Read Time:2 Minute, 16 Second

Smart home, domotica, slimme toepassingen. Het beestje heeft een heleboel verschillende namen. Allemaal beschrijven zij hoe onderdelen en apparaten in je huis verbonden zijn met het internet, waardoor er allerlei nieuwe mogelijkheden ontstaan voor comfort, gemak en gebruik. De verwachting is dat deze toepassingen doorontwikkeld worden en uiteindelijk in zo’n beetje ieder huis in meer of mindere mate terug te vinden zal zijn. Dat is nu nog toekomstmuziek, maar toch kun je al een heleboel kanten op met domotica! Je krijgt daar in deze blog een beeld van, dus lees door!

Allerlei verschillende mogelijkheden

Als mensen vinden we duidelijkheid altijd prettig. Wanneer iemand wil weten wat je kunt met domotica, is daar geen kort en compleet antwoord op te geven. Daarom krijg je enkele voorbeelden van toepassingen die nu vaak voorkomen om het geheel wat beter te illustreren. Bekijk ze hieronder!

  • Een slimme thermostaat

Deze bestaat al een tijdje, waardoor men soms niet doorheeft dat het om domotica gaat. Het fijne aan deze thermostaat is dat deze vrijwel altijd zuiniger is dan een regulier exemplaar. Hij schakelt zichzelf bijvoorbeeld uit wanneer jij er niet bent en is op afstand te bedienen, waardoor je in een warm huis thuis kunt komen van je werk zonder dat de verwarming de hele dag hoeft te loeien. 

  • Snuggere lampjes

Een ander voorbeeld van veelgebruikte domotica is die van de snuggere lampjes. Systemen zoals Philips Hue bevatten lampjes die via een koppelingsapparaatje verbonden zijn met het internet én jouw smartphone. Zo kun je vanaf de bank het licht dimmen, de kleur veranderen en miljoenen andere instellingen kiezen. 

  • Je hele huis veilig

Veel mensen vinden veiligheid erg belangrijk. Het is dan ook niet zo gek dat domotica ook op dit vlak haar intrede heeft gedaan. Het klinkt een beetje zoals in de film, en dat is het eigenlijk ook, want je kunt op afstand je hele huis in de gaten houden wanneer je dat zou willen. Met camera’s, bewegingssensoren en rookmelders die je op afstand kunt bekijken hou je altijd een oogje in het zeil. 

  • Tuinieren zonder te tuinieren

Houd je van een mooie tuin, maar heb je een hekel aan tuinieren? Je kunt dan kiezen voor een op afstand bestuurbaar sprinklersysteem, waarmee je in combinatie met het weerbericht altijd kunt zorgen voor de juiste bevochtiging van jouw plantjes. Combineer dit met een robotgrasmaaier en je hoeft vrijwel niets meer te doen. 

Dat is dus domotica!

Als het goed is heb je nu een relatief duidelijk beeld van hetgeen domotica is en wat je er mee kunt. Het is vooral belangrijk om te onthouden dat je er simpelweg heel veel verschillende kanten mee op kunt, waardoor domotica eigenlijk een beetje is wat jij ervan wilt maken!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
troffelvloer Previous post Een troffelvloer in de keuken is sfeervol, praktisch en hygiënisch
wanneer appels plukken Next post Heerlijk, appels uit eigen tuin! Maar wanneer zijn ze eigenlijk plukrijp?