Read Time:3 Minute, 23 Second

Een voorraadkast is ontzettend handig. Je kan er heel wat producten in bewaren zodat je altijd iets in huis hebt. Maar net omdat je er zo makkelijk spullen in kwijt kan, is de kans groot dat je voorraadkast een grote troep wordt. Is jouw voorraadkast ook helemaal volgepropt en word je stilaan gek van al die rommel? Dan is het hoog tijd om je voorraadkast onder handen te nemen. Je voorraadkast opruimen doe je met deze vijf tips!

1. De voorraadkast leegmaken en groeperen

Je voorraadkast opruimen, hoe doe je dat? Begin bij het begin en haal eerst de hele voorraadkast leeg. Zo heb je een goed overzicht van wat er allemaal in ligt. Wellicht zie je producten waarvan je niet eens wist dat je ze nog had. Daarna verdeel je de producten onder in drie groepen: een groep met spullen die je wil bewaren, spullen die over datum zijn en die weggegooid kunnen worden, en spullen die jij niet meer hoeft maar waar je misschien iemand anders blij mee kan maken. Nu de voorraadkast leeg is, is dit meteen een goed moment om alles schoon te maken met een sopje warm water en allesreiniger. Je kan hier natuurlijk ook kant-en-klare schoonmaakdoekjes voor gebruiken.

2. De voorraadkast indelen

Vervolgens is het belangrijk om een goede structuur aan te brengen in de voorraadkast. Het is namelijk niet de bedoeling dat je alles weer volpropt. Denk na over een indeling die jij handig vindt. Je kan bijvoorbeeld de producten rangschikken per type product: producten in blik, deegwaren, specerijen enzoverder. Een andere optie is om de producten te rangschikken op basis van hoe vaak je ze gebruikt. Ook een combinatie is mogelijk. Je kan de voorraadkast indelen op type product, met de meest gebruikte producten vooraan en achteraan de spullen die je nauwelijks gebruikt.

3. Producten labelen

Wil je een ordelijke voorraadkast? Dan mogen labels niet ontbreken. Zeker niet als je een uitgebreide hoeveelheid deegwaren en specerijen in je kast hebt staan. Je kan ervoor kiezen om de planken te labelen met een kaartje en daarop te schrijven welke producten daar horen te staan. Maar het is ook mogelijk om producten in eenzelfde soort verpakking te doen. Denk aan glazen (wek)potten en plastic bakken. Hierbij is het belangrijk dat je doorzichtige potten en bakjes gebruikt. Zo kan je snel en makkelijk zien wat er precies in zit. 

Maak er een gewoonte van om overbodige verpakkingen meteen weg te gooien. Het is echt niet handig om voor ieder koekje een koekjesdoos te bewaren. Op den duur heb je tien verschillende koekjesdozen met telkens één of twee koekjes in. Je kan deze beter in één grote (plastic) doos bewaren met het label ‘koekjes’. Dit kan je trouwens ook doen met andere producten waarvan je meerdere verpakkingen hebt. 

4. Meer ruimte creëren in de voorraadkast

Misschien kom je er tijdens het opruimen achter dat je te weinig opbergruimte hebt voor al je spullen. Gelukkig zijn er een aantal manieren om dit op te lossen. Je kan je keuken goedkoop renoveren, maar je kan het ook simpel aanpakken. Zo kan je smalle houten plankjes aan de achter- en zijkant van je kast plaatsen en hier bijvoorbeeld kleine potjes kruiden en zakjes bloem en suiker neerzetten. Ook kan je kleine mandjes aan de planken hangen waar je spullen neer kan leggen. Op die manier kan je ook de ruimte net onder de planken optimaal gebruiken.

5. Houd alles netjes

Je voorraadkast opruimen is één ding, maar het is ook belangrijk om ze netjes te houden. Anders is al je werk voor niets geweest. Maak er een gewoonte van om je voorraadkast regelmatig schoon te maken en dus niet die ene keer per jaar. Ga je boodschappen doen? Kijk dan eerst in je voorraadkast wat je nog allemaal hebt. Zo voorkom je dat alles zich weer opstapelt. Het is heus niet nodig om tien potten tomatenblokjes in huis te hebben. Werk zoveel mogelijk producten op alvorens je nieuwe spullen in huis haalt. Zo blijft je voorraadkast netjes en opgeruimd!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
huis verhuren regels Previous post Je huis tijdelijk verhuren? Hier moet je rekening mee houden
aandachtspunten aanschaf vloerkleed Next post Waar je allemaal rekening mee moet houden bij de aanschaf van een vloerkleed