Read Time:2 Minute, 39 Second

De meeste Nederlanders zijn niet zo dol op de gewone klimop. Deze kan flink gaan woekeren en dan moeilijk te remmen zijn. Maar andere klimplanten zijn wel heel mooi om in de tuin te hebben. Zo zijn er klimop soorten die minder snel groeien, maar je kunt ook denken aan klimrozen, winterjasmijn en nog veel meer. Wil jij graag een klimplant in je tuin of tegen je muur? Dit zijn 4 manieren om een klimplant te laten groeien.

1. Langs betonijzer

Betonijzer wordt heel veel in de tuin gebruikt. Het is goed bestand tegen vocht en is ook erg sterk. Je kunt betongaas tegen de schutting of tegen de muur bevestigen om de klimplant de mogelijkheid te geven om te klimmen. Het is meestal het beste als je een kleine afstand houdt tussen het betonijzer en de wand, want dan kan de klimplant zich goed vastgrijpen. Betongaas is te vinden in verschillende afmetingen. Het wordt ook wel gebruikt om open delen van een schutting of muurtje te maken, waar dan klimop tegen kan groeien. Het is ook heel geschikt voor binnenshuis als je een groenmuur wilt aanleggen.

2. Houten trellis

Trellis is een netwerk van houten latjes. Je ziet het bijvoorbeeld als afwerking van een mooie schutting. Maar het is ook nuttig om klimplanten tegen te laten klimmen. De houten trellis kan net als een gaaspaneel gewoon tegen de schutting of de muur worden geplaatst. Het is ook mogelijk om trellis in een boogvorm te maken, waarmee je een pergola creëert. Een begroeide pergola is een prachtige toevoeging aan de landelijke of romantische tuin.

3. Bamboe of wilgen

Een wat simpelere manier om een klimplant goed te geleiden is door middel van bamboe stokken of wilgentenen. Dit gebeurd bijvoorbeeld bij functionele klimplanten, zoals bonen, bramen of druiven. Vlak bij het hart van de plant wordt een staander geplaatst. Daar kunnen stokken tegenaan worden geplaatst of wilgentenen tegen worden gevlochten. Zo ontstaat een frame waar de plant tegenaan kan groeien. Bij druiven wordt meestal gekozen voor een frame met horizontale spanten waarlangs de takken worden geleid. Bonen worden juist omhoog geleid.

4. Touw als leiding

Het is waarschijnlijk de eenvoudigste en goedkoopste oplossing: klimplanten langs touw geleiden. Dit kun je doen door een net te spannen of draden te spannen langs de muur of schutting. Daar leid je dan de plant langs. Een andere manier is door jonge loten telkens vast te binden aan een nieuw stuk touw, waarmee je ze omhoog trekt. Zo groeit de plant steeds hoger. De laatste methode werkt ook bij planten die van nature niet omhoog groeien. Het enige nadeel is dat het touw de plant bij het groeien kan hinderen. Langs een touw geleiden is meestal beter voor de plant dan het touw vastbinden aan de plant.

Klimplanten kunnen een prachtige toevoeging zijn aan de tuin. Misschien wil jij een schutting laten begroeien met een mooie klimop. Of vind je het mooi een bloeiende plant aan de muur van je huis te hebben. Een klimplant moet echter wel geleid worden om goed te kunnen groeien. Weet je nog niet hoe dat moet? Met deze vier methoden help jij je klimplant alvast de goede kant op.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Alocasia als kamerplant Previous post De Alocasia (olifantsoor) als kamerplant
tv woonkamer Next post De TV in je woonkamer minder laten opvallen