Read Time:4 Minute, 0 Second

Het geeft echt zo’n zomers gevoel; je loopt de tuin in, je komt bij je appelboom en de glanzende vruchten stralen je tegemoet. Fantastisch, een appels plukken in je eigen tuin en direct je tanden erin zetten. Verser kan niet. Maar wanneer is nu eigenlijk de beste tijd om appels te plukken? Zie je dat gewoon aan de buitenkant? Is dit per appelras verschillend? Kortom, wat is de ideale plukperiode voor appels?

Wanneer appels plukken

Heb je in jouw tuin een heel vroeg ras, dan zou je in augustus al de eerste appels kunnen plukken. De appelpluk kan echter wel doorlopen tot een eindje in oktober. Er zijn op zich wel appelrassen die in juli geoogst kunnen worden, maar die komen we in Nederland minder vaak tegen. Deze appels zijn vaak ook een stuk kwetsbaarder en moeten na de oogst direct worden opgegeten. In Nederlandse tuinen komen we toch vooral herfstappelen, zoals Jonagold, Elstar en Boskoop tegen.

wanneer appels oogsten

Wat is pluktijd appels 2019?

Wat is pluktijd appels 2019? Het zou handig zijn om daar een eenduidig antwoord op te kunnen geven, maar dat is gewoonweg niet mogelijk. Zeker omdat de pluktijd bij de diverse appels verschillend is. Het beste is als de appel kan rijpen aan de boom. Kun je zelf als leek zien wanneer de nieuwe oogst appels plukrijp is? Er zijn wel bepaalde kenmerken, maar kijk niet teveel naar de kleur. Die kan je namelijk op het verkeerde spoor zetten. De appel kan er van buiten verrukkelijk uitzien, maar toch nog heel erg tegenvallen qua rijpheid. Je zou wel het volgende kunnen proberen om te testen of de appels rijp zijn: neem een appel met je volle hand vast en probeer hem met een licht draaiende beweging te kantelen. Komt de steel gemakkelijk los van de tak? Dan mag je aannemen dat de appel rijp is. Een ander signaal zijn valappels die er goed uitzien. Als er aan deze gevallen appels niets mankeert, zijn de appels vaak plukrijp. Gebruik tenslotte ook je reukzintuig. Komt er een lekkere geur van de appels af, dan kun je ze plukken.

appels uit eigen tuin

Wanneer appels oogsten

Om je nog wat concreter te helpen lees je hieronder wanneer voor de verschillende appelrassen over het algemeen de pluktijd is aangebroken.

Braeburn plukken

Braeburn plukken kan meestal vanaf half oktober. De pluktijd loopt door tot eind oktober. Dit geldt voor de standaard Braeburn. Heb jij in je tuin de rode variant? Die is meestal al aan het begin van de maand oktober te plukken.

Summerred appel plukken

Wil je weten wanneer het tijd is voor Summerred appel plukken? Als jij een appelboom in de tuin hebt staan van dit ras, kun je al wat eerder beginnen met plukken. Dit is een echte zomerappel en plukken kan vaak al vanaf half augustus. Met Summerred oogsten kun je dus al vrij vroeg beginnen in vergelijking met andere rassen.

Rode Boskoop oogsten

De Rode Boskoop oogsten lukt zeker niet in de zomer. Deze appel wordt ook wel Goudrenet genoemd. Probeer zeker niet voor midden oktober te plukken, want dat is jammer van de appel. Als je ze zo lang mogelijk aan de boom laat hangen is het suikergehalte op zijn hoogst.

Wanneer Elstar plukken

Zien de appels in je tuin er al mooi uit? Hebben ze een prachtige rode blos? Wanneer Elstar plukken? Bij dit ras mag je wel enigszins afgaan op de kleur. Deze rode blos zal meestal rond september verschijnen en dan zijn de appels ook klaar om te oogsten.

Granny Smith plukken

Wanneer kun je Granny Smith plukken? Ook bij deze appel helpt de kleur je een beetje. Deze appels zijn felgroen van kleur. Merk je dat de kleur iets meer geel wordt? Dan kun je de Granny Smith oogsten. Meestal zal dit rond oktober/november zijn.

Granny Smith oogsten

Jonagold plukken

Echt een appelras dat populair is bij ons in Nederland. Wanneer kun je Jonagold plukken? Waarschijnlijk is deze eerder aan de beurt dan de Granny Smith. Reken maar op ongeveer oktober.

Wanneer appels plukken

Wanneer je kunt genieten van nieuwe oogst appels is dus sterk afhankelijk van het soort appelboom dat je hebt. Met Summerred appel oogsten moet je bijvoorbeeld zeker niet wachten tot in de herfst. Dan ben je echt te laat. De Braeburn oogsten is echter wel pas in de herfst mogelijk. Probeer hier goed rekening mee te houden. Wil je het Braeburn oogsten bijvoorbeeld al in de zomer gaan doen, dan is dit jammer van de appels. Dan zijn ze zeker nog niet rijp. Met Summerred appel oogsten geldt juist dat je dit niet te lang moet uitstellen. Wanneer appels oogsten ligt dus voor het grootste gedeelte aan het ras. Houd echter ook zeker de kenmerken van rijpe appels in gedachten.

Onderstaand nog een mooi en uitgebreid overzicht van meerdere appelsoorten en de daarbij behorende plukperiodes

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
100 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Hoe domotica ons leven makkelijker maakt
Zomer in de winter Next post De herfst en winter interieurtrends 2019-2020: Zomer in de winter