Read Time:6 Minute, 0 Second

Je huis koelen zonder airco, kan dat zelfs? Eigenlijk wel, zolang je maar de juiste maatregelen treft! Het huis afkoelen na hittegolf of tijdens een warmere periode zorgen dat het wat leefbaar is in je woning is iets waar je tijdens een warme zomer best voldoende aandacht aan besteedt.

Hoe kan je dat nu doen, de warmte buiten houden of, als de warmte al binnen zit, die terug weg krijgen? Vragen die een duidelijk antwoord behoeven, en die vind je hieronder!

Enkele tips om je huis koel te houden zonder airco

Hoe krijg je de warmte uit je huis, en hoe kan je je huis afkoelen na hittegolf? Niet bepaald gemakkelijk, zeker als het al een paar dagen op een rij écht heet is. Het probleem is dat warmte zich wel degelijk in je woning kan vastzetten, en dat is de warmte uit huis halen een hele uitdaging. Toch kan het, zoals het onderstaande overzicht duidelijk maakt:

1. Zet de ramen ’s morgens open

Een goede manier om de slaapkamer koel te houden zonder airconditioning, of eigenlijk eender welke ruimte, is door vaker de ramen open te zetten. Het huis koelen doe je best op de momenten dat het buiten wat frisser is, en de ochtend is daar ideaal voor.

Door de ramen te openen zorg je er niet enkel voor dat er wat meer wind in de slaapkamer of een andere ruimte komt, maar deze manier van natuurlijke airco maken zal ook een positief effect hebben op de kwaliteit van de lucht doorheen de dag. Een dubbel voordeel dus, en dat maakt deze manier van je huis koelen zeker de moeite waard!

2. Doe de gordijnen dicht

Je slaapkamer afkoelen of in andere ruimte warmte buiten houden kan ook door je gordijnen dicht te doen. Het klinkt misschien een beetje banaal, maar een grote oorzaak van een teveel aan warmte in de woning is te wijten aan het effect van rechtsreeks zonlicht. Vooral als het zomer is, maakt dat je huis koelen een hele uitdaging.

Doe je de gordijnen dicht? Dan is je huis afkoelen tijdens een hittegolf meteen een stuk gemakkelijker. Zeker als je donkerkleurige gordijnen hebt, zullen deze het zonlicht voor een groot stuk tegenhouden en de warmte buiten houden, waardoor het meteen een paar graden scheelt. En dat kan al heel wat doen!

3. Tocht creëren in huis

Het werd al eens vermeld in één van de vorige tips, maar je slaapkamer koel houden zonder airco is wel degelijk een goed idee. Tocht creëren in huis is daar de beste methode voor. Het belangrijkste is dat je bij deze manier van je huis afkoelen na een hittegolf, of tijdens warme dagen, meerdere deuren en ramen openzet om een natuurlijke tocht te creëren in huis. Zorg er hierbij wel voor dat ramen en deuren niet zomaar kunnen toeslaan, bijvoorbeeld door ze open te houden met een grondkussen of iets dergelijks.

De warmte buiten houden met een natuurlijke tochtstroom is vooral handig als het buiten warm is, maar er wel redelijk wat wind is. Je slaapkamer afkoelen, zodat je ’s nachts niet in je bed ligt te zweten, is in elk geval een stuk gemakkelijker als je deze tip dagelijkse toepast!

4. Investeer in een groen dak

Een andere goede tip is om te investeren in een groen dak. Dit is eigenlijk een dak waarop groene planten en bloemen staan, en dat brengt enkele interessante voordelen met zich mee. Ten eerste zal het groen op je dak ervoor zorgen dat het dak zelf minder snel opwarmt door rechtstreeks zonlicht en warmte. En dat kan al een paar graden schelen.

Daarbij zal een groen dak je huis koelen doordat je het regelmatig met water kunt besproeien. Zo is het vocht dat je gebruikt om je huis te koelen niet verspild, want zowel je daktuin zelf als de temperatuur van je woning worden er positief door beïnvloed.

5. Je huis verkoelen met water

Je slaapkamer koel houden zonder airco kan ook op verschillende manieren door water te gebruiken. Hoe houd je nu je huis koel met water? Er zijn heel wat mogelijkheden. Ten eerste is het een goed idee om een emmer water naast je bed te zetten, waarmee je je voeten tijdens een extreem hete nacht toch even kunt verfrissen. Dit is misschien geen langetermijn oplossing, maar het maakt de nachten tijdens een hittegolf toch nét iets aangenamer.

Daarbij kan je ook je huis verkoelen met water door bijvoorbeeld een fles met ijskoud water of ijsblokken achter of voor een ventilator te zetten. De koude lucht die dit apparaat door de ruimte zal verspreiden, maakt het net iets aangenamer. Zeker als de lucht in je woning zo warm is dat de ventilator op zich weinig effect heeft!

6. Gebruik niet te veel je oven

Het klinkt misschien vreemd, maar een van de beste tips om je huis koel te houden is het gebruik van je oven zoveel mogelijk vermijden. Keukenapparaten als een oven of microgolfoven zorgen immers voor heel wat extra warmte, vooral als je de deur van de oven na gebruik open zet om deze sneller de doen afkoelen.

Het nadeel hiervan is natuurlijk dat de warmte van je oven je huis koelen meteen een stuk moeilijker maakt. Eet dus meer koude gerechten en vermijd warme ovenschotels zoals lasagne. De kans dat je daar zin in hebt tijdens een hittegolf is waarschijnlijk toch erg klein!

7. Goede isolatie is een must

Ten slotte is het essentieel dat je investeert in goede isolatie als je huis koel wilt houden tijdens een hete zomer. Zowel je slaapkamer afkoelen als je huis afkoelen tijdens hittegolf en je keuken leefbaar houden, gaat zoveel gemakkelijker als je dak en muren goed geïsoleerd zijn.

Het voordeel van goede isolatie is dat het een dubbel effect heeft: zo zorgt het ervoor dat je woning tijdens de warme zomer minder warm aanvoelt, maar helpt het tijdens de winter juist om je huis aangenaam warm te houden.

Je huis afkoelen tijdens hittegolf is dan misschien niet meteen mogelijk met goede isolatie, het kan er wel voor zorgen dat de binnentemperatuur van je huis over het algemeen al een stuk lager ligt. En dat is alvast de moeite waard!

Laat een hittegolf je levenskwaliteit in huis niet verpesten

Je huis koelen kan een hele uitdaging zijn. Zeker je slaapkamer koel houden zonder airco en je huis afkoelen na hittegolf zijn belangrijke maatregelen, omdat deze je levenskwaliteit drastisch kunnen verbeteren.

Houd je je huis koel met water of ga je liever op zoek naar andere tips om je huis koel te houden tijdens een hittegolf? Wat het geval ook mag zijn, bovenstaande tips om je huis koel te houden zullen je vast en zeker helpen.

Van je slaapkamer afkoelen tot natuurlijke airco maken en de warmte buiten houden door middel van een verduisteringsgordijn, dergelijke en meer tips zullen alleen maar een positieve invloed hebben op het binnenklimaat van je woning.

Het resultaat is dat je zelfs tijdens een hittegolf niet hoeft te lijden, en dat je dus ook daadwerkelijk van een warme zomer in eigen land kunt genieten. Een gedachte die het alvast de moeite waard maakt om bovenstaande tips toe te passen in je eigen woning!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
afvalscheiding Previous post Alles over afvalscheiding bij een bedrijf aan huis
3 beste vloeren Next post Dit zijn de 3 beste vloeren voor in jouw huis!