Read Time:3 Minute, 36 Second

Een open kast ziet er mooi en stijlvol uit, maar hoe richt je hem in? Een open kast inrichten is geen makkelijke opdracht. Met te veel spullen oogt de kast al snel rommelig en als je hem te leeg laat, lijkt het niet helemaal af. Gelukkig zijn er genoeg trucjes om een mooie balans in een open kast te creëren. Wij helpen je graag een handje met deze vijf tips!

1. Open kast inrichten: let op het kleurgebruik

Net als in de rest van je woning speelt kleurgebruik een belangrijke rol bij het inrichten van een open kast. Welke accessoires voor een open kast hebben jouw voorkeur? Kies je voor servies of vooral voor persoonlijke spullen? Ga je voor veel foto’s en souvenirs? Of wil je er graag een boekenkast van maken?

Wat je keuze ook is, sorteer zoveel mogelijk spullen op kleur zodat je een rustig kleurenpalet krijgt. Bij het inrichten van een open kast beperk je je best tot twee à drie kleuren voor een rustige uitstraling. Binnen die kleuren kan je natuurlijk nog genoeg spelen met allerlei tinten zodat het geheel niet te saai wordt. Bij boeken is het wel iets lastiger om je aan een beperkt kleurgebruik te houden. Je kunt de boeken per kleur sorteren of omgedraaid neerzetten, zo heb je geen last van een breed palet aan kleuren.

een boekenkast maken

2. Groepeer spullen

Schep orde in de chaos door spullen te groeperen. Zet niet alles naast elkaar, maar sorteer dezelfde soort spullen in kleine groepjes. Boeken bij boeken, souvenirs bij souvenirs enzoverder. Heb je veel kleine accessoires zoals kaarsen en waxinelichthouders? Plaats deze bij elkaar op een dienblad voor een rustige uitstraling. Mocht je bepaalde spullen liever niet in het zicht leggen, dan kan je werken met mandjes en potjes. Zo kan je losse waxinelichtjes in een pot bewaren en kabels wegwerken in een mandje dat bij de rest van je accessoires past. Dat ziet er een stuk opgeruimder uit én het staat ook nog mooi.

kast inrichten

3. Planten in een open kast

Een beetje groen in huis is altijd leuk, het fleurt de ruimte helemaal op! Je verwacht het misschien niet, maar ook planten zijn heel mooi om in een open kast te zetten. In tegenstelling tot andere (kleine) accessoires, hoef je planten niet allemaal bij elkaar te zetten want dit ziet er al snel te druk uit. Het geeft net een leuk en speels effect als je bijvoorbeeld op de bovenste plank een plantje plaatst en een paar planken eronder nog eentje. Heb jij geen groene vingers? Kies voor 5 planten die weinig verzorging nodig hebben of fleur je huis op met kunstplanten.

4. Varieer in hoogte

Of je nu een open kast met stellingen of planken hebt: in beide gevallen is het aangeraden om de accessoires in verschillende hoogtes af te wisselen. Ga bijvoorbeeld voor een speels effect door fotolijsten van verschillende formaten achter je accessoires tegen de achterwand te zetten. Ook stapelen is een goede manier om verschil in hoogte te creëren. Heb je geen ruimte voor die mooie vaas naast een boek? Dan kan je de vaas er gewoon bovenop zetten. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden!

open kast met stellingen

5. Zorg voor lege plekken

Tenslotte betekent een open kast inrichten niet dat je deze helemaal moet volproppen. Het is net belangrijk om een paar lege plekken te voorzien, dit creëert rust en overzicht. Laat gerust een paar planken leeg want dit ziet er prachtig uit. Let er wel op dat je niet alles in het midden plaatst. Bij het inrichten van open kasten is het handig om af en toe even naar achteren te stappen en vanaf een afstandje naar de kast te kijken. Zie je door de bomen het bos niet meer? Wacht dan een uurtje met inrichten en begin dan opnieuw met een frisse blik. Dan zie je waarschijnlijk direct waar er te veel of te weinig accessoires staan. Een juiste balans is heel belangrijk!

inrichten van open kasten


Zo, dit zijn vijf tips voor het inrichten van een open kast. Bij het opvolgen van deze tips is het wel belangrijk dat je bij jezelf blijft. Het is jouw kast en jij moet er iedere dag van kunnen genieten. Maak de kast dus gerust persoonlijk. Als mensen naar je open kast kijken, zien ze meteen dat het jouw kast is. Dat is waar het om gaat!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Vintage woonkamer inrichting Previous post Een vintage woonkamer inrichting: hoe pak je dit aan? Handige tips en adviezen
leuke plekken voor bloemen in huis Next post 7 leuke plekken voor bloemen in huis