Read Time:5 Minute, 54 Second

In ons kleine landje is het niet altijd makkelijk om een geschikte woonruimte te vinden. Een woonruimte die ook nog eens groot genoeg is voor het hele gezin, om vanuit huis te werken, of om je hobby’s te kunnen uitvoeren. We hebben immers weinig vierkante meters die we met veel mensen moeten delen. Misschien heb jij het geluk dat je de ruimte hebt om een vergunningsvrije aanbouw te realiseren als verlengde van je woning, om hierdoor wat extra woon- of werkruimte te creëren. Een vergunningsvrije aanbouw is namelijk een perfecte uitkomst om langer in je woning te kunnen blijven wonen en je woning daarnaast ook nog eens in waarde te laten stijgen. Op die manier hoef je niet te verhuizen en heb je toch extra ruimte op de plek waar je fijn woont. Maar een gedeelte aan je huis bouwen is niet iets waar je zomaar mee kunt starten. Het is namelijk belangrijk dat je op de hoogte bent van alle regels die de overheid heeft opgesteld voor het uitbouwen van je woning. Want moet je bijvoorbeeld de gemeente inlichten van jouw plannen, de zogenoemde meldingsplicht vergunningsvrij bouwen? Je leest in dit artikel alle regels voor vergunningsvrije uitbouw.

Vergunningsvrije aanbouw: hoeveel mag je vrij bouwen zonder vergunning?

De Nederlandse overheid heeft strikte regelgeving als het gaat om het bouwen van bouwwerken aan je woning, zoals een aanbouw. In de meeste gevallen moet je voor de start van de bouw een vergunning aanvragen, maar dit is niet in alle gevallen verplicht. Een vergunning brengt vanzelfsprekend kosten met zich mee. Kosten die je waarschijnlijk graag in de bouw van je extra stukje woning steekt. Extra fijn dus om te weten hoe je in aanmerking komt voor een vergunningsvrije aanbouw. Maar wat zijn nu de regels voor vergunningsvrije uitbouw?

Regels voor vergunningsvrije uitbouw

Heb je al een idee over wat voor een aanbouw je precies wilt? Dan is het verstandig om eerst te informeren wat de kosten zijn, en te bekijken of je eventueel al een geschikte aannemer kunt vinden. Laat je wensen goed uittekenen en in kaart brengen door een geschikte partij. Vergeet daarnaast ook je buren niet in te lichten van je plannen. Niets vervelender dan dat je tijdens, of na de bouw, klachten krijgt. Je creëert door middel van een aanbouw extra woonruimte op de begane grond. Je kunt er ook voor kiezen om je buitenruimte uit te breiden, door een dakterras te bouwen. Wanneer je kiest voor een aanbouw in je achtertuin zijn er gelukkig geen hele strenge regels. De overheid is hier vrij makkelijk in, mits je je aan de regels houdt. De regels voor vergunningsvrije uitbouw hebben te maken met hoe groot de afmetingen worden van de aanbouw.

Hoeveel meter mag je vergunningsvrij uitbouwen?

Nu vraag je jezelf wellicht af: hoeveel meter mag je vergunningsvrij uitbouwen? Om dit te bepalen moet je eerste nagaan waar je de uitbouw precies wilt plaatsen. Er zit namelijk een verschil tussen een aanbouw aan de zijkant van het huis, of aan de achterkant.

Hoeveel mag je achter uitbouwen?

De meest populaire uitbouw, is die aan de achterzijde van het huis. Dit is ideaal wanneer je best een stuk van je tuin wilt inleveren voor extra binnenruimte. Dit is ook direct het punt waar je rekening mee moet houden wanneer je begint met de uitbouw. Maar hoeveel mag je achter uitbouwen? Hoe ver je uitbouw mag worden is afhankelijk van de grootte van de tuin. Je mag volgens de regels op een tuin van 100m2, 50% uitbouwen. Naarmate de tuin groter is, wordt het gedeelte waarop mag worden gebouwd kleiner. Wanneer jouw stuk grond groter is dan 100m2 en kleiner of gelijk aan 300m2, dan mag je 20% bebouwen (van het gedeelte van de tuin dat groter is dan 100m2 en kleiner of gelijk is aan 300m2). Hier mag je 50m2 bij aan bouwen. Is het stuk grond waarop je gaat bouwen groter dan 300m2?
Dan mag je 10% van het gedeelte dat groter is dan 300m2 uitbouwen. Hier mag je 90m2 extra bij aan bouwen.

