Het lijkt erop dat de zomers in ons land steeds heter en benauwder worden. Niet alleen de mens heeft hier last van, maar ook dieren en zeker de planten. Planten kunnen niet weglopen voor de hitte en daarom is planten verzorgen met warm weer een absolute noodzaak. Om te zorgen dat de flora en fauna in de tuin de zomer overleeft. Planten bij warm weer hebben extra aandacht en verzorging nodig. Maar hoe pak je dat, naast de tuin sproeien en de planten nat sproeien, op een verstandige manier aan?
1. Zorg dat de planten voldoende water krijgen
Het is al benoemd, want de meest voor de hand liggende tip om de planten in jouw tuin goed de zomer te laten doorkomen is: de tuin sproeien voor groen gras en de planten nat sproeien is cruciaal om de levensduur van de grasmat en jouw plantenperk te verlengen.
2. Wees selectief bij de aankoop van planten
Door droogtebestendige planten in de tuin te zetten voor de zomerperiode, maak je het jezelf een stuk gemakkelijker. Ideaal zijn bijvoorbeeld siergrassen, die het in moderne tuinen goed doen en weinig water nodig hebben. Goede planten bij warm weer zijn tevens lavendel, diverse kruidenplanten – denk aan tijm of salie – en vetplantjes. Qua bodembedekkers kun je kiezen voor geraniums, goudaardbeien of stekelnootjes.
3. Breng een goede en vruchtbare onderlaag aan
Planten verzorgen met warm weer doe je ook door te zorgen voor een vruchtbare, met organische materialen verrijkte grond. Bestaat jouw tuingrond uit een lichte zandsoort? Dan is het toevoegen van een flinke laag compost en/of plantenhumus geschikt om te zorgen dat de ondergrond ’s zomers meer vocht en voedingsstoffen vasthoudt. Op kleigrond mag geen humus worden gebruikt, omdat er dan geen goede, ondoordringbare bodemlaag wordt gevormd en het vocht snel wegtrekt. Verder kun je bij zandgronden bentoniet gebruiken, een soort poeder dat zorgt voor een extra vruchtbare kleilaag.
4. Planten doe je in de herfst
Het moment waarop je planten in de tuin zet, is ook belangrijk. Veel mensen vergeten dit. Kies ervoor om jouw zomerplanten, als dat mogelijk is, in de herfstmaanden in de tuin aan te planten. De grond is dan naar verhouding nog droog door de voorgaande zomer. De planten reageren hierop door langere en diepere wortels te maken om voldoende water op te zuigen. Hierdoor zijn de planten beter geworteld, een stuk veerkrachtiger en sterker om de hete en droge zomermaanden door te komen.