Met een dakkapel kan je van een ruimte die nauwelijks werd benut ineens een extra kamer maken die voor diverse doeleinden kan worden gebruikt. Een dakkapel zorgt voor extra licht en voor extra ruimte. Daardoor is het vaak een uitstekende investering die een woning extra waarde geeft.
Een dakkapel is een typisch verschijnsel in Noordwest-Europa, omdat daar vanwege de weersomstandigheden vaak wordt gekozen voor een schuin dak. Maar hoe zit het nu met een vergunning voor een dakkapel? Wanneer mag je een dakkapel vergunningsvrij bouwen en wat zijn de regels?
Vergunning voor een dakkapel
Waar het is sommige landen heel gebruikelijk is dat er flink ver- of aangebouwd wordt als een woning eenmaal staat, is dat in ons land beslist anders. Dat heeft in de eerste plaats te maken met veiligheid. Een vergunning voor een dakkapel houdt ook in dat het plan wordt bekeken en beoordeeld op veilige toepassing. Als je de werkzaamheden laat uitvoeren door een professionele aannemer, zit het op dat punt echter wel goed.
Een tweede reden voor het verplicht aanvragen van een bouwvergunning voor een dakkapel is het omgevingsbeeld. Een dakkapel verandert immers het aanzicht van je woning en daarmee heeft het ook invloed op de buurt. Om die reden is het bijna altijd verplicht om een vergunning aan te vragen als de dakkapel aan de openbare weg komt te liggen. Dat is meestal het geval als je de dakkapel aan de voorzijde of zijkant van je huis wilt hebben. Indien de aanbouw aan de achterzijde komt, is deze soms vergunningsvrij. Daarvoor moet je echter nog wel aan een aantal andere voorwaarden voldoen.
Voorwaarden voor een dakkapel zonder vergunning
Behalve het feit dat een dakkapel niet aan de openbare weg mag liggen als je die zonder vergunning wilt bouwen, zijn er ook diverse voorwaarden voor de afmetingen daarvan. Deze kan je op de site van de overheid in detail nalezen. Check dit eerst, voordat je bijvoorbeeld de zolderkamer gaat verbouwen tot werkkamer. Hou er ook rekening mee dat een dakkapel op een tijdelijke woning zoals een woonkeet of woonwagen ten allen tijde verboden is.
Omdat de regelgeving in Nederland vaak complex is, kan je in sommige gevallen toch een dakkapel aan de voorzijde en aan de openbare weg bouwen zonder vergunning. In dat geval moet de dakkapel voldoen aan de afmetingen zoals die zijn voorgeschreven als het gaat om vergunningsvrije dakkapellen. Daarnaast moet door de gemeente bepaald zijn dat er geen eisen worden gesteld op basis van de welstandscommissie en moet het bestemmingsplan dakkapellen aan de voorzijde toestaan.
Geen vergunning? Hou je wel aan de regels!
Als er op jouw huis een vergunningsvrije dakkapel mag worden gezet, betekent dat niet dat er geen regels zijn. Een verbouwing moet immers veilig plaatsvinden en er mag geen hinder plaatsvinden van het verkeer op de openbare weg.
Behalve de regels is het ook belangrijk dat je buren op de hoogte worden gebracht. Dat zorgt in het algemeen voor meer acceptatie en wellicht ook samenwerking. Als je van plan bent om een dakkapel te laten bouwen, neem dan ook altijd contact op met een vakman. Deze kan je veel werk uit handen nemen en je handige tips geven.