Hoe ver mag je uitbouwen aan de zijkant?

Heb je weinig ruimte om achter de woning uit te bouwen? Dan is een uitbouw aan de zijkant van het huis een goede optie. Uiteraard is dit alleen mogelijk bij een vrijstaande woning, twee-onder-een-kap, of een hoekwoning. Bij een uitbouw aan de zijkant van een woning, kan de uitbouw bijvoorbeeld net zolang worden als de woning zelf. Je maakt je huis dan als ware breder. Gebruik de voorzijde bijvoorbeeld als garage en de achterzijde als bijkeuken. Opties om je uitbouw aan de zijkant in te delen zijn er dus genoeg. Maar hoe ver mag je uitbouwen aan de zijkant? De regels hiervoor zijn als volgt: Binnen de zone van 4 meter mag je maximaal 4 meter hoog bouwen, de nieuwe vloer mag maximaal 30 centimeter boven de vloer van de de benedenverdieping liggen en er mag niet hoger dan de woning gebouwd worden. Buiten de zone van 4 meter mag je maximaal 3 meter hoog bouwen en niet meer dan 30 m2 oppervlakte bouwen. Is dit niet genoeg om je wensen te realiseren? Dan is je aanbouw vergunningsvrij niet mogelijk en moet je een vergunning aanvragen.

Vergunningsvrij bouwen hoogte

Wanneer je gaat uitbouwen moet je ook rekening houden met de vergunningsvrij bouwen hoogte. De vergunningsvrij bouwen hoogte wordt bepaald door hoe ver het bouwwerk van de woning staat. Omdat het hier om een uitbouw gaat, bespreken we bouwwerken die tot maximaal 4 meter van de woning staan. Vergunningsvrije bouwwerken die tot 4 meter van de woning af staan, mogen tot 5 meter hoog zijn. Deze maximale hoogte kan in sommige gevallen echter lager zijn dan 5 meter. Er worden namelijk aanvullende voorwaarden aan de maximale hoogte gesteld. Zo mag de aanbouw bijvoorbeeld niet hoger dan de woning zijn, en mag het ook niet meer dan 30 centimeter boven de bovenkant van de scheidingsconstructie uitsteken.

Meldingsplicht vergunningsvrij bouwen

Het is voor de meeste mensen niet altijd duidelijk wanneer een meldingsplicht vergunningsvrij bouwen geldt. Wanneer je bouwwerk vergunningsvrij is, hoef je niet bij de gemeente te melden dat je gaat verbouwen. Deze regel is afgeschaft per 1 januari 2003.

Vergunningsvrij bouwen check

Op de vraag: hoeveel mag je vrij bouwen zonder vergunning? heb je nu antwoord gekregen. Een aanbouw vergunningsvrij is dus goed te realiseren, mits je de juiste regelgeving volgt. Ook wordt er een uitzondering gemaakt als het gebruikt gaat worden als mantelzorgwoning.. De overheid hanteert namelijk aparte regels voor een aanbouw vergunningsvrij met als doel mantelzorg. Voordat je gaat beginnen met een uitbouw is het dus ontzettend belangrijk dat je voor jezelf helder hebt wat de regels zijn. Je voorkomt hiermee dat je achteraf problemen krijgt met de gemeente. In sommige gevallen moet de aanbouw zelf weer worden afgebroken, en daar zit je natuurlijk niet op te wachten. De overheid biedt online een vergunningsvrij bouwen check aan waarmee je precies kunt checken of je aan alle eisen voldoet. Een makkelijke vergunningsvrij bouwen check, waarmee je alles in zicht krijgt voor jouw vergunningsvrije aanbouw.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
groendak-aanleggen Previous post Een groendak aanleggen: hier moet je op letten
Next post Decoreer je huis met foto’s!