Read Time:3 Minute, 13 Second

Veel mensen dromen van een grote woning waarin ze veel ruimte hebben. Helaas is dat niet voor iedereen mogelijk. Kleiner wonen is echter helemaal niet erg en vaak net heel gezellig. Bovendien kan je met een paar aanpassingen de ruimte toch groter laten lijken. Voldoende daglicht en frisse lucht binnenlaten is alvast een goed begin. Ook hoge plafonds zorgen voor een open en ruimtelijk gevoel in huis. Maar wat als je geen hoge plafonds hebt? Dat is geen probleem. Er bestaan immers genoeg trucjes waardoor een laag plafond hoger lijkt. Een laag plafond optisch verhogen is helemaal niet zo moeilijk als je denkt!

1. Geef het plafond een lichtere kleur dan de muren

Je kan ervoor kiezen om het plafond in een felle, opvallende kleur te schilderen. Dit kan een prachtig effect hebben op je interieur, maar het is niet aan te raden als je een laag plafond hebt. Door de felle kleur zal je namelijk nog meer benadrukken dat het plafond laag hangt. Je kiest beter voor een lichte kleur op het plafond, bijvoorbeeld beige of wit. Liefst zelfs een tint lichter dan de muren. Door voor een rustig kleurenpalet te kiezen, kan je de ruimte en het plafond optisch ruimer doen aanvoelen.

2. Deel de muur door twee

Door je muur in twee te delen, zorg je ervoor dat je muur hoger lijkt. Normaal gezien zou een lambrisering ongeveer 1/3 van de hoogte in beslag mogen nemen. Maar is het plafond laag, dan leg je die lijn beter iets hoger. Je hoeft trouwens niet per se te kiezen voor een lambrisering. Je kan ook perfect je muur in twee verschillende kleuren schilderen als je dat mooier vindt. Hoe dan ook, de bovenste helft van de muur geef je altijd best een lichtere kleur en het plafond de lichtste versie van die kleur of helemaal wit.

3. Hang de gordijnen hoger op

Grote ramen zorgen voor een ruimtelijk gevoel. Ze brengen veel licht naar binnen en dat licht weerkaatst weer op de lichte kleuren van de muren en het plafond. Op die manier kan je het laag plafond optisch verhogen. Je kan dit nog meer benadrukken door de gordijnen net iets hoger op te hangen dan je wellicht gewend bent. Plaats de gordijnrails eens helemaal bovenaan de muur, tegen het plafond, in plaats van direct boven het raam. Met mooie, lange en hoge gordijnen lijkt je kamer een stuk hoger dan met gordijnen die net het raam bedekken. Daarnaast kan je de muur nog een tikkeltje langer laten lijken door te gaan voor luchtige gordijnen met verticale strepen. Ditzelfde effect kan je overigens bereiken met gestreept behang op de muur. Kortom: hoe meer je de hoogte in gaat, hoe beter!

plafond optisch verhogen

4. Kies de juiste meubels

Als je de meubels uitkiest, hou er dan rekening mee dat het de bedoeling is om je laag plafond hoger te laten lijken. In dat geval kan je er beter voor kiezen om de kamer niet vol te zetten en de meubels niet te hoog te laten zijn. Vooral bij grote meubels zoals een 4 zitsbank, bed of kast kan dat effect hebben op de ruimte. Verder geldt ook hier weer dat lichte kleuren meewerken aan de illusie om je laag plafond optisch te verhogen. Je mag natuurlijk wel een beetje experimenten met kleuren als het over meubels gaat, maar meubels in donkere tinten laat je beter achterwege. 

5. Hang muurdecoratie hoog aan de muur

Tenslotte kan de juiste muurdecoratie helpen om de ruimte en het plafond hoger te laten lijken. Het beste is om te kiezen voor kunstwerken of schilderijen. Deze hoeven heus niet op ooghoogte te hangen. Integendeel: hoe hoger, hoe beter. Je kan ook meerdere kunstwerken op verschillende hoogtes aan de muur hangen. Met de juiste plafondverlichting laat je de ruimte nog hoger lijken én je krijgt er nog een chique uitstraling bovenop!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Ontspannend de winter door met een opblaasbare jacuzzi
kamillethee Next post Slapen als een roosje met deze slaapkamer tips