Read Time:2 Minute, 19 Second

Wat is er mooier dan een (wilde) bloementuin? Door bloemen in je tuin te planten zorg je ervoor dat je tuin in een sprookjesachtige plek verandert. Wil jij als beginnende tuinier weten hoe je een bloementuin onderhoudt? Lees er hier meer over!

Houd het gras op afstand

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar het is beter om je bloementuin niet te bemesten. Arme grond is een betere optie voor bloemenweiden. Om te voorkomen dat er overal wild gras gaat groeien, kun je ratelaar gebruiken om je bloemen zaad te zaaien. Je kunt de ratelaar het beste op een plek planten waar de grond arm is en waar weinig kruidengroei is, zoals bij een looppad bijvoorbeeld. Deze plant dient in het najaar gezaaid te worden. De ratelaar wordt tot de halfparasieten gerekend en zorgt voor 50% minder gras. Mocht je geen ratelaar willen planten, dan kun je altijd grasmaaiers inzetten om het gras de baas te blijven.

Insecten lokken

Welke bloemenmengsels je in je tuin plant, hangt af van de standplaats en van de grondsoort. Zodra de bloemen bloeien, trek je vanzelf vlinders en andere insecten naar je tuin. Je kunt de komst van insecten stimuleren door gefaseerd te maaien. Dit houdt in dat het ene deel van de tuin gemaaid wordt, en het andere deel niet. Wanneer de bloementuin gefaseerd gemaaid wordt, zorg je ervoor dat er altijd genoeg bloeiende planten zijn, en dus ook genoeg voeding voor de insecten. Insecten vliegen tot eind oktober. Zorg er daarom voor dat je tot die tijd genoeg bloeiende kruiden in je tuin hebt staan. Als er een ratelaar in je tuin staat, dan kun je die plekken het beste as maaien wanneer het zaad van de ratelaar uit de zaaddoos is. Een ratelaar is een eenjarige plant, en om die reden is het belangrijk om ervoor te waken dat je er niet overheen maait.

Maaien

Het hangt er vanaf hoe rijk de grond is, maar over het algemeen moet je een bloementuin tussen de één en drie keer per jaar maaien. Als er veel stikstof in de grond zit, dan moet je vaker maaien. Wanneer je dit niet doet, kunnen de bloemen niet overleven en neemt het gras het over. Er komen dan steeds meer grassen en struiken in de grond. Als de bodem arm is, hoef je maar één keer te maaien. De meeste grondsoorten moeten twee keer per jaar gemaaid worden, maar als de grond rijk is moet het vaker. Je kunt ook losse bloemen in potten neerzetten met potgrond zodat je niet steeds hoeft te maaien. Je kunt potgrond online bestellen bij Welkoop.

Kortom, je onderhoudt een bloementuin het beste door ervoor te zorgen dat het gras geen kans krijgt. Dit doe je door regelmatig te maaien en insecten aan te trekken.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
glazen tuinkamer Previous post Vijf tips om je glazen tuinkamer koel te houden
Ideeën voor het inrichten van een jongenskamer Next post Ideeën voor het inrichten van een jongens- of meisjeskamer