Read Time:3 Minute, 6 Second

Dat het buiten koud is vinden we meestal niet zo erg. Met een dikke winterjas, muts en handschoenen komen we al een heel eind. Zolang het binnenshuis maar lekker warm is! Maar hoe zorg je ervoor dat het warm is in huis zonder dat je energierekening de hoogte invliegt? Wij geven je vijf tips om je huis warm te houden in de winter, zonder dat je meer moet betalen. En je huis wordt er nog gezellig van ook!

1. Steek kaarsen aan

Letterlijk en figuurlijk een warm huis? Steek een aantal kaarsen aan. Natuurlijk kunnen kaarsen de verwarming niet volledig vervangen, maar een kleine woonkamer warmen ze behoorlijk snel op. Daarnaast zorgen kaarsen voor een warme en gezellige sfeer waardoor je de gure weersomstandigheden buiten meteen vergeet. Je kan een aantal kleine theelichtjes neerzetten, maar geurkaarsen zijn ook heerlijk. Tegenwoordig zijn er allerlei lekkere (winter)geuren verkrijgbaar zoals vanille, appel of kaneel. Een romantische woonkamer gegarandeerd!

2. Houd alles dicht

Het klinkt misschien logisch om je huis warm te houden in de winter door alle deuren en ramen te sluiten. Maar zelfs als alles goed is afgesloten, bestaat de kans dat er toch warmte naar buiten vliegt. Controleer dus iedere deur en elk raam op spleetjes. Voel je ergens tocht? Gebruik dan een tochtstrip om deze gleuven dicht te maken. Ook een tochthond onderaan de deur helpt om je huis warm te houden. Tenslotte kunnen dikke, isolerende gordijnen ook van dienst zijn. Deze houden de koude en sterke tocht tegen en zorgen ervoor dat je huis beter op temperatuur blijft. Hierbij is het wel belangrijk dat de gordijnen niet helemaal over de radiatoren heen vallen, want dat kan de warme juist tegenhouden. 

Let wel op: iedere ruimte in huis heeft een goede ventilatie nodig. Het is dus geen goed idee om alles de hele winter dicht te houden. Het is belangrijk dat de warme lucht regelmatig wordt afgevoerd en dat verse lucht naar binnen kan komen. Je slaapkamer verwarmen hoeft zelfs niet. Je slaapt namelijk een stuk slechter in een warme slaapkamer. Zet de ramen van je slaapkamer overdag even open en verwarm minimaal voor de beste nachtrust. 

3. Duik de keuken in

Je huis warm houden in de winter kan ook door de keuken in te duiken. Je blijft niet alleen warm door in beweging te blijven, maar de warmte van je oven warmt je keuken ook een beetje op. Is die heerlijke cake of appeltaart klaar? Zet je ovendeur dan lekker wijd open, het is namelijk zonde om de warmte te laten zitten. En van die heerlijke geur in huis wordt niemand boos, toch? 

4. Kies een warm vloerkleed

Als je ergens een hekel aan hebt, dan zijn het wel koude voeten. Ook al kan het in huis warm zijn, als je vloer koud aanvoelt kan er langs die weg ook warmte verloren gaan. Heb jij een grote woonkamer of een andere ruimte in huis waar de vloer altijd koud aanvoelt? Kies dan voor een (hoogpolig) vloerkleed. De vloer is namelijk verantwoordelijk voor tot wel 10% van het warmteverlies van je huis. Een goede reden dus om een vloerkleed aan te schaffen. En hé, zo’n vloerkleed geeft je interieur nog een gezellige uitstraling ook!

5. Duffel je goed in

Heb je bovenstaande tips toegepast, maar heb je het nog steeds fris? Veel mensen hebben de neiging om de verwarming meteen een graadje hoger te zetten tijdens koude winterdagen. Dat doe je beter niet. Duffel je liever lekker warm in. Trek een dikke trui en dikke sokken aan, en kruip met een warm dekentje en warme kruik op de bank. Geniet tenslotte van een heerlijke kop thee of warme chocolademelk om van binnen ook lekker warm te worden! 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
buitenverlichting Previous post 5 tips voor het installeren van buitenverlichting
boekenkast Next post Geef jezelf een nieuwe boekenkast cadeau tijdens de feestdagen