Read Time:11 Minute, 22 Second

De zomer staat weer voor de deur. En wat iedereen in Nederland inmiddels wel een beetje in de gaten heeft gekregen: de kans dat het een snikhete en benauwde zomerperiode wordt met veel tropische dagen, is ook dit seizoen weer volop aanwezig. Gezien de trends in de afgelopen jaren en de wetenschap dat de aarde opwarmt, is een airco kopen haast onvermijdelijk geworden. Preventief een airco kiezen en kopen is dan ook aan te raden. Maar een airco kopen lijkt gemakkelijker dan het is. Want waar moet je op letten bij het kopen van een airco? En wat doe je: een vaste of mobiele airconditioning kiezen? In dit blog lees je alles over het kiezen voor een mobiele airco zonder slang, met slang, mobiel of vast. Er komen verschillende soorten airconditioning voorbij, elk met hun eigen voordelen en nadelen. Naast de punten waarop je moet letten bij een airco kopen, informeren we je ook over de voordelen van een vaste airco in huis, de pluspunten van mobiele airco’s en geven we antwoorden op belangrijke vragen bij het airco kiezen, zoals de vraag hoe installeer je een airco systeem of waar moet ik op letten bij het kiezen van een airco. Er komen ook verschillende soorten airconditioning aan bod, evenals onze indruk van wat de beste airco 2020 is. En moet je een vaste of mobiele airconditioning kiezen? Al met al biedt dit artikel je tal van tips bij het kiezen van een airconditioning. Doe er je voordeel mee en geniet straks ook van een koele zomer, terwijl het buiten snikheet is!

Olimpia Splendid airconditioner UNICO SMART 10 HP

De voordelen van een geschikte airco kiezen en installeren: vaste airco’s en mobiele airco’s

In hoofdzaak bestaan er qua airconditioning twee hoofdsoorten: een vaste airco, die in de woning ingebouwd en geïnstalleerd is door een specialist (of door jezelf) en zogenoemde mobiele, losstaande airco’s. Een van de eerste aandachtspunten bij het beantwoorden van de vraag waar moet ik op letten bij het kiezen van een airconditioning, is voor jezelf helder krijgen wat je precies wilt: een vaste of mobiele airco kiezen. Om je hierbij te helpen, zetten we de voordelen van een vaste airco kopen in huis tegenover de voordelen van een airco kopen. Natuurlijk komen ook de nadelen van een vaste of losse airco aan bod.

De voordelen (en nadelen) van een vaste airco kiezen in huis

Een in de woning ingebouwde airco is vooral een fenomeen dat we in de Verenigde Staten veel zien. Maar ook in Nederland wint de vaste airconditioning flink aan populariteit, vooral ook vanwege de steeds heter wordende zomers in ons land. Een vaste airconditioning in huis installeren heeft namelijk enkele zeer interessante voordelen te bieden. Voordelen waar je flink van profiteert, als je ze op een rijtje ziet. In de eerste plaats is een groot pluspunt van een vaste airco kopen het feit dat je altijd en overal, wanneer jij dat wilt, de lucht in huis kunt verkoelen naar de gewenste temperatuur. In de winter is het omgekeerde mogelijk, namelijk het verwarmen van de woonkamer of zolder. Moderne airco’s kunnen namelijk zowel koelen als verwarmen, en halen overtollig vocht uit de lucht. Dat vinden je kamerplanten in huis soms ook wel fijn.In die zin zijn ze dus lekker multifunctioneel. Een tweede voordeel is het geluid van een airco kopen die is ingebouwd. Het geluidsniveau van ongebouwde aircosystemen ligt een stuk lager dan dat van mobiele airco’s. Zeker als je ervoor kiest om een split airco te kopen met een buitenunit. De buitenunit maakt de meeste decibellen, maar omdat je deze aan de buitenzijde van je woning installeert ondervind je hiervan nauwelijks hinder. Een derde pluspunt van een vaste airco kiezen is, dat je je niet druk hoeft maken over de vraag hoe installeer je een airco systeem. De vaste airco wordt door een installateur ingebouwd in je woning. Hierbij wordt de airconditioning visueel mooi afgewerkt, zodat deze geen onnodige ruimte inneemt. Al met al zijn er dus veel voordelen van een vaste airco in huis.
Als er een negatief punt genoemd moet worden van ingebouwde airco’s, dan is het wellicht de prijs. Een vaste airco kopen vraagt wel een investering die, afhankelijk van de (hoeveelheid) ruimte(s) waarin deze geplaatst wordt, tussen de 1500 tot 3000 euro ligt. Naast dit nadeel kan het als een minpunt worden ervaren dat de vaste airco periodiek onderhoud nodig hebben, zoals het schoonmaken van de filters en dergelijke.

