Read Time:1 Minute, 49 Second

Herkomst van de Ficus benjamina 

De Ficus benjamina valt onder de familie van de Moraceae (moerbeifamilie). In het Nederlands wordt de plant ook wel treurvijg genoemd. Van oorsprong is de Ficus afkomstig uit Australië en Zuidoost Azië. Hier ontkiemt de plant zich vaak wat hoger in al bestaande bomen, welke vervolgens door de Ficus gebruikt worden om snel haar weg naar het licht te vinden en zo omhoog te groeien. Door het vormen van luchtwortels die zich in de grond vastzetten maakt zij optimaal gebruik van de groeimogelijkheden in een vrij donkere leefomgeving. 

De Ficus benjamina als kamerplant 

De Ficus benjamina behoort tot de leuke kamerplanten om in huis te hebben en zij kan jaren met je meegroeien. Hoewel het geslacht van de Ficus groot is, is de Ficus benjamina de meest veelzijdige soort in de familie. Het gemeenschappelijke, uiterlijke kenmerk van alle variëteiten is het toegespitste bladpuntje. Verder zijn er tientallen cultivars te verkrijgen die verschillen in bladgrootte, bladvorm, bladkleur en bladpatroon. 

De ideale kamerplant 

Doordat de Ficus benjamina een mooie vorm en een sterke uitstraling heeft en zij geen ingewikkelde verzorging behoeft, is de plant bij uitstek geschikt voor mensen die geen groene vingers of weinig tijd hebben. Het zijn dan ook leuke kamerplanten voor bijvoorbeeld op kantoor, in publieke ruimtes of in studentenhuishoudens. Daarnaast is de Ficus benjamina een echte, groene luchtzuiveraar en staat zij in de top tien van luchtzuiverende planten van NASA, wat laat zien dat het een erg gezonde plant is. 

Verzorging van de Ficus benjamina als kamerplant 

Bij de verzorging van de Ficus benjamina dien je met de volgende zaken rekening te houden: 

  • De Ficus benjamina heeft een lichte standplaats nodig, zet hem echter niet in de felle zon
  • De hoeveelheid water die zij verlangt is afhankelijk van de standplaats, hierbij mag de kluit nooit helemaal uitdrogen
  • Tijdens de rustperiode in de winter behoeft de plant minder water
  • Geef eens per maand plantenvoeding
  • Lelijk of geel blad kan worden weggetrokken
  • Waterdampers in het najaar of winter voorkomen bladrui als gevolg van droge lucht
  • De Ficus benjamina kan gesnoeid worden wanneer zij te groot of minder mooi wordt, doe dit het liefst in de winter
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Gebruik van lamineerhoezen: 6 tips
veilig klussen aan huis Next post Plannen om deze winter te klussen aan huis? 5 tips om je veiligheid te waarborgen