Read Time:2 Minute, 32 Second

Tijdens de koudere wintermaanden is het heerlijk om jouw voetjes onder het verrukkelijk dekbed te stoppen. Het raam mag misschien nog wel open, de muggen zijn toch het land uit, maar jij kan heerlijk in bed vertoeven en met een warm gevoel je ticket naar dromenland boeken. Met een donzen dekbed kan je dat zeemzoet gevoel enkel en alleen maximaliseren. Hoe dat komt? Omdat een donzen dekbed nu eenmaal heel wat voordelen te bieden heeft.

Vederlicht en heerlijk warm

Dons heeft als eerste voordeel zeer licht te zijn. Een dekbed met een vulling van donsvlokken kan op die manier al snel een kilo minder wegen dan pakweg een wollen variant. Dat komt omdat er dan ook veel minder donsvlokken noodzakelijk zijn, gelet op het goed isolerend karakter ervan. Een dekbed met donsvlokken houdt lichaamswarmte beter vast en wordt ook zelf door die lichaamswarmte verder opgewarmd. Het resultaat is een bekoorlijk gevoel van rust en genegenheid, ideaal tijdens de koelere wintermaanden.

Zacht en ademend

Een ander kenmerk van een donzen dekbed is het zachte gevoel. De zachte structuur en zijn licht gewicht zorgt er dan ook voor dat het dekbed steeds goed valt en daardoor heel comfortabel aanvoelt. En alhoewel het donzen dekbed zo soepel om je heen valt, blijf het toch een licht en ademend karakter uitstralen. Dons is nu eenmaal een natuurlijk materiaal dat van nature heel goede vochtregulerende eigenschappen kent. Zo zal het bijvoorbeeld minder vocht opnemen en een droog slaapklimaat garanderen.

Ideaal in de strijd tegen huisstofmijt

Iedereen die met een allergie voor huisstofmijt te kampen heeft weet hoe verschrikkelijk die wintermaanden kunnen zijn. Enerzijds wil je heerlijk kunnen indommelen, anderzijds resulteren te veel dekens in verschrikkelijke nieswedstrijden. Een donzen dekbed is in dat geval een ideaal middel in de strijd tegen huisstofmijt. Aangezien dons veel minder vocht en menselijke deeltjes opneemt verdwijnt ook de voedingsbodem voor die kleine wezentjes. Recent onderzoek,  heeft reeds veelvuldig aangetoond dat donzen dekbedden veel minder huisstofmijten bevatten dan andere varianten. Door te kiezen voor een dekbed uit dons kan je met andere woorden altijd heerlijk indommelen, zelfs wanneer je te kampen hebt met een allergie voor huisstofmijt.

Weinig onderhoud

Het laatste voordeel is een wel heel belangrijke. Een donzen dekbed heeft immers als kenmerk dat het veel minder vaak moet gewassen worden. In de praktijk blijkt het te volstaan om het dekbed ongeveer iedere 4 tot 5 jaar te laten wassen*, terwijl dat bij andere varianten toch wel een stuk hoger ligt. Hoe dan ook blijft het aangeraden om, net zoals bij andere dekbedden, het nog steeds enkele keren per week goed op te schudden. Het onderhoud van een donzen dekbed beperkt zich dan ook tot het minimaal drie keer per week goed uitschudden, het maandelijks te laten luchten in de buitenlucht (ideaal tijdens de wintermaanden) en het iedere paar jaar grondig te laten wassen.

* Het wordt aangeraden om donzen dekbedden te laten wassen in een gespecialiseerde wasserij. Op die manier blijft de kwaliteit van het donzen dekbed behouden en kan hij tot maar liefst 10 jaar meegaan.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Een nieuw klein wonder op de wereld
Next post Handige tips om een kleine kamer in te richten