Read Time:3 Minute, 8 Second

De lente is de beste tijd van het jaar voor allerlei soorten huishoudelijk werk. Als je geen groot budget hebt, maar toch graag je huis een andere uitstraling wil geven, koop dan in ieder geval een nieuw kleed voor je vloer. Het zal de ruimte zeker een andere uitstraling geven.

Elke kamer in je huis heeft minstens één kleed, mat of patchwork nodig. Stoffen die we gebruiken om vloeren tegen stof en vuil te beschermen, kunnen ons huis er levendig en mooi uit laten zien en ze zijn handig en goedkoop. Ze hebben nooit de status gehad, en zullen dat ook niet krijgen, die tapijten door de geschiedenis heen hebben bereikt, maar ze hebben zeker hun sterke punten. Ze zijn goedkoper, gemakkelijker schoon te maken en ze kunnen zelfs in de wasmachine worden gewassen. Met weinig energie kunnen deze vloerbedekkingen een leefruimte laten stralen.

Ooit waren de handgeweven tapijten een onderdeel van elk landelijk huishouden, maar na verloop van tijd verloren ze hun populariteit. Met de heropleving ervan in mode, muziek en interieurontwerp, beleefden de handgeweven tapijten een echte comeback.

Origineel geweven tapijten zijn niet industrieel gemaakt, maar ze zijn handgemaakt van katoenen materialen op het weefgetouw. Tegenwoordig zijn veel van hen natuurlijk niet handgemaakt, maar dat maakt ze alleen maar goedkoper en kleurrijker. Handgeweven tapijten hebben niet alleen een decoratieve waarde, maar kunnen ook gebruikt worden als vloermatten, stoelmatten, bankhoezen, enz. en kunnen in elke kamer van een huis worden geplaatst. Ze werden oorspronkelijk gemaakt van stroken stof die overbleven bij het maken van beddengoed en tafelkleden. Hoewel de productie van geweven vloerkleden de afgelopen jaren, net als nu, veel ruimte laat voor creativiteit en verbeeldingskracht.

Een vloerkleed laat een ruimte er beter uit zien!

Geweven tapijten in verschillende kleuren, vormen en ontwerpen, versierd met ornamenten of monogrammen, worden tegenwoordig verkocht in textiel- en meubelwinkels, markten en ambachtswinkels. Ze kunnen zelfs via internet worden gekocht en de kopers kunnen alle soorten geweven tapijten bestellen, gemaakt van natuurlijke of synthetische materialen.

Handgeweven tapijten uit Servië

In Servië, als onderdeel van de traditie, komen de meest bekende handgeweven tapijten uit de stad Pirot. Ze zijn handgemaakt van zuivere wol en geverfd met natuurlijk verkregen kleuren. Pirot-tapijten zijn de Servische versie van beroemde Perzische tapijten. Vandaag de dag maken nog slechts 30 vrouwen uit Pirot tapijten op traditionele wijze. Handgeweven tapijten van Pirot hebben tot 1,4 miljoen knopen per vierkante meter en de experts beweren dat de techniek die wordt gebruikt voor de tapijten van Pirot beter is dan die van West-Europese wandtapijten.

dit vloerkleed laat een ruimte er beter uit zien

Handgemaakte geweven vloerkleden uit Pirot worden uitsluitend gemaakt op het verticale weefgetouw, in de kniel techniek, en het vloerkleed is aan beide zijden identiek. Er wordt aangenomen dat het vloerkleed dat op deze manier wordt gemaakt twee eeuwen kan overleven, elke zijde een eeuw. Alle tinten rood worden gebruikt in handgeweven tapijten van Pirot. Blauw, groen, geel en natuurlijke grijsachtige tinten, evenals witte en zwarte kleur van ruwe wol worden ook vaak gebruikt. Ornamenten op de tapijten zijn altijd geometrisch en vertegenwoordigen vogels, bloemen en andere objecten uit de natuur.

Voor degenen die de voorkeur geven aan moderne trends in interieur ontwerpen, bieden winkels kleden met stedelijke motieven en heldere, aantrekkelijke kleuren zoals roze en turquois. Ook bieden een groot aantal fabrikanten, om de concurrentie uit China en India aan te kunnen, de mogelijkheid om tapijten op maat te laten maken volgens de wensen en smaak van de klant.

Een vloerkleed laat elke ruimte er beter uit zien

Hoe dan ook, op vloeren kunnen allerlei verschillende matten, vloerkleden en patchwork worden gebruikt. Ze kunnen zelfs op meubels worden gebruikt om het te beschermen en een nieuwe frisse look te geven. Als ze worden gebruikt als bankhoezen, verdient het de voorkeur dat de hoezen niet glad zijn en gemakkelijk kreuken.

Lees ook: Kleed je huis aan met een vloerkleed: 6 tips 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
kerstversiering Previous post De magie van kerstversiering: leuke tips & tricks!
Next post Aan de slag met de afwerking van een nieuwbouwwoning na oplevering