De vraag naar zonnepanelen is de afgelopen jaren enorm toegenomen. En met de almaar stijgende energieprijzen is er naast duurzaamheid nog eens een extra goede reden om in deze zelfvoorzienende panelen te investeren. De terugverdientijd is gemiddeld gezien 6 tot 8 jaar, maar waar hangt het werkelijke rendement vanaf? Daar zoomen we in dit artikel op in.
Keuze voor kwaliteitspanelen
Waar men bij veel zaken al snel kijkt naar de laagste prijs, is dat bij zonnepanelen zeker niet altijd de beste optie. Het is beter om te focussen op de terugverdientijd, oftewel de periode die nodig is om de kosten zonnepanelen eruit te halen. En die hangen onder meer af van de kwaliteit van de panelen. Kies je voor de wat prijzigere A-merk panelen, dan is de kans groot dat je op termijn voordeliger uitkomt dan met veel goedkopere panelen.
Vermogen van de zonnepanelen
Zonnepanelen kunnen van elkaar verschillen op basis van tal van factoren en een daarvan is het vermogen. Een belangrijke factor die aangeeft hoeveel rendement er uit een bepaalde hoeveelheid zonlicht gehaald kan worden. Een aantal jaren geleden kwamen veel panelen niet boven de 295 Wp (Wattpiek) uit, maar door positieve ontwikkelingen zien we flinke stijgingen. Zo zijn er zelfs krachtige panelen die 400 Wp vermogen hebben.
Hellingshoek van de zonnepanelen
De ideale hellingshoek voor zonnepanelen op een schuin dak is in veel situaties 35 graden. Op deze manier kunnen ze het meeste zonlicht opnemen. Maar dit is ook weer afhankelijk van de windrichting waarin ze liggen en soms komt het op een hellingshoek van 10 tot 15 graden beter uit. Het hangt ook weer af van het type dak, of het om een schuin of plat dak gaat. Het voordeel van een plat dak is dat er geen schaduwkant is, waardoor men flexibeler is in de plaatsing naar een bepaalde windrichting.
Opstelling van de zonnepanelen
We hadden het zojuist al over de windrichting, die van invloed is op het rendement. Zonnepanelen die naar het zuiden gericht zijn die brengen meestal het hoogste rendement op, maar soms kan een oostwestopstelling rendabeler zijn. Dat is vooral het geval bij een plat dak, waar de panelen efficiënter en compacter geplaatst kunnen worden met een andere opstelling.
De weersomstandigheden
Uiteraard spelen ook de weersomstandigheden een rol. Tijdens lange dagen met een (troebel) zonnetje is het rendement hoger dan tijdens regenachtige en korte dagen. Normaliter brengen de maanden mei, juni en juli het hoogste rendement. Woon je aan de kust? Dan is het helemaal uittellen de winst. Het licht van de zon wordt daar weerkaatst tussen het water en de wolken, waardoor je relatief gezien meer rendement behaalt.
Afgestemd op persoonlijke situatie
Zoals je leest is het rendement van zonnepanelen van tal van factoren afhankelijk. ‘Daarom is het van belang om je voor het hoogste rendement altijd persoonlijk te laten adviseren door een expert’, aldus Sungevity Nederland, aanbieder van A-kwaliteit zonnepanelen. Pas wanneer er een uitgebreide dakscan wordt gedaan en gekeken wordt naar het gewenste rendement kan pas echt bepaald worden welke hoeveelheid en type zonnepanelen in jouw situatie ideaal zijn voor het hoogste rendement én hoe die precies geplaatst moeten worden.
Meer opbrengst bij verkoop huis
Wat nog leuk is om te weten is dat je ook indirect rendement uit je zonnepanelen kunt halen. De waarde van je huis kan namelijk flink stijgen door het verduurzamen van je woning. Een fijne bijkomstigheid, want zo druk je met zonnepanelen dus niet alleen de energierekening, maar kun je er op termijn ook nog eens extra aan verdienen!