Qlima split airco SC5225 2,6kW

Een mobiele airco kopen: wat zijn de voordelen en de nadelen?

Besluit je voor een mobiele airco kiezen, dan heeft deze keuze ook de nodige voordelen. In de eerste plaats is een mobiele airco zonder slang kopen een interessant voordeel. Een mobiele airco zonder slang kiezen dat je geen last hebt van een slang die uit het raam moet hangen. Kiezen voor een mobiele airco zonder slang oogt visueel ook mooier in de kamer. In de tweede plaats is het relatief lage energieverbruik van een airco die losstaat een pluspunt. Je kunt tegenwoordig een airco kiezen die mobiel is, krachtig verwarmd én naar verhouding weinig energie verbruikt. Een airco kopen die mobiel is, is in de derde plaats aantrekkelijk omdat je de airco gemakkelijk kunt verplaatsen. Wil je een andere ruimte, zoals de eetkamer of slaapkamer, verwarmen? Dan hoef je niet veel meer te doen dan de mobiele airco te verplaatsen en in de juiste ruimte te zetten. Ten slotte nog iets wat een airco kopen die mobiel is aantrekkelijk maakt. Een mobiele airco zonder slang kopen of met slang, is namelijk goed betaalbaar. Je hoeft geen kapitalist te zijn als je een mobiele airco kiezen en kopen wilt. Want mobiele airco’s kopen kan al vanaf enkele honderden euro’s!
Een mobiele airco zonder slang kiezen of met slang kan ook nadelen hebben. De ernst van de nadelen is afhankelijk van het type en soort mobiele airco. Bij een airco kiezen van mindere kwaliteit betaal je natuurlijk ook minder, maar moet je wel inboeten qua geluid van een airco. Het geluid van een airco van mindere kwaliteit kan als storend worden ervaren. Daarbij kan het energieverbruik van een airco die mobiel is soms flink oplopen. Let er daarom op dat je bij een airco kiezen voor een energielabel A of A+ gaat.

Waar moet je op letten bij het kopen van een airco

Er zijn, zowel bij mobiele airco’s als bij vaste airco’s, verschillende soorten airconditioning. De verschillende soorten airco’s waaruit gekozen kan worden, zijn er nogal wat. Dus: waar moet je op letten bij het kopen van een airco? Een van de eerste aandachtspunten bij het beantwoorden van de vraag waar moet ik op letten bij het kiezen van een airco, is het soort airco kiezen. Wil je een mobiele airco of juist een vast systeem? Moet de mobiele airco van een slang naar buiten zijn voorzien, of heb je liever een mobiele airconditioning zonder een slang? Een tweede belangrijke notie onder de tips bij het kiezen van een airconditioning is het geluidsniveau van de airco die je wilt aanschaffen. Als de airco is bedoeld voor op de slaapkamer, kies dan een exemplaar dat minder dan 60 decibel geluid produceert. Je moet namelijk ook nog kunnen slapen. En met apparaten die boven de 60 decibel produceren, wordt lekker slapen door veel gebruikers als lastiger ervaren. Wie zich afvraagt waar moet ik op letten bij het kiezen van een airconditioning, wijzen we in de derde plaats op het energieverbruik. Dit kan per soort, type en merk airco nogal variëren. Bekijk daarom voordat je een beslissing neemt wat het gemiddelde energieverbruik van de airco is en vergelijk op dit gebied meerdere modellen met elkaar. En kies voor de beste airco 2020 die aan jouw wensen voldoet.

