Read Time:2 Minute, 11 Second

Een vijver is een prachtige toevoeging aan de tuin. Het zorgt voor een fijne en rustgevende sfeer. Maar net als de rest van een tuin, heeft ook een vijver onderhoud nodig. Je wilt natuurlijk dat de vijver er het hele jaar door op zijn best bij staat. Hoe kan je de vijver dan het beste onderhouden? We vertellen je er meer over.

Reinigen

Als eerst is het belangrijk om de vijver regelmatig te reinigen. Hiervoor zou je een vijverfilter kunnen gebruiken. Vergeet niet om de vijverfilter zelf ook schoon te maken. Doe dit alleen nooit met leidingwater. Dit kan namelijk voor afstervende bacteriën zorgen. Daarnaast is het ook belangrijk om de bodem van de vijver regelmatig te reinigen. Er kan namelijk veel afval terecht komen wat ervoor kan zorgen dat de bodem gaat rotten. De kans is dan groot dat er verzuring ontstaat in de vijver en het biologisch evenwicht aangetast wordt. 

Goede waterpomp

Iedere vijver heeft circulatie nodig om het leven op een goed niveau te houden door middel van een vijverpomp. Een goede vijverpomp zorgt voor een schone en gezonde vijver, zodat planten en eventueel vissen er optimaal in kunnen leven. Daarnaast voorkomt een pomp overmatig onderhoud aan de vijver. 

Waterwaardes

De gezondheid van een vijver wordt in grote mate bepaald door de kwaliteit van het water. Door het water regelmatig te testen, ben je beter in staat om de vijver op de juiste manier te onderhouden. Door het vijverwater regelmatig te testen, kun je je vijver in balans houden en veel problemen voorkomen. Dit zijn de waterwaardes die belangrijk zijn om in de gaten te houden:

PH waarde

Een PH waarde geeft de zuurtegraad van een waterige oplossing aan. Hoe lager de PH waarde, hoe zuurder het water is. Het water is alkalisch als er sprake is van een hoge PH waarde. Het vijverwater zal hierdoor langzaamaan verzuren. Om voor een goede balans tussen bacteriën en planten te zorgen, is het dus belangrijk om regelmatig na te gaan of de PH waarde van je vijver tussen de 7 en 8,5 zit.

GH waarde

Ook de GH waarde is erg belangrijk. Deze waarde geeft aan hoeveel mineralen, zoals magnesium en calcium, er in het water zijn opgelost. Een juiste GH waarde bevordert de plantengroei. Een goede GH waarde voor een vijver ligt tussen de 7 en 13 GH. 

KH waarde

Deze waarde laat zien hoeveel carbonaat er in het water zit. Carbonaat is een verbinding van calcium/magnesium met CO2. Die CO2 is nodig voor de groei van je zuurstofplanten. De waarde moet idealiter boven de 8 liggen.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
landelijke keuken Previous post De verschillende manieren om een ​​landelijke keuken te creëren 
meubelwielen Next post De voordelen van mobiele meubels in je thuiskantoor