Meubelmakerij: een creatief en veelzijdig vakmeubelmakerij

De meeste mensen denken er helemaal niet over na waar de meubels in de grote meubelzaken vandaan komen. Ze weten wel dat de meeste meubels uit grote fabrieken komen, maar staan er niet bij stil dat veel meubelstukken helemaal op maat gemaakt worden. Deze meubels worden niet in fabrieken geproduceerd, maar worden met de hand gemaakt door een ervaren expert. Deze expert wordt ook wel de meubelmaker genoemd: een creatieve man of vrouw die technisch aangelegd is en alles van het (op maat) maken van meubelstukken weet. Meer te weten komen over dit beroep? Lees dan meer over meubelmakerij op deze pagina.

Meubels maken: echt voor creatievelingen

Het zelf ontwerpen en produceren van meubels is het perfecte beroep voor mensen die creatief zijn, het leuk vinden om iedere dag creatief bezig te zijn en bovendien technisch aangelegd zijn. Daarnaast is affiniteit met interieur en design een pre, aangezien je hier de hele dag door mee bezig bent.

Hoe creatief je daadwerkelijk bezig bent als je meubels aan het maken bent, is geheel afhankelijk van de functie die je hebt en de plek waar je werkt. Zelfstandige professionals zijn over het algemeen meer bezig met tekenen dan mensen die in dienst werken, maar ook als werknemer bij een meubelmakerij wordt er veel creativiteit van je verwacht. Waar je ook werkt: het beroep is creatief, veelzijdig en brengt je iedere dag voor nieuwe uitdagingen.

De verschillende soorten meubelmakers

Net zoals het geval is bij veel andere beroepen, zijn er verschillende soorten meubelmakers. Waar er verschillende soorten schilders, timmermannen en ICT specialisten zijn, worden ook meubelmakers onderverdeeld in diverse categorieën. Het beroep meubelmaker is echter zo breed en divers, dat er vele verschillende soorten meubelmakers zijn. Hoe de verschillende meubelmakers zich van elkaar onderscheiden, lees je in onderstaande alinea’s.

De technieken van de professionals

Ten eerste onderscheiden meubelmakers zich van elkaar op basis van de technieken waarmee de professionals mee werken. Sommige professionals werken alleen met de hand, terwijl andere professionals speciale machines gebruiken om hun meubelstukken te maken. Andere professionals hebben zo hun eigen hulpmiddelen om meubels te maken, die ze met elkaar combineren voor het beste eindresultaat. Overigens gebruiken veel creatievelingen ook verschillende soorten technieken, bijvoorbeeld omdat ze verschillende soorten meubels maken en ieder meubelstuk een andere aanpak en een andere techniek vereist.

De materiaalsoorten waarmee de meubelmakerij werkt

Een ander punt waarop verschillende professionals in de meubelmakerij zich van elkaar onderscheiden, is de materiaalsoorten waarmee ze werken. Er zijn professionals die alleen met hout werken, terwijl een andere meubelmaker juist de voorkeur heeft voor glas, metaal of een andere materiaalsoort. De meeste professionals gebruiken verschillende soorten materialen om hun meubels te maken, maar drukken wel een duidelijke stempel op hun creaties. Op deze manier kun je altijd zien dat het betreffende meubelstuk van een speciale meubelmaker of een speciaal merk is.

De meubelstukken die ontwikkeld worden

De ene meubelmaker ontwerpt en ontwikkelt alleen tafels, terwijl de andere meubelmaker zich gespecialiseerd heeft in stoelen en/of banken. Er zijn natuurlijk professionals die een heel interieur samen kunnen stellen, maar de meeste mensen hebben wel een voorkeur voor een bepaald meubelstuk dat zij graag maken. Natuurlijk kunnen er varianten gemaakt worden op dit specifieke meubelstuk, maar het gaat vaak wel om hetzelfde product.

