alles konden doen, is de doelgroep van domotica nu veel breder geworden. Men kiest steeds vaker voor gemak en dankzij het gebruik van smartphones en andere vernieuwende technologieën raken we steeds meer op ons gemak met intelligente systemen. In de toekomst zal dit waarschijnlijk alleen maar verder toenemen.

Domotica-toepassingen zijn doorgaans voorzien van ethernetaansluitingen. Zo kan je jouw huis niet alleen vanuit thuis besturen, maar ook op afstand via een computer, een tablet of een smartphone. Er zijn diverse slimme oplossingen met verschillende prijskaartjes. De kosten van domotica hangen onder andere af van de kwaliteit van het systeem, het netwerk dat ervoor gebruikt wordt en het aantal functies dat de oplossing biedt. In eerste instantie lijken de intelligente apparaten misschien een investering, maar uiteindelijk kan je dankzij deze innovatieve systemen veel geld besparen. De meest gebruikte domoticasystemen kun je draadloos opladen.

1. Klimaatregeling

Met domotica in huis kan je ervoor zorgen dat de verwarming of airconditioning zich automatisch uitpast aan de omgevingstemperatuur, de tijd en de aan- of afwezigheid van personen in de desbetreffende ruimte. De temperatuursensoren doen zelf hun werk zonder dat jij je erom hoeft te bekommeren. Ook de ramen in je huis kunnen worden gesystematiseeerd. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de ramen automatisch openen bij een bepaalde omgevingstemperatuur of op een bepaald tijdstip. Met behulp van de bediening op je smartphone kun je er ook voor zorgen dat je huis alvast lekker op temperatuur komt terwijl jij onderweg naar huis bent.

2. Beveiliging

Hich tech in je huis kan ontzettend handig zijn bij het voorkomen van woninginbraak. Zo bestaan er bewakingscamera’s en parlofoons met een camera die je kan koppelen met je smartphone. Ook een inbraakalarm kan worden doorgeschakeld naar je telefoon en naar de hulpdiensten. Het is ook mogelijk om sprinklers te laten afgaan bij detectie van brand door rookmelders. Een kleine investering kan een hoop ellende voorkomen!

3. Energieverbruik

Met deze innovatieve systemen kun je ervoor zorgen dat bepaalde stopcontacten gedesactiveerd worden wanneer jij niet thuis bent. Zo zorg je ervoor dat sluipverbruik flink beperkt wordt. Een andere manier om energie te besparen is door in te stellen dat apparaten met een hoog stroomverbruik enkel gestart kunnen worden in de daluren. De meeste systemen geven je ook een gedetailleerd overzicht van de energie die je verbruikt en bespaard hebt. Zo zie je al snel wanneer jij het meest verbruikt. In het vervolg kan je daar dan rekening mee houden.

4. Extra comfort

Dankzij hich tech in je huis worden talloze taakjes vergemakkelijkt en kan jij rustig achterover leunen na een lange dag op het werk. Maak je eerst nog wat laatste opdrachten af met helder licht, dan kan je vervolgens met de afstandsbediening het licht veranderen in een meer romantische of sfeervolle stand zodra je lekker op de bank neerploft. Ook is het mogelijk om ’s avonds op afstand vanuit je bed de gordijnen te sluiten nadat je het koffiezetapparaat en de oven hebt geprogrammeerd voor de volgende ochtend. Een heerlijk kopje koffie en vers gebakken broodjes, direct nadat je wekker is afgegaan, en dat allemaal door een simpele oplossing met domotica in huis. Wat een heerlijke start van de dag!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Woontrend: je keuken inrichten als bar
Next post Je slaapkamer verduisteren? Kies de juiste gordijnen!