Read Time:2 Minute, 44 Second

Een groendak wordt steeds populairder: het is niet alleen mooi, maar het gaat ook lang mee. Daarbij heeft een groendak nog veel meer voordelen. Een groendak kan worden geplaatst op platte daken en hellende daken met een maximale hellingsgraad van 5 graden. Toch is niet ieder plat dak direct geschikt voor de aanleg van een groendak: dat en andere dingen waar je op moet letten lees je in dit artikel.

De voordelen van een groendak

Groene daken bestaan uit diverse soorten beplanting: je kiest zelf wat je wilt. Volgens deze website heeft een groendak ontzettend veel voordelen ten opzichte van andere soorten dakbedekking. Zo heeft een groendak een uitstekende isolatiewaarde: je verliest minder warmte via je dak waardoor je minder hoeft te stoken om je woning op temperatuur te houden. 

Hiermee beperk jij je CO2 uitstoot en bespaar je op je energierekening. Daarnaast blijft op tropische dagen je woning koeler, over het algemeen is de temperatuur in huis dus een stuk constanter. Je hebt met een groendak ook minder last van omgevingsgeluiden.

Doordat je groene dak uit zoveel soorten beplanting bestaat draag je bij aan het verhogen van de biodiversiteit. Dat niet alleen, de verschillende planten zuiveren de lucht. In periodes van zware regenval verlaagd een groendak de druk op het riool, doordat de beplanting het regenwater absorbeert. 

Met een groendak maak jij je huis een stuk duurzamer en klaar voor de toekomst: door de goede isolatiewaarde bespaar je ook gemakkelijk op je energierekening waardoor de investering zichzelf terugverdient. 

Aandachtspunten bij een groendak aanleggen

Wanneer je een groendak wilt aanleggen, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Zo zijn er twee verschillende soorten groene daken: een extensief en een intensief groendak. Bij een extensief groendak bestaat de beplanting uit vetplanten, grassen, mossen en kruiden. Hierdoor is een extensief groendak niet beloopbaar en onderhoudsarm. Hierdoor is er ook geen aanpassing aan de dakconstructie nodig. 

Dat is bij een intensief groendak wel het geval: hierbij is het mogelijk om een complete tuin met bomen, struiken en andere beplanting op je dak aan te leggen. Dit vergt wel regelmatig onderhoud en daarom kun je op een intensief groendak ook lopen. 

Een extensief groendak is daarom ook goedkoper: je betaald gemiddeld tussen de €45,- en €100,- per m². Een intensief groendak kost gemiddeld €120,- tot €200,- per m². Houdt er rekening mee dat onder je groendak EPDM moet worden geplaatst. EPDM kost ongeveer tussen de €40,- en €50,- per m². 

Houd dus niet alleen rekening met wat je graag zou willen, maar ook met je budget. 

Een ander belangrijk aandachtspunt is de kwaliteit van je dak. Een groendak is van zichzelf al flink zwaar en na een hevige regenbui zal het alleen maar zwaarder worden. Wanneer je dak in slechte conditie verkeerd brengt dit instortingsgevaar met zich mee. Dat wil je natuurlijk ten alle tijden voorkomen. Laat daarom altijd je dak beoordelen door een dakdekker. Ook met regelmatig dakonderhoud weet je zeker dat je dak in goede conditie is en blijft. 

Wanneer de dakconstructie moet worden aangepast voor de aanleg van een groendak, heb je in sommige gevallen een vergunning nodig. Vergeet hierover niet te informeren bij de gemeente en de vergunning op tijd aan te vragen. 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
persoonlijke tint interieur Previous post Een extra persoonlijke tint aan je nieuwe huis geven!
vergunningsvrije-aanbouw Next post Vergunningsvrije aanbouw: waar moet je op letten?