Olimpia Splendid airconditioner UNICO SMART 12 HP

Een belangrijk aandachtspunt bij het airco kiezen: wat moet de airco allemaal kunnen?

Een punt van aandacht bij jouw airco kiezen is in de voorts ook de functionaliteit. Je moet je afvragen wat je precies van je airco verwacht. Natuurlijk wil je dat de airco je woning goed koelt, want dat is het hoofddoel van een geschikte airco kopen. Maar moderne airco’s zijn vandaag de dag tot veel meer in staat dan alleen het fris houden van woningen of bepaalde ruimtes. Zo zal een goede airco ook de luchtkwaliteit verbeteren door vuil en viezigheid uit de omgevingslucht te zuiveren en af te voeren. Een verschil qua soorten airco’s zit verder in de hoeveelheid water die ze uit de lucht filteren. Een te vochtige lucht in huis komt benauwd over én kost extra energie, dus is het prettig als je airco hebt die voldoende vocht uit de lucht filtert. De omgevingsvocht wordt dan afgevoerd via een slang aan de airco (bij mobiele airco’s) of via de buizenafvoer (vaste airco). Ten slotte kun je nog kiezen voor airconditioning met een verwarmingsfunctie. Dit is natuurlijk een ideale extra functionaliteit als je huis niet goed isoleert en je het in de winter, bijvoorbeeld op zolder, qua temperatuur wat aangenamer wilt maken. Je zet dan de verwarmingsfunctie van je aircoapparaat aan en het wordt snel prettiger en warmer in de ruimte waar de airco gesitueerd is.

De beste airco 2020: de mooiste mobiele airco’s van dit jaar

Natuurlijk ga je als koper van een airco voor de beste kwaliteit die op de markt verkrijgbaar is. Maar welke modellen airco’s zijn in 2020 echt ‘hot’? Welke modellen mobiele airco zonder slang kopen of juist met slang, moet je zeker overwegen als je op zoek bent naar het beste van het beste? We lichten vijf mobiele airco’s uit, die qua prijs-kwaliteit-verhouding tot de beste soorten airconditioning horen die op dit moment op de markt verkrijgbaar zijn.

1. De’Longhi Pinguino PAC N82 ECO

Het eerste model onder de beste verschillende soorten airconditioning die in onze top vijf prijkt, is de De’Longhi Pinguino PAC N82 ECO. Deze mobiele airco onderscheidt zich van andere airco’s door het sterke koelvermogen van 9400 BTU. De De’Longhi Pinguino is in staat om ruimte tot 31 m2 en 78 m3 efficiënt te verkoelen. Extra fijn aan de Pinguino PAC N82 ECO is de extra ontvochtigingsfunctie, waardoor deze mobiele airco in staat is om wel 32 liter vocht uit de lucht te filteren. Qua energieverbruik doet de De’Longhi Pinguino PAC N82 ECO het prima, met energielabel A. Qua geluidsniveau zit de Pinguino met 63 dB ondergemiddeld en maakt relatief weinig geluid. Fijn is de afstandsbediening, die het gemakkelijk maakt om deze mobiele airco te bedienen. Ten slotte is een prettig aspect van deze losse airco de moderne en strakke vormgeving én de aantrekkelijke prijs (die onder de 500 euro ligt).

waar-moet-je-op-letten-bij-het-kopen-van-een-airco
De’Longhi Pinguino PAC N82 ECO – Mobiele airco
De’Longhi Pinguino PAC N82 ECO – Mobiele airco

