Read Time:2 Minute, 50 Second

Binnenshuis klussen oppakken in de winter: heerlijk toch?

De wintertijd is een ideale periode om lekker thuis aan het klussen te gaan. Als de dagen korter worden en het weer koud en guur, is er niets lekkerder dan binnenshuis wat klussen op te pakken. Belangrijk is wel om de veiligheid goed in het vizier te houden als je thuis een verbouwing, renovatie, verfklus of een andere klusactiviteit oppakt. Maar hoe kun je de veiligheid tijdens kluswerkzaamheden waarborgen? De tips hieronder helpen je om veilig te kunnen klussen!

1. Zorg voor goede veiligheidsschoenen en geschikte werkkleding

Zeker bij sloopklussen, projecten waarbij zware materialen worden gebruikt of metselwerk is het van belang om je voeten en tenen goed te beschermen. Sterke werkschoenen met een beschermende neus, ook bekend als veiligheidsschoenen, zijn bij dit soort klussen onmisbaar. Als je professioneel bouwvakker bent of een eigen klussenbedrijf hebt, zijn veiligheidsschoenen zelfs verplicht. Loop geen risico en kies daarom voor een set sterke en betrouwbare werkschoenen van engelbert strauss om op een veilige manier thuis te kunnen klussen. Het merk engelbert strauss wordt in de bouwwereld veel gebruikt vanwege de bewezen kwaliteit van dit merk. Verder is het, naast het gebruik van geschikte veiligheidsschoenen van engelbert strauss, van belang om passende werkkleding aan te doen. Tijdens schilderklussen kies je bijvoorbeeld voor een overall. Zeker als je met machines gaat werken (denk aan cirkelzagen, boormachines en schuurmachines) is kleding zonder losse onderdelen cruciaal voor de veiligheid.

2. Een veilige bril en handschoenen

Ga je lassen, solderen of met een ijzerzaag aan de slag? Of ga je de parketvloer schuren? In dit soort situaties kun je niet zonder een veiligheidsbril en stevige handschoenen in de winter. Handschoenen zijn in de winter sowieso prettig om te dragen, omdat ze extra warmte geven. Veel ongelukken tijdens het klussen of in de bouwvak hebben te maken met letsel aan de handen en/of ogen. Letsel dat gemakkelijk te voorkomen was geweest als de betreffende persoon de juiste veiligheidsmaatregelen getroffen had via het dragen van een bril of handschoenen.

3. Wanneer je een klus op hoogte moet uitvoeren

Valpartijen gelden als een van de belangrijkste incidenten tijdens bouwklussen, renovaties en het klussen in huis. Hierbij valt de klusser van een steiger of trap af, of de complete steiger valt om. Ook kan het zijn dat er voorwerpen van hoogte naar beneden vallen, met (ernstig) letsel tot gevolg. Zorg er daarom voor als je op hoogte van meer dan anderhalve meter gaat werken, je gebruikmaakt van betrouwbare steigers of stabiele trappen die je goed kunt vastzetten. In huis kun je bij verfprojecten op hoogte bijvoorbeeld gebruik maken van veilige kamersteigers.

4. Pas op met stroom

Als je met elektriciteit gaat werken, zet dan altijd de hoofdschakelaar uit. Controleer met een spanningszoeker of er echt geen stroom meer op de bedrading staat. Pas ook op met het per ongeluk beschadigen van stroomdraden waar spanning op staat.

5. Verdiep je in het veilig gebruik van machines en apparatuur

Lees voor het gebruik van zware machines en apparaten de handleiding goed door om de betreffende gereedschappen veilig te kunnen gebruiken. Zo weet je precies wat je wel en niet moet doen. En waar, indien van toepassing, de noodknop zit als het misgaat. Zorg er verder voor dat je je handen minstens 10 centimeter bij zagen en bewegende onderdelen vandaan houdt. En kies voor een stabiele ondergrond bij het bewerken van materialen.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
kamerplant ficus benjamina Previous post Groen in huis, met de Ficus benjamina
Next post Een minimalistische keuken in 3 stappen