Read Time:1 Minute, 39 Second

Je kent het beeld wel. De ellenlange goudgele velden met zonnebloemen in de zomer in Frankrijk of Italië. Wist je dat je dit gele zonnetje ook perfect in huis kan halen? Niets leuker dan een zonnebloem als kamerplant. 

Kan iedere zonnebloem in huis halen?

Neen. De zonnebloem op de zonnebloemvelden kan wel 3 tot 5 meter hoog worden. Deze soorten zijn dus niet geschikt als kamerplant. Er bestaan echter heel wat soorten potzonnebloemen die niet groter dan 30 à 40 cmworden. Zo zijn er bijvoorbeeld de Pacino potzonnebloem en de Sunsation zonnebloem.

Zonnebloem in huis

Herkomst

De zonnebloem is een éénjarige plant, afkomstig uit Noord- en Zuid-Amerika. Ze is behoort tot de composietenfamilie. Rond 1530 brachten de Spanjaarden het zaad naar Europa. 

Zaaien

Wil je zonnebloemen in de zomer? Plant ze dan van eind maart t.e.m. half april onder glas of van half april t.e.m. half juni buiten op een zaaibed. Je zaait de zaden best in paren. 2,5 cm diep en 10 cm uit elkaar. Zorg ervoor dat de zaden voortdurend vochtig staan. Na 5 à 6 weken kan je de zonnebloemen uitplanten. Kies een bak of pot die groot genoeg is. Zonnebloemen kunnen echter niet goed tegen overpotten. 

Bloeitijd

Van juli tot oktober straalt deze zonnebloem in huis. 

Verzorging

De zonnebloem als kamerplant heeft veel water nodig. Ze moet voortdurend vochtig staan. De bloem zal het best groeien op een plek met veel zonlicht. Knip uitgebloeide knoppen af en er zal een nieuwe knop in de plaats komen. Knip de zonnebloem na de bloei bij de grond af. 

Weetjes

– De bloemknop van de zonnebloem draait overdag mee met de zon. ’s Nachts draait de bloemknop weer naar het oosten. Dit lukt door een flexibel deel in de steel net onder de bloemknop. Vandaar de Franse benaming: tournesol. 
– Je kan zowel de zaden als de bloem opeten. Ook kan je van de zaden zonnebloemolie maken. 
– Je kan de bloem koken om gele verfstof te verkrijgen.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
straluma Previous post 4 tips voor het kiezen van plafondverlichting
screendoek Next post Toe aan een nieuw screen? Vervang het doek!