Read Time:3 Minute, 5 Second

De winter is nu echt begonnen en dat betekent dat de dagen en nachten steeds kouder worden. Overdag kan je je nog warm houden met een dikke trui, maar ‘s nachts is het een stuk moeilijker. Lekker slapen in de winter is niet zo vanzelfsprekend. Kan jij ook moeilijk in slaap vallen in de winter omdat je bibberend onder de lakens kruipt? Je kan natuurlijk de verwarming opzetten in de slaapkamer, maar dat is niet zo gezond om te slapen. Gelukkig zijn er nog andere manieren om warm te slapen. Met deze vijf tips kan jij lekker slapen in de winter!

1. Zorg voor frisse en gezonde lucht

In de zomer gooi je alle deuren en ramen open en in de winter zit alles potdicht. Dat is goed voor je energierekening, maar minder goed voor de luchtkwaliteit in huis. Zeker in de winter is het belangrijk om goed te blijven ventileren. In de slaapkamer kan je iedere ochtend het raam een halfuurtje open zetten om te verluchten. Heb je een ventilatierooster? Zet dit dan open en hou deze goed schoon en vrij van stof. Als de luchtkwaliteit in de slaapkamer goed is, zal je ook beter kunnen slapen. Een frisse slaapkamer is wellicht even doorbijten als je in bed stapt, maar het zorgt wel voor een gezonde nachtrust.

2. Zet de verwarming zo min mogelijk aan

Het klinkt misschien niet logisch, maar je zet de verwarming beter niet te veel aan in de winter. Een frisse slaapkamer zorgt er namelijk voor dat je lichaam op een natuurlijke manier op de juiste temperatuur komt om in slaap te vallen. Als het erg warm is in de slaapkamer, dan moet je lichaam meer moeite doen om af te koelen. Hierdoor kan je minder goed in slaap vallen. De ideale slaapkamertemperatuur schommelt rond de 18 graden. Is het kouder in je slaapkamer? Zet de verwarming dan even op om de ergste kou weg te halen en zet de verwarming weer af zodra je in bed kruipt.

3. Schaf een winter dekbed of 4-seizoenen dekbed aan

Hoe kan je lekker slapen in de winter zonder verwarming? Met een winter dekbed! Je dekbed is de belangrijkste laag op je bed qua isolatie. Hierbij kies je best voor een donzen dekbed of een wollen dekbed. Wol is ideaal voor wie ‘s nachts veel transpireert en houdt van een zwaar dekbed. Dons is een stuk lichter, maar wel ademend en lekker warm in de winter. Je kan ook kiezen voor een 4-seizoenen dekbed. Dit soort dekbed met losse onderdelen kan je heel het jaar door gebruiken en vormen samen, aan elkaar geknoopt of geritst, een heerlijk warm winter dekbed. 

4. Kies voor een flanellen dekbedovertrek


In de koude wintermaanden kies je best voor een flanellen dekbedovertrek. De gevoelstemperatuur wanneer je in bed kruipt is dan een stuk hoger dan bij katoenen lakens. Zo hoef je dus geen halfuur te woelen vooraleer het bed een beetje opgewarmd is.  Wil je het nog warmer hebben in bed? Schaf dan ook een flanellen hoeslaken en kussensloop aan. 

5. Zorg voor een extra warmtebron in bed

Heb je geen partner aan wie je je ijskoude handen en voeten kan verwarmen in bed? Geen zorgen, er zijn genoeg warmtebronnen die je kan gebruiken. Denk aan een warmwaterkruik, verwarmingskussen, kersenpitkussen of elektrisch deken. Wanneer je je voeten niet warm krijgt, hou dan je sokken aan als je in bed kruipt. Warme voeten zijn essentieel om lekker te slapen. Als je voeten warm hebben, zal je sneller in slaap vallen. Doe je sokken weer uit zodra je bed en voeten zijn opgewarmd. Met een extra warmtebron in bed kan je alsnog lekker slapen in de winter!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
aandachtspunten aanschaf vloerkleed Previous post Waar je allemaal rekening mee moet houden bij de aanschaf van een vloerkleed
trapliften Next post Veranderingen in huis wanneer je ouder wordt