Read Time:2 Minute, 41 Second

Wonen in een huis waar zogenaamd ‘hard water’ uit de kraan komt, kan een kostbaar probleem zijn. Met hard water bedoelen we water waar veel kalk in zit. Deze kalk laat sporen na en blijft achter in je leidingen, kranen en ook in huishoudelijke apparaten, waar het voor de nodige problemen kan zorgen… en daardoor voor de nodige kosten. Heb jij last van water met veel kalk daarin, dan is het verstandig om een offerte voor een water verzachter op te vragen. Een dergelijk apparaat haalt die kalk namelijk uit je water.

Hoe komt kalk precies in ons drinkwater?

Als water in de vorm van regen uit de lucht valt, is dit puur en zijn er geen mineralen aanwezig. Daarna zal het echter grondwater worden, en tijdens dat proces, dus als het door de grond sijpelt, komen er kalk, en andere mineralen in het water. Dit resulteert in hard water, wat niet schadelijk is voor de gezondheid, maar wel voor je apparaten thuis.

Met een water verzachter kun je de mineralen verwijderen via een proces dat ionenuitwisseling wordt genoemd. Minerale ionen die hardheid en schade aan jouw leidingen en apparaten veroorzaken, worden door een water verzachter vastgehouden.

Waterontharders kunnen minerale ionen verwijderen, maar ze verwijderen geen verontreinigingen zoals bacteriën of zware metalen zoals lood, kwik of zelfs ijzer. Als je beter smakend water uit de kraan wil, is een waterfiltratiesysteem misschien een betere oplossing voor jou.

Hoe weet ik of er te veel kalk in mijn water zit?

Om te checken hoe hoog het kalk percentage in het water is dat uit jouw kraan komt, kun je dit testen met zogenaamde testkits. Echter zijn er ook genoeg aanwijzingen die je met het blote oog kunt zien:

– Hebben jouw kranen altijd een doffe uitstraling, ook als je ze net hebt schoongemaakt?

– Is er overmatige kalkaanslag op de muren van wastafels en douches in de badkamer?

– Zijn jouw net gewassen witte kleren groezelig of vervagen de kleuren ongewoon snel?

– Smaakt of ruikt je water vreemd?

– Voelen je huid en haar droog of jeukend aan na het douchen?

– Heb je een lage waterdruk?

– Gaan jouw huishoudelijke apparaten sneller kapot dan zou moeten?

– Heeft jouw vaat kalkresten na het drogen?

Bij bovenstaande problemen is een water verzachter wellicht iets voor jou. 

Zacht water mist de minerale ionen die ophoping in leidingen en apparaten veroorzaken, waardoor je eventuele dure reparatie kosten bespaart. Ophoping van kalk in een leiding verkleint het gebied waar water doorheen kan, wat een hogere pompdruk vereist. Het verhoogt ook de hoeveelheid energie die nodig is om water warm of koud te maken. De opbouw veroorzaakt ook schade aan de apparaten, wat leidt tot frequente reparatie- of vervangingskosten voor de vaatwasser, wasmachines, koffiemachines, boilers, etc.

Wat is het effect van hard water op je sanitair?

Als kalk in hard water door je leidingen stroomt, blijft het plakken en vormt het een kalkaanslag die uiteindelijk de leidingen zal verstoppen. In huizen met hard water kan ophoping onherstelbare schade aan het sanitair veroorzaken, wat een dure en tijdrovende reparatie tot gevolg heeft. De beste manier om het probleem van hard water aan te pakken, is door jouw water zachter te maken voordat het de kans krijgt zich op te hopen.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
tips voor het plaatsen van een schutting Previous post Tips voor het plaatsen van een schutting
schuifdeur in huis Next post De voordelen van een schuifdeur in huis