Read Time:4 Minute, 25 Second

Een Scandinavisch interieur voldoet standaard aan een paar gemakkelijk te herkennen eigenschappen. Het interieur bestaat uit lichte en zachte kleuren, waarbij veel gebruik gemaakt wordt van natuurlijk daglicht en meubels zijn vaak van lichte houtsoorten. Om de ruimte ‘clean’ te houden wordt er veel gebruik gemaakt van moderne strakke lijnen. Sierlijke details kom je in een Scandinavisch interieur niet tegen. Meubels zijn sober, blinken uit in eenvoud, maar zijn toch functioneel. In een Scandinavisch interieur horen ook bijpassende lampen in Scandinavische stijl, zoals de Secto design lampen.

 

De geschiedenis van de Secto design lamp

De geschiedenis van de Secto design lamp is nog vrij jong en gaat terug tot 1995, waarin de eigenaresse, Tuula Jesélius van het het bedrijf Secto Design de ontwerper Seppo Koho ontmoet. Beiden deelden de passie voor het Scandinavisch design en werkten graag met hout. Koho kwam in dienst van Secto Design als ontwerper van meubels. Toch merkten zij dat klanten maar moeilijk lampen konden vinden die goed bij een Scandinavisch interieur pasten. Dit was de aanleiding voor Koho om zich bezig te houden met het ontwerpen van lampen en de eerste Secto design lamp was geboren.

 

Momenteel zijn er verschillende soorten Secto design lampen te koop, zoals hanglampen, tafellampen en vloerlampen. De gehele collectie Secto design lampen is van de hand van Seppo Koho. Kenmerk van de meeste van deze lampen is, dat ze vrijwel allen voorzien zijn van een fraaie houten lampenkamp dat bestaat uit dunne samengeperste berkenhouten latjes waardoor gefilterd licht ontsnapt. Belangrijk aan de vormgeving van de Secto design lampen is dat de vormgeving rond is, waardoor het licht naar alle kanten kan schijnen.

Secto design hanglamp
Secto Design Kontro 6000 hanglamp à € 860,-

De Secto design hanglamp

Alle lampen van Secto Design behoren toe aan een bepaalde productserie, zoals de lijnen Secto en Octo. Wil je een moderne vorm van een kroonluchter in je huis hebben, dan is de Kontro 6000 een goede keuze. De Kontro 6000 is als Secto design hanglamp inmiddels een klassieker en bestaat uit berkenhout. Het bijzondere aan deze lamp is dat zowel de boven- als de onderkant open is en het licht zich dus in beide richtingen verspreid.

Secto design lampen
Secto Design Owalo 7000 hanglamp LED à € 1.165

Een zeer bijzondere Secto design hanglamp is de Owalo 7000. Deze lange, maar smalle hanglamp van ruim één meter is ideaal voor boven de eettafel. Met twee stalen kabels is deze hanglamp goed aan het plafond te bevestigen en bestaat de lichtbron uit LED verlichting.

 

De allereerste lamp van Secto Design was de Secto 4200 hanglamp. Deze lamp is zo populair dat deze nog steeds te verkrijgen is. Deze slanke lamp is in typische Secto stijl, met smalle latjes van wit berkenhout, wit of zwart gelamineerd of walnootfineer. Op deze lamp is de gehele collectie van Secto design lampen gebaseerd. Het ontwerp van bijna 25 jaar, bewijst hoe tijdloos deze hanglamp is.

Secto design tafellamp
Secto Design Secto 4220 tafellamp à € 675,-

De Secto design tafellamp

Van de Secto design tafellamp bestaan vier versies. De lampenkap van de Secto 4220 tafellamp is afgeleid van de eerste hanglamp, de Secto 4200. De lamp is 75 centimeter hoog en het verkrijgbaar in 4 kleuren, zoals berkenhout, wit of zwart gelamineerd of walnootfineer. Het frame van de lamp is in grijs staal en bij de zwart gelamineerde versie een zwart stalen frame.

 

De Owalo 7020 tafellamp is een prachtige niet al te grote en zeer fijne Secto design lamp. Met een ovalen kap van 30 centimeter in berkenhout, wit of zwart gefineerd of in walnootfineer springt deze tafellamp direct in het oog. Het frame in grijs of zwart staal is 50 centimeter hoog, zodat het een ideale leeslamp is.

Secto design lamp
Secto Design Teelo 8020 tafellamp à € 440

Van alle Secto design lampen is de Teelo 8020 één van de meest bijzondere lampen. Deze tafellamp wijkt in uiterlijk ook af van alle andere Secto design lampen, maar dat maakt hem niet minder mooi. Het uiterlijk is vooral simplistisch en daardoor uitstekend geschikt in een Scandinavisch interieur. Dit lampje is verkrijgbaar in berkenhout of walnotenhout en beschikt over LED verlichting.

De Secto design vloerlamp

Een vloerlamp zet je op de grond neer, zodat het de oppervlakte goed kan verlichten. Een Secto design vloerlamp voldoet goed aan deze taak en is daarnaast verkrijgbaar in een smaakvol design. Neem de Seco 4210 vloerlamp die ook gebaseerd is op de allereerste Secto design lamp. Deze vloerlamp heeft een verstelbare hoogte van 175 tot 185 centimeter en is verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals berkenhout, walnotenhout of wit of zwart gelamineerd. Met een snoerlengte van 250 centimeter kun je hem vrijwel overal neerzetten, ook als er niet direct een stroompunt in de buurt is.

 

Een iets kleinere vloerlamp is de Petite 4610, met een lengte van 130 centimeter. Deze lamp is ideaal om naast een stoel of bank te zetten en te gebruiken als leeslamp. Het fijne lampenkapje in walnoot- of berkenhout zorgt voor een direct verlichting, zodat je altijd goed zicht hebt. Met een fitting die geschikt is voor LED lampen, maakt deze lamp ook nog eens erg zuinig.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Zo vind je perfecte meubels voor jouw kantoor
Next post Accessoires die niet mogen ontbreken in jouw tuin!