Read Time:3 Minute, 49 Second

Is je plafond niet meer zo stralend wit of ben je gewoon toe aan een nieuw kleurtje? Dan wordt het tijd om de handen uit de mouwen te steken en het plafond in een nieuw laagje verf te stoppen. Een plafond schilderen kan je makkelijk zelf doen. Als je nog nooit een plafond hebt geverfd, dan helpt dit stappenplan je op weg om je plafond te schilderen met een egaal en streeploos resultaat!

1. Plafond schilderen: plafond reinigen

Of je het plafond moet reinigen, hangt af van de staat van het plafond. Als het plafond vettig is, bijvoorbeeld in de keuken, dan reinig je dit het beste met een oplossing van ammonia. Je kunt ook schoonmaken met minder agressieve schoonmaakmiddelen zoals St. Marc. Dit laatste ruikt aangenamer dan ammonia. Stoffige plafonds kan je het beste reinigen met een stofzuiger en een borstel. Wanneer je dit niet doet, dan wrijf je het vuil weer in het plafond en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

2. Plafond afplakken

Het afplakken van wanden en raamkozijnen is niet het leukste klusje om te doen, maar het moet wel gebeuren. Soms kruipt er in het afplakken meer tijd dan in het schilderen zelf, maar je krijgt wel een mooi en strak resultaat. Bovendien hoef je niet meer zo nauwkeurig te werken en dat verft toch een stuk aangenamer! Extra tip: gebruik bij het afplakken zoveel mogelijk brede en lange stukken tape zodat je een rechte, strakke afgrenzing behoudt.

3. Primer aanbrengen

Ga je een nieuw plafond schilderen? Breng dan eerst een primer (grondlaag) aan alvorens je het plafond in een nieuw kleurtje verft. Vertrek hierbij aan de muur tegenover het raam en werk in de breedte. Gebruik een borstel langs de randen en verf de grote oppervlakken met een muurrol. Hierbij is het belangrijk dat je altijd in twee richtingen werkt. Zet eerst een paar verticale strepen en rol deze horizontaal uit. Op die manier wordt de verf optimaal verdeeld over het oppervlak. Rol de laatste keer zachtjes uit in eenzelfde richting voor een egaal resultaat.

4. Breng een eerste verflaag aan

Zorg ervoor dat de grondlaag volledig droog is voordat je de eerste laag verf aanbrengt. Check hiervoor de droogtijden op de verpakking. Roer de plafondverf goed om voor een gelijk kleurresultaat. Ga voor het schilderen op dezelfde manier te werk als bij de primer. De hoeken schilder je eerst met een borstel en daarna werk je de grote oppervlakken kruislings af met een muurverfrol.

5. Breng een tweede verflaag aan

Zodra de eerste verflaag droog is, dan mag je een tweede en laatste verflaag aanbrengen. Doe dit op dezelfde manier maar werk nu in de breedte en vertrek vanaf het raam.

6. Verwijder de tape als de verf nog nat is

Ben je klaar met het plafond schilderen? Probeer dan zoveel mogelijk afplaktape te verwijderen. Dit gaat namelijk het makkelijkste als de verf nog nat is. Er bestaan veel verschillende soorten afplaktapes met ieder hun specifieke eigenschappen. Bij professionele tape kan je aflezen hoelang je hem maximaal mag laten hangen zonder sporen achter te laten. Goedkope tape koop je beter niet want die kan schade aanbrengen.

Nog een paar handige tips voor het schilderen van je plafond:

– Ben je van plan om de hele ruimte te schilderen? Wil je bijvoorbeeld zelf de keuken schilderen? Schilder dan eerst het plafond, zo voorkom je spatten op de net geverfde wanden.

 – Schilder het plafond bij daglicht en werk zoveel mogelijk tegen het licht in. Zo kan je het beste zien waar je laatst geverfd hebt.

– Als je tussendoor even wil stoppen met verven, rol de verfrollers en kwasten in huishoudfolie. Hierdoor drogen ze niet uit.

– Om strepen op het plafond te vermijden, mag de plafondverf niet te snel drogen. De perfecte temperatuur is tussen de tien en twintig graden. De verwarming mag dus gerust af staan.

– Tijdens het schilderen van wanden en plafonds (met watergedragen verf) is het niet aangeraden om de ruimte te verluchten. Wanneer je dit wél doet, kan de verf te snel drogen waardoor rolbanen zichtbaar kunnen blijven.

– Het plafond verven doe je best in één keer dus niet iedere dag een stukje. Zo krijg je een egaal en streeploos resultaat!

– Is het plafond te hoog? Stop dan een bezemsteel in het holle handvat van je rol. Zo kan je veel hoger reiken en heb je geen trapladder meer nodig. Je nek, schouders, armen en rug zullen je dankbaar zijn!

Wanneer je bovenstaande stappen en tips opvolgt, kan het schilderen van je plafond eigenlijk niet misgaan. Wij wensen je alvast veel succes met schilderen!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
koffietafelboeken inspiratie Previous post Deze koffietafelboeken geven jouw interieur nét dat puntje op de i
kunst en decoratie uitlichten Next post Hoe kun je je kunst en decoratie beter uitlichten in je interieur?