Read Time:2 Minute, 16 Second

Het draait in onze maatschappij vaak om meer, meer, meer. Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van minimalisme. In plaats van steeds meer spullen te kopen, draait het bij de minimalistische levensstijl om ontspullen, minder uitgeven en meer genieten van wat je al hebt. Dit zijn een aantal manieren waarop je minimalisme kunt toepassen in je woning.

Doe weg wat je niet nodig hebt

Ga eens kritisch door de spullen heen die je in huis hebt verzameld en doe de spullen die je niet meer gebruikt weg. Dit kan een flinke klus zijn, dus begin bijvoorbeeld in je werkkamer en werk vervolgens toe naar de slaapkamer, woonkamer, keuken, badkamer en zelfs de zolder of schuur. Je hoeft spullen die je niet wilt houden niet direct de prullenbak in te gooien, misschien kan je hier een ander nog blij mee maken. Je maakt niet alleen fysiek meer ruimte als je jouw huis opruimt, maar dit zorgt ook voor meer ruimte in je hoofd. Welke spullen liggen eigenlijk alleen maar in de weg? Wat heb je al meer dan een jaar niet gebruikt of gedragen? Van welke spullen word je wel blij? Een minimalistisch interieur gaat terug naar de basis.

Investeer in duurzame items

Minimalisme wilt niet zeggen dat je niets meer mag kopen. Het is eerder een oproep om voor hoogwaardige kwaliteit te kiezen en om bewust te consumeren. Je hebt er op de lange termijn een stuk meer aan om in items te investeren van goede kwaliteit. Vaak zijn deze items wat kostbaarder, maar je hebt er wel veel langer plezier van. Verkoop bijvoorbeeld eerst de kleding die je nooit meer draagt voordat je een tijdloze wollen mantel of leren jas koopt. Of neem eerst een kijkje in een tweedehandswinkel bij jou in de buurt voordat je besluit om een nieuw item aan te schaffen.

Minimalisme als leefstijl

Minimalisme is een leefstijl en niet alleen van toepassing op jouw interieur. Pas het principe ook toe op je relaties, waardoor je alleen nog maar afspraken maakt met mensen waar je energie van krijgt. En maak een schoonmaakrooster en doe jaarlijks aan vergelijken zodat je dit niet vergeet en ervoor zorgt dat je nooit te veel betaalt. Op deze manier zorgt minimalisme voor ruimte in huis, ruimte in je agenda en meer ruimte in je hoofd.

Leer hergebruiken

Ben jij gewend om kledingstukken die je niet meer nodig hebt weg te gooien? Of gaan etensrestjes direct de vuilnisbak in? Dan is het een leuke uitdaging om te leren om dingen te hergebruiken. Gebruik bijvoorbeeld een oud T-shirt als schoonmaakdoekje of hergebruik inpakpapier. Het scheelt je geld, is goed voor het milieu en je haalt er veel voldoening uit als niet alles bij het afval belandt.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
rendement van zonnepanelen Previous post Waar hangt het rendement van zonnepanelen vanaf?
rekening mee houden bij een verhuizing Next post Houd hier rekening mee bij een verhuizing