Read Time:3 Minute, 1 Second

Het is een trend waar je gerust aan mee kan doen: de boomstamtafel. In tegenstelling tot andere trends is de boomstamtafel tijdloos en is elke tafel uniek. Hij hoeft dus niet na een paar jaar ruimte te maken voor een nieuw meubelstuk. Geen wonder dat steeds meer mensen op zoek gaan naar zo’n solide blikvanger. Jij wilt dus ook een boomstamtafel kopen en wij gaan je vertellen waar je op moet letten!

boomstamtafels

Boomstamtafels

Boomstamtafels zijn robuuste tafels gemaakt van een groot deel van een boomstam. Voor normale tafels wordt er vaak gebruik gemaakt van kleine plankjes of geperst hout. Dit is bij boomstamtafels niet het geval. Meestal bestaat het tafelblad uit één grote plank waar je nog duidelijk aan kunt zien dat het een natuurproduct is. Krommingen, knoesten en boomschors blijven zichtbaar en geven extra karakter aan de tafel. Het onbewerkte hout zorgt voor een unieke en natuurlijke uitstraling.

Uiterlijk

Boomstamtafels geven sfeer aan elk interieur. Of je nou een strakke designwoning hebt of een kleurrijke zithoek, boomstamtafels zorgen voor de perfecte ambiance. Wil jij een boomstamtafel kopen die goed bij je past? Ga dan eerst na wat je precies wilt. Denk daarbij aan kleur, grootte, afwerking en design. Ook het onderstel is belangrijk: massieve poten, v-poten, kolompoten, het kan allemaal. Poten van hout geven een heel ander effect dan bijvoorbeeld stalen buizen.

Kwaliteit en houtsoorten

Voordat je tot aanschaf overgaat moet je niet alleen op het uiterlijk letten, maar ook op de kwaliteit van het hout. Elke houtsoort heeft andere eigenschappen. Het is daarom belangrijk om vast te stellen welke houtsoort het beste past bij de tafel die je voor ogen hebt. De plataan staat bijvoorbeeld bekend om zijn grillige en bijzondere vorm, notenhout om zijn donkere kleur en bijzondere tekening en eiken om zijn robuustheid. Kijk welke beschikbare houtsoort het best aansluit bij jouw wensen.

kleine boomstamtafels

De kleine variant

Naast kamervullende boomstamtafels kopen ook veel mensen de kleine variant: de boomstambijzettafel! Deze tafeltjes zijn gemaakt van een dwars doorgesneden boomstam, waardoor je de jaarringen kan tellen. Ze zijn verkrijgbaar op pootjes of op wieltjes en passen in elk interieur. Zo’n bijzettafel is ook vrij eenvoudig zelf te maken: struin de bossen af voor een mooi boomstammetje (of ga eens langs bij een houtzagerij als je dat te veel werk vindt) en schuur hem vlak. Schroef er wielen onder, lak het oppervlak en vóila: je hebt zelf een tafeltje gemaakt. Laat het boomstammetje wel minstens een half jaar drogen bij matige temperatuur voor je hieraan begint, anders ontstaan er scheuren in het hout. Geen droogkamer of tijd ter beschikking? Gelukkig zijn deze leuke tafeltjes tegenwoordig overal verkrijgbaar. Een stuk makkelijker en nog steeds uniek.

Plaatsing

Boomstamtafels zijn geschikt voor elke ruimte: in een eethoek, werkplaats, zitkamer of op kantoor. Denk bij het kiezen van de tafel ook aan de functie ervan. Een ongelakte tafel is prachtig, maar niet praktisch wanneer er vaak kinderen aan zitten. Massieve boomstambalken maken tafels groot en zwaar, waardoor ze niet makkelijk verplaatsbaar zijn. Op kantoor is dat niet erg, in de woonkamer misschien wel.

boomstamtafel

Een boomstamtafel kopen

Kan je in een winkel geen tafel vinden die aan je eisen voldoet? Bestel dan een boomstamtafel op maat. Met meubels op maat zorg je dat je een tafel in huis haalt die precies naar je smaak is vervaardigd. Het is de investering waard: niemand anders zal dezelfde tafel hebben en je wordt er niet snel zat van.

Boomstamtafels zijn mooi, tijdloos en stijlvol. Aan een boomstamtafel kopen doe je goed, maar zorg er welvoor dat je van tevoren nadenkt over wat je precies wilt. Hij gaat namelijk nog jaren mee!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post De gordijnen trends van 2015
Next post Top 10 bbq benodigdheden