Read Time:2 Minute, 51 Second

We proberen elk jaar weer met man en macht om onze energierekening zo laag mogelijk te houden. De afrekening is dan ook elke keer weer een spannend moment en voor veel mensen een reden om de energie aanbiedingen nog eens een keer te bekijken. Dat kan een heel slim idee zijn, soms ligt het inderdaad aan de energie leverancier en kan je ergens anders veel goedkoper uit zijn. In de meeste gevallen ligt het echte een stuk complexer. Het bekijken van aanbiedingen van energie is dan niet meer voldoende. Er moet echt iets structureels veranderen in huis om de rekening drastisch te verlagen. Wist je dat de meeste kosten worden gemaakt door het gebruik van de verwarming? Vandaag geven wij je deze beste tips die je helpen bij het besparen van energie op de verwarming. Lees je mee?

1. Laat de radiators niet onnodig aan staan

In veel woningen staan de radiators in elke ruimte ingeschakeld. Maar waarom nu eigenlijk? Er zijn ook veel ruimtes waar niemand komt en alleen maar gebruikt worden voor opslag? Moet je die dan ook echt zo goed verwarmen? Natuurlijk is dat ook helemaal niet nodig. Schakel deze radiators dus ook gewoon uit zolang er niemand gebruik van maakt. Wel moet je bevriezing voorkomen als het erg koud is buiten. Laat de radiator dan op een lage stand branden.  

2. Zet de thermostaat is een graadje lager

Natuurlijk is het heerlijk om thuis te komen in een aangenaam, voorverwarmd huis. Maar zijn die 22 graden echt nodig om het aangenaam te houden? Misschien is 20 graden ook wel een hele mooie temperatuur. Zet de thermostaat is een graad lager om te kijken of dit wat voor jullie is. Soms is het gebruik van sloffen, iets dikkere kleding en een dekentje al voldoende om lekker aangenaam op de bank te kruipen. Dat kost niks en het scheelt uiteindelijk aanzienlijk op je afrekening. Zet de kaarsen aan en je zorgt ook nog eens voor een gezellige sfeer om lekker dicht bij je gezinsleden te kruipen. Wintersere taferelen bestaan bijna niet!

3. Zet de verwarming ’s nachts een klein stukje lager

In de nacht is het natuurlijk niet nodig om de verwarming aan te hebben, afgezien van wat warmte om bevriezing tegen te gaan. Toch is het ook niet aan te raden om alle verwarmingen uit te zetten. Het kost nog veel meer energie om een koud huis warm te krijgen de volgende ochtend, zo bespaar je nog niks. Veel beter is het zorgen voor 1 a 2 graden verschil met overdag en een goede isolatie van het huis. Zo ontsnapt er weinig warmte en hoeft de verwarming niet voluit te staan loeien op de dag. Doe dit ook als je van huis weggaat.

4. Gebruik zo min mogelijk de open haard

Deze tip klinkt misschien erg tegenstrijdig, maar wil je echt besparen op je energie en niet alleen maar ingaan op energie aanbiedingen, dan kun je het beste de open haard zo min mogelijk gebruiken.  Het wordt immers juist erg aangenaam in huis door een open haard en je hebt de verwarming dan ook bijna niet nodig. Door de luchtafvoer zorgt de haard er echter voor dat er veel warmte verloren gaat. Gebruik deze dan ook niet te veel en als je hem niet gebruikt is het belangrijk om de luchtafvoer dicht te maken (let wel op dat je hem weer open doet bij gebruik!)

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Haard interieur ideeën
Next post 6x bijzondere design booglampen