Read Time:2 Minute, 3 Second

Hoewel we er niet altijd bij stil staan, is plafondverlichting toch ontzettend bepalend voor de sfeer in onze woning. Een oude oma lamp aan het plafond van je moderne woonkamer zorgt ervoor dat er iets gewoon niet helemaal klopt. Vervang je die oude lamp voor een aantal strakke spotjes, dan ziet het er ineens een heel stuk beter uit! Maar hoe kies je de juiste plafondverlichting voor de ruimte en welke mogelijkheden zijn er allemaal? We geven je graag een aantal handige tips!

1. Blijf binnen de interieurstijl

Een landelijke woning kan alleen maar gecomplimenteerd worden met een mooie plafonniere, terwijl een moderne woning er een stuk beter uit zal zien met strakke spotjes. De uiteindelijke keuze van plafondverlichting hangt dus grotendeels af van je interieurstijl. Gelukkig kun je ook hier alle kanten mee op. Zo haal je voor het industriële interieur een toffe beton-look plafondlamp, maar zijn een aantal spotjes ook gewoon helemaal prima. Zo kun je altijd binnen je budget blijven, en toch de juiste sfeer neerzetten!

2. Combineren kun je leren

Nu kun je natuurlijk een prachtige hanglamp ophangen in het midden van de kamer, maar je geeft de ruimte pas echt sfeer wanneer je combineert op het gebied van verlichting. Zo kun je een prachtige hanglamp boven de eettafel naar beneden laten komen, en de rest van de keukenverlichting met keurig weggewerkte spotjes. Hetzelfde geldt natuurlijk voor andere verlichting in de ruimte. Een mooie rij spotjes in de woonkamer wordt aangevuld door mooie sta- en tafellampen die ervoor zorgen dat de hele ruimte juist en sfeervol verlicht wordt.

3. Integreer de verlichting

Ga op zoek naar mogelijkheden om de plafondverlichting te integreren met de rest van de verlichting. In plaats van allerlei losse lampjes te plaatsen, zorgt geïntegreerde verlichting ervoor dat je alle mogelijkheden binnen handbereik hebt. Verschillende inbouwspots kunnen aan elkaar verbonden worden en op deze manier via de schakelaar bij de deur bedient worden met een handige dimmer schakelaar bijvoorbeeld.

4. Taken van de verlichting

Ben je op zoek naar plafondverlichting voor een algemene ruimte als bijvoorbeeld de aankomsthal, of heeft de verlichting een specifieke functie? De plafondverlichting boven de eettafel zal bijvoorbeeld anders ingezet worden dan de plafondverlichting in de woonkamer. De verlichting boven de eettafel heeft de functie om zichtbaarheid te creëren, terwijl de verlichting in de woonkamer vooral gefocussed is op het creëren van sfeer. Herken de taak van de verlichting en maak het kiezen een stuk makkelijker!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
terrasoverkapping Previous post Zaken waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een terrasoverkapping
Zonnebloem als kamerplant Next post Zonnebloemen in huis