De stijl van de meubelmaker

Tot slot heeft iedere professional in de meubelmakerij weer een eigen stijl. Sommige professionals werken bijvoorbeeld altijd met grof steigerhout, wat je hun stijl zou kunnen noemen. Andere professionals werken altijd met robuuste materialen, waar industrieel ogende meubelstukken mee gemaakt worden. Ook dit is een stijl te noemen, die zich duidelijk onderscheidt van de stijlen van andere professionals. Door een eigen stijl aan te houden bij het ontwikkelen van meubels, kunnen de meubelmakers hun creaties goed onderscheiden van de creaties van collega-meubelmakers.

meubelmakers

Meubels op maat laten maken door een ervaren creatieveling

Heb je een nieuwe tafel nodig, dan kun je er natuurlijk voor kiezen om naar de winkel te gaan en hier een tafel te zoeken die bij jou en jouw huis past. Veel mensen schaffen hun nieuwe meubels op deze manier aan, maar dit lukt lang niet iedereen. Heb je bijvoorbeeld specifieke eisen voor jouw tafel of heb je een duidelijk beeld van jouw droomtafel, dan is het veel moeilijker om een mooie tafel te kopen die echt bij jou past. De oplossing voor dit probleem is het bestellen van een tafel op maat, die je door een professional in de meubelmakerij laat ontwerpen en ontwikkelen. Dit kun je natuurlijk niet alleen bij het kopen van een tafel doen, maar ook bij het aanschaffen van andere meubelstukken. Denk hierbij aan stoelen, banken, bureaus en zelfs complete keukens.

Schaf je meubels op maat aan, dan worden jouw meubelstukken geheel naar wens ontworpen en ontwikkeld. Hierdoor heb je niet alleen de volledige controle over het eindresultaat, maar weet je bovendien zeker dat jouw meubels op maat helemaal aan je eisen, verwachtingen en wensen voldoen. Niet iedereen heeft zin om een professional te benaderen om een meubel op maat te laten maken, maar dit kan zeker een oplossing zijn voor de kieskeurige shopper.

meubelmakers

De voordelen van meubels op maat

Er zijn enkele voordelen verbonden aan het laten ontwerpen en ontwikkelen van een meubelstuk op maat. Het eerste voordeel van het op maat laten maken van een meubelstuk, is dat je helemaal zelf kunt kiezen hoe het meubelstuk eruit moet komen te zien. Heb je specifieke eisen met betrekking tot jouw nieuwe meubelstuk en kun je maar niets vinden dat aan al jouw eisen voldoet? Dan laat je een meubelstuk op maat maken en je weet zeker dat het meubelstuk er precies uit ziet zoals jij voor ogen had.

Een ander voordeel van het op maat laten maken van een meubel, is dat je het budget zelf in de hand hebt. Je bespreekt vooraf met de meubelmaker hoeveel je ongeveer uit wil geven en de professional baseert zijn of haar ontwerp op dit budget. Zo ga je nooit over de kosten heen, maar heb je altijd het ideale meubelstuk dat binnen jouw budget valt.

Tot slot heb je altijd volledige controle over het eindresultaat van het harde werken van de meubelmakerij. Door het hele proces samen met de professionele maker van meubels door te nemen, heb je invloed op alle gebruikte materialen, de vormen en de kleuren van het meubelstuk. Zo kom je niet voor verrassingen te staan, maar weet je precies wat je krijgt.

meubels-op-maat

De nadelen van een meubels op maat

Het laten ontwerpen en produceren van een meubelstuk op maat brengt diverse voordelen met zich mee, maar het heeft ook een nadeel. Het nadeel van het op maat laten maken van een meubelstuk, is dat dit vaak duurder is dan het aanschaffen van een kant-en-klaar meubelstuk. Dit komt omdat de meubelmakerij speciaal voor jou alle stappen van het ontwerp- en productieproces moet verlopen, waarbij het hele proces op basis van jouw wensen en eisen afgestemd wordt. Je krijgt het ideale meubelstuk, maar hier betaal je wel wat extra kosten voor.

Vind je het niet erg om wat extra te betalen voor jouw perfecte meubel, dan is het op maat laten ontwerpen en ontwikkelen van meubelstukken echt een aanrader. Zeker als je niets kunt vinden in de winkel en echt een duidelijk beeld hebt van jouw perfecte meubel, is het raadzaam om een meubelmakerij te raadplegen om meubels op maat te laten ontwerpen en ontwikkelen.