Read Time:2 Minute, 38 Second

Nu de dagen weer korter worden en de nachten wat langer is het natuurlijk wel erg fijn om ook buiten wat verlichting te hebben. Zo kun je nog altijd genieten van een sfeervolle achtertuin en voorkom je stoot- of valpartijen. Maar in tegenstelling tot de binnenverlichting waar je gewoon een mooie vloerlamp op de grond zet, komt er bij het installeren van de buitenverlichting vaak net wat meer kijken. We geven je dan ook graag een aantal handige tips!

1. Maak een lichtplan

Kijk ten eerste eens naar de locaties waar je de buitenverlichting graag geïnstalleerd zou willen hebben en voeg deze samen in een lichtplan. Houd rekening met de locaties van de stopcontacten en de mogelijkheden die specifieke plekken bieden. Wat wil je bereiken met je verlichting? Gaat het vooral om het creëren van sfeer, of is er ook functionele verlichting nodig om bijvoorbeeld een wandelpad te verlichten? Breng alle verlichting die je wilt installeren inclusief de mogelijkheden en mogelijke struikelblokken in overzicht in dit plan zodat je straks precies weet hoe en waar je kunt beginnen!

2. Bereid jezelf goed voor

Wanneer je precies weet welke verlichting waar komt en waar je de elektriciteit vandaan kunt houden is het een stuk makkelijker om jezelf goed voor te bereiden. Moet er bijvoorbeeld een nieuwe lamp boven de voordeur geplaatst worden, dan is het belangrijk om niet alleen de juiste lamp en bevestigingsmaterialen maar ook hulpstukken zoals een ladder klaar te hebben staan. Met een ladder bereik je op een makkelijke manier de juiste hoogtes en kun je veilig aan het werk gaan.

Ook handig om te weten: in plaats van een normale ladder kun je ook een vouwladder gebruiken om verlichting te installeren. Een vouwladder is namelijk makkelijk te verplaatsen en geeft je wanneer uitgeklapt direct de mogelijkheid om hier je gereedschappen op kwijt te kunnen. Zo hoef je niet iedere keer naar beneden te lopen om een nieuwe schroef te pakken!

3. Vergeet de grondkabel niet

Moet alle verlichting in de tuin opnieuw aangelegd worden? Zorg dan dat je een grondkabel ingraaft. Dit kan sowieso erg handig zijn wanneer je verlichting aan wilt leggen op locaties waar je (nog) geen elektriciteit hebt. Gebruik een grondkabel met stalen omvlechting en leg deze zo’n 50 cm diep in de aarde. Je kunt de grondkabel het makkelijkste in één stuk leggen en vervolgens bij ieder gewenste lichtpunt een lusje maken. Zo heb je gegarandeerd voldoende kabel om stopcontacten aan te sluiten!

4. Koop de juiste tuinverlichting

Let bij het kopen van de tuinverlichting goed op de taken die de verlichting uiteindelijk moet hebben en de duurzaamheid. Een duurzame tuin lamp is niet alleen beter voor het milieu, maar gaat ook langer mee en bespaart je wat op de energierekening. 

5. Haal de spanning eraf!

Ook zeker niet onbelangrijk: wanneer je de tuinverlichting aan gaat leggen moet je natuurlijk niet vergeten om de spanning van de kabels te halen. Je werkt nu eenmaal met zo’n 230 volt en dat maakt veiligheid erg belangrijk. Schakel de betreffende groep uit in de meterkast en meet voor de spanning op de kabels voor de zekerheid even na. 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
tips voor een opgeruimd bureau Previous post 5 tips voor een opgeruimd bureau
huis warm houden in de winter Next post Je huis warm houden in de winter: 5 budgettips