Read Time:2 Minute, 45 Second

De Bohemian woonstijl is moeilijk te omschrijven. Je herkent het nochtans meteen als je een Bohemian interieur binnenstapt, en toch kun je moeilijk exact bepalen wat het nu is. Wij proberen jou in dit artikel toch een aantal regeltjes uit te leggen, een aantal kenmerken te schetsen en een aantal tips te geven voor als jij kiest voor Bohemian wonen.

bohemian wonen

De eerste indruk: gezellig en kleurrijk

Een Bohemian interieur geeft op het eerste zicht een vrij rommelige (lees: goed bewoonde) indruk. Het is een samengaan van diverse stijlen, de meubelen lijken helemaal niet bij elkaar te passen. Maar het minste wat men kan zeggen van een Bohemian interieur is: er wordt in geleefd! Je dekentjes mogen gerust rommelig in je fauteuils hangen. Het speelgoed van de kinderen mag op de grond rondslingeren, kaarsenhouders hoeven niet allemaal van dezelfde soort te zijn, je fotolijsten mogen allemaal in een verschillende stijl zijn, en ga zo maar door. Een tweede opvallende kenmerk zijn de kleuren. Ook dit is een allegaartje: rood, groen, blauw, grijs, oker, turquoise, bordeaux, citroengeel… het kan allemaal samengaan. En het bizarre aan dit soort interieurs is: ondanks het rommelige gevoel dat je er krijgt, zijn deze interieurs super stijlvol. Ze stralen een warme gezelligheid uit en ze ogen fris en vrolijk.

Breng van overal in de wereld iets mee

Het Bohemenvolk trok (of trekt nog altijd) de wereld rond. Van elke plaats waar ze geweest zijn, brengen ze souvenirs en invloeden mee. Dat merk je heel goed in de Bohemian woonstijl. Kleurrijke ruwe Berbertapijten gaan samen met oud Spaanse zware houten meubelen en een fragment uit een Egyptische tempel. Schapenvachten houden je voeten warm, Russische of Indische kleurrijke wandtapijten sieren je muren, Moorse hanglampen creëren een sprookjesachtige sfeer en een Louis IX fauteuil in bordeaux rood fluweel en verguld hout staat te pronken. Bij Bohemian wonen bestaan geen regeltjes of trends. Een Bohemian woonstijl creëert zichzelf doordat elk element in de woning een verhaal heeft.

Kies voor natuurlijke materialen en eigen creaties.

De Bohemian woonstijl gaat voor natuurlijke materialen. Leder, zijde, hout, koper, dierenvachten, rotan en jute zijn ideaal voor Bohemian wonen. Ben je een creatieveling? Maak dan veel zelf! Bohemian wonen is bijvoorbeeld zelf je tapijtjes maken, een macramé wanddecoratie, een zelf gebreide poef of een zelf gehaakte sprei. Denk aan de lange dagen die Bohemers onderweg zijn. De mannen sculpteren in hout, de vrouwen breien en haken. Ook bloemenprints komen veel voor in de Bohemian woonstijl: op kussen, lakens, tapijten en servies.

Een Bohemian interieur wordt alsmaar mooier

Er zijn zo van die objecten op de wereld waarvan je zegt ‘het is zo lelijk dat het mooi is’. Bij een Bohemian woonstijl is dit zeker van toepassing. En dit is helemaal niet negatief bedoeld, integendeel. Het bevestigt dat je een Bohemian interieur niet echt mooi kunt noemen naar de gangbare normen. En toch is het mooi, daar kun je niet onderuit. Wist je dat Bohemian wonen ook ‘Boho chic’ wordt genoemd? Dat zegt genoeg, niet? Deze trend zet zich ook door in de kledingmode, in de haarstijl, de juwelen en zelfs bij de autoliefhebbers. Bohemian wonen is vooral je hart volgen, je niet teveel aantrekken van de modetrends en in huis halen waar jij je goed bij voelt. Daar gaat het tenslotte toch om als je je woning inricht!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Loungesets vinden voor een voordelige prijs
Next post Zo creëer je de ideale woonkeuken