2. Aspen Xtra

Een andere aanrader voor kritische consumenten die een mobiele airco zoeken, is de Aspen Xtra. Met een koelvermogen van maar liefst 12.000 BTU kan de Aspen ruimten verkoelen tot wel 40 m2. Mede hierom is de Aspen X-tra geliefd om te gebruiken in kantoorruimtes. Maar voor de woonkamer of benedenverdieping in jouw woning, kun je de Aspen Xtra ook prima inzetten. Qua geluid moet je rekenen op 62 dB, wat heel netjes is voor een mobiele airco. Met de Aspen koop je een energiezuinige mobiele airconditioning die binnen energieklasse A valt. Met een prijs van meer dan 650 euro is de Aspen airconditioner niet de goedkoopste mobiele airco. Maar door het koelvermogen is dit apparaat deze prijs wel waard.

Aspen Xtra – Mobiele Airco
Aspen Xtra – Mobiele Airco

3. Mobiele airco De’Longhi Pinguino PAC CN93

Op plek 3 in onze top 5 staat de De’Longhi Pinguino PAC CN93. Deze mobiele airco is een van de absolute toppers van 2020. Met een koelcapaciteit van maar liefst 10.500 zorgt de De’Longhi Pinguino PAC CN93 ervoor dat er supersnel ruimtes met een oppervlakte tot 36 m2 gekoeld kunnen worden. De Pinguino PAC CN93 geldt als een van de zuinigste airco’s die er op dit moment op de markt te krijgen is. Het geluidsniveau van de Pinguino PAC CN93 ligt rond de 64 dB.Qua prijsstelling kom je uit rond de 650 euro voor dit model, maar dat is gezien wat je voor dit geweldige koelapparaat terugkrijgt helemaal prima.

Delonghi Pinguino PAC CN93 ECO – Mobiele Airco
Delonghi Pinguino PAC CN93 ECO – Mobiele Airco

4. JustFire AIRCO7000 airco

Ben je zoekende naar een zeer voordelige airco, die tegelijk wel uitstekend presteert? Dan is de zeer aantrekkelijk geprijsde JustFire AIRCO7000 mobiele airco ideaal voor jou. Deze prachtige koeler kost minder dan 250 euro, maar presteert wel prima. Zo heeft de JustFire AIRCO7000 een koelkracht van 7000 BTU en valt de geluidsproductie met 63 dB erg mee. Oppervlaktes tot 23 vierkante meter. Wat je misschien niet verwacht van deze zeer goedkope mobiele airco, is dat het energieverbruik van een airco van dit type. Dit apparaat valt namelijk binnen energieklasse A en is dus een milieuvriendelijke optie is.

JustFire AIRCO7000 Mobiele Airco

5. TROTEC PAC 2100 X

Ten slotte lichten we nog het vijfde topmodel van 2020 uit, namelijk de TROTEC PAC 2100 X mobiele airco. De TROTEC PAC 2100 X kan ruimtes afkoelen met een oppervlakte tot 23 m2, is gemakkelijk instelbaar (ook met de afstandsbediening) en valt binnen energieklasse A. Prettig is hierbij dat de airco TROTEC PAC 2100 X nog een extra energiebesparingsfunctie heeft, die deze airconditioning nog zuiniger maken. Het geproduceerde geluidsniveau ligt op 63 dB. Met een keurige prijs van zo’n 350 euro is de TROTEC PAC 2100 X een van de beste opties als je een mobiele airco kopen wilt.

TROTEC Mobiele airco PAC 2100 X
TROTEC Mobiele airco PAC 2100 X

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
blauw en goud in het interieur Previous post Inspiratie: blauw en goud in het interieur
wat is een infrarood douchepaneel Next post Wat zijn de voordelen van een infrarood douchepaneel?