Read Time:2 Minute, 11 Second

De bananenplant is een prima plant voor in huis, maar niet de allergemakkelijkste plant. Een andere naam voor deze plant is Musa, een afgeleide van het geslacht waarvan de plant afkomstig is. Van oorsprong komt de Musa uit Zuid Oost-Azië en Australië, echter de plant groeit tegenwoordig in veel tropische landen, vooral vanwege de bananen. Neem je een bananenplant als kamerplant, verwacht dan niet dat er bananen aan zullen groeien. Dit vergt zeer veel onderhoud en de plant moet dan ook uitgegroeid zijn tot een boom van minimaal 3,5 meter en staan in een ruimte met de juiste temperaturen en vochtgehalte. 

Water is belangrijk voor de bananenplant

De plant zelf bestaat voor ruim 80% uit water, dus het spreek voor zich dat de plant ook veel water nodig heeft. Gemiddeld zul je de plant twee keer per week water moeten geven, maar er zit wel verschil tussen de zomer en de winter. Zomers, en vooral bij warm weer mag de plant dagelijks water hebben. De grote bladeren zullen dan namelijk veel vocht verdampen. De grond waarin de plant staat mag nooit uitdrogen, maar de wortels mogen ook niet in het water staan. De plant vindt het heerlijk om bij zomerse regenbuien buiten te staan en besproei de plant ook twee maal per week. 

Warmte en licht

De bananenplant houdt van zonlicht en van warmte. De minimum temperatuur moet dan ook 17° Celsius zijn. Verder heeft de plant minimaal 5 uur per dag zonlicht nodig. Een plekje in de buurt van het raam is daarom noodzakelijk. Gaan de bladeren slap hangen en wordt er geen nieuw blad meer aangemaakt? Dan is dat een teken dat de plant te weinig licht ontvangt. De plant is niet winterhard, dus, afgezien van een zomerse regenbui, mag de plant niet buitenstaan. 

Verpotten

Omdat de Musa een snelgroeiende plant is, is het jaarlijks verpotten naar een grotere pot noodzakelijk. De voorkeursperiode waarin je de plant kunt verpotten is in de lente. De bananenplant als kamerplant heeft een bak nodig die ongeveer 20% breder dan de plant zelf is. Hoe groter de bak, hoe beter de plant kan groeien en des te grotere waterbuffer hij kan opslaan. 

Snoeien

Enkel lelijke en dode bladeren van de plant afknippen is voldoende. Het is normaal dat de randen van de bladeren bruin worden. Desgewenst is het mogelijk om deze randen te knippen. Het blad zelf zal dan ook spoedig afsterven en kun je hem zo uit de stam trekken. Omdat de plant regelmatig nieuwe bladeren aanmaakt is het onderhoud en het knippen van oude en dode bladeren redelijk veel werk.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
hittegolf in de tuin Previous post Een hittegolf vraagt om een hitteplan voor de planten in je tuin
pergola maken voor druiven Next post Een pergola in de tuin als kant-en-klaar pakket of als bouwtekening