Read Time:3 Minute, 14 Second

Heb jij een hoog plafond? Dit is ideaal als je van grote planten in huis houdt! Je kamerplanten hebben immers ruimte genoeg om te groeien. Bovendien hebben grote planten veel minder vaak water nodig vanwege hun potgrootte. Ze zijn dus gemakkelijk te onderhouden en dat komt goed uit als je niet zo’n groene vingers hebt. Om je te inspireren, delen we vijf prachtige, grote planten voor in huis!

1. Grote planten in huis: Sansevieria (vrouwentongen)

De Sansevieria was vroeger ontzettend hip, maar werd de afgelopen jaren vooral als ouderwets gezien. Goed nieuws: deze sterke kamerplant is terug van weggeweest! De Sansevieria, ook wel vrouwentongen genoemd, geeft je woonkamer of slaapkamer een gezellige uitstraling. Bovendien behoort de Sansevieria tot de meest luchtzuiverende planten. Goed voor je gezondheid én je nachtrust dus!

Deze kamerplant heeft niet veel water nodig. Als hij in helder licht staat, is een keer per week gieten reeds voldoende. Wanneer de bladeren rimpels beginnen te krijgen, mag je wat extra water geven. Wat betreft licht staat de Sansevieria het liefst in helder indirect licht, maar hij kan ook prima op een iets donkerdere plek overleven.

2. Monstera (gatenplant)

De naam van de Monstera, ook wel gatenplant genoemd, verklapt het al: de bladeren van deze kamerplant zitten vol met gaten. Het is een kruipende klimplant die van nature voorkomt in de regenwouden van Mexico tot in Panama. De Monstera is sterk en kan heel groot worden, ideaal dus als je een slaapkamer of woonkamer met een hoog plafond hebt!

De gatenplant heeft wekelijks water nodig. Het is belangrijk dat je de potgrond laat uitdrogen vooraleer je de plant opnieuw water geeft. Verder houdt de Monstera niet van direct zonlicht, maar van medium tot helder, indirect zonlicht. In de winter kan een beetje meer zon geen kwaad, dat doet deze kamerplant zelfs goed!

3. Vioolbladplant

De vioolbladplant heeft, zoals de naam reeds zegt, vioolvormige bladeren. Deze bladeren kunnen wel een halve meter lang worden! Van nature komt deze plant voor in de tropische regenwouden van West-Afrika. Het is een echte blikvanger voor in huis! 

De grond van de vioolbladplant moet altijd een beetje vochtig zijn om uitdroging te voorkomen. Het beste is om de grond gelijkmatig licht vochtig te houden. Je geeft dus beter niet te veel water in één keer, maar liever in kleine beetjes. Verder heeft de vioolbladplant vrij veel licht nodig. Hij groeit het beste in helder, indirect licht richting de zon. Het is wel belangrijk dat je deze plant om de paar maanden even omdraait. Zo kan je een onevenwichtige of scheve groei voorkomen.

4. Strelitzia

Ook de Strelitzia is ideaal als je een hoog plafond hebt. Deze grote kamerplant komt van nature voor in Zuid-Afrika en geeft je woonkamer of slaapkamer een gezellig, exotisch tintje! Je geeft de Strelitzia het beste wekelijks water. Net als bij de Monstera moet de grond altijd uitdrogen voordat je de Strelitzia opnieuw water geeft. Wat betreft het licht, is de Strelitzia een echte zonneaanbidder. Geef de plant dus gerust een plekje met helder, indirect licht richting de zon.

5. Polyscias

Net als bovenstaande kamerplanten, is de Polyscias een luchtzuiverende plant die koolstofmonoxide omzet in zuurstof, wat voor een schonere lucht in huis zorgt. De Polyscias komt van nature uit het verre Oosten en dat verklaart zijn Oriëntaalse opbouw. 

Om deze kamerplant in goede conditie te houden, is het belangrijk dat de potgrond altijd vochtig blijft. Je geeft de plant beter vaker kleine beetjes water dan één keer te veel. Verder kan deze kamerplant prima groeien op een plekje in de schaduw. Hij is dus ideaal voor ruimtes waar weinig zonlicht naar binnenkomt. Maar van een beetje zonlicht wordt hij ook vrolijk. Het is dus een flexibele plant die er ook nog eens prachtig uitziet!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Het belang van een goede eetkamer
Next post Wat zijn de belangrijke trends op het gebied van zitbanken in 2021?