Read Time:4 Minute, 6 Second

Een kleine zolder is al snel vol. Je lijkt er niets nuttigs mee te kunnen. Toch valt dat best mee, want als je het handig aanpakt kun je er juist heel veel mee. Een kleine zolder kan aangepast worden tot een klein slaapkamertje, een mooie opslagruimte of misschien zelfs een speelruimte. Wat jij ermee kunt? Dit zijn 8 tips om een kleine zolder goed te gebruiken.

Tip 1. Kies een goede trap

Een goede trap is het begin van het werk. Je moet zorgen dat je goed, veilig en gemakkelijk naar boven kunt als je dat wilt. Je hebt drie opties:

  • Een opvouwbare vlizotrap
  • Een semi-vaste trap, zoals een houten ladder
  • Een vaste trap

De vlizotrap gebruikt heel weinig ruimte, ook in de kamer eronder. Maar een groot nadeel is dat je een vlizotrap meestal zo weinig mogelijk gebruikt, waardoor je verder weinig met de zolder kunt. Een vaste trap neemt juist heel veel ruimte in, wat je meestal niet over hebt voor een kleine zolder. Een semi-vaste trap is dan een hele mooie tussenoplossing. Een houten zoldertrap neemt heel weinig ruimte in, maar zorgt wel voor een vaste verbinding naar de zolder waardoor je deze optimaal kunt benutten.

Tip 2. Kies je doel

Maak de zolder helemaal leeg en kijk waar je hem voor kunt gebruiken. Een zolder hoeft niet perse stahoogte te hebben om nuttig te zijn. Je kunt er bijvoorbeeld voor een kind wel een mooi mini-slaapkamertje van maken, zodat er beneden meer ruimte is om te spelen. Met een klein bed en een leuk kindervloerkleed heb je de zolder zo omgetoverd in een prachtig kamertje. Je kunt de zolder natuurlijk ook gebruiken om spullen op te bergen.

Tip 3. Denk na over een dakkapel of dakraam

Een dakkapel geeft heel veel extra ruimte op de zolder. Je kunt er dan bijvoorbeeld een speelkamer van maken. Maar als een dakkapel te duur is of niet kan, is een dakraam ook een goede keus. Die maakt de zolder een stuk lichter, waardoor het een prettige ruimte wordt. Beide opties zorgen voor meer mogelijkheden om de zolder goed te gebruiken.

Tip 4. Bekleed het dak en de vloer van de zolder

Het dak en de vloer van de zolder kun je flink opknappen. Een voordeel is dat dit vaak heel goedkoop kan. Door bijvoorbeeld gipsplaten tussen de dakbalken te plaatsen, knapt het dak al een heel stuk op. Je kunt de balken dat in een leuke kleur schilderen en de gipsplaten witten. De vloer van de zolder kun je bedekken met vloerbedekking, vinyl of laminaat. Vooral dat laatste is handig, want een kleine zolder is zo klaar.

Tip 5. Benut de schuine kanten

De schuine kanten zijn te laag om echt wat mee te kunnen. Toch kun je deze nuttiger gebruiken dan je denkt. Als je dozen op zolder zet, zul je merken dat dit helemaal niet zo efficiënt is. Je kunt veel beter kasten maken onder de schuine kant. Door gebruik te maken van laden kun je ook de uiterste hoeken van de zolder goed benutten. Zo kun je veel meer spullen kwijt en bovendien blijft de zolder netjes en toegankelijk.

Tip 6. Zorg voor een open gang

Ga je de zolder voor de opslag van spullen gebruiken? Zorg er dan altijd voor dat er een open gangetje in het midden is tot helemaal achter op zolder. Je kunt dan nog overal bij zonder dat je alles moet verplaatsen. Als je je spullen op zolder zet zonder dat je bij de achterste spullen kunt, is dat erg onhandig. Dat werkt alleen met spullen die je echt nooit meer nodig hebt, maar waarom zou je ze dan bewaren?

Tip 7. Goede verlichting doet wonderen

Zoals daglicht al zorgt voor een hele andere sfeer op zolder, zo doet verlichting dat ook. Door te zorgen voor goede verlichting lijkt de ruimte meteen een stuk groter. Bovendien kun je gemakkelijker iets vinden of opbergen. Als je de zolder als speelruimte of slaapkamer gaat gebruiken is het licht nog belangrijker. Je kunt dan echt niet zonder. Heb je weinig hoogte, dan kun je het beste kiezen voor platte verlichting zoals een TL buis of led strips.

Tip 8. Maak het sfeervol

Een open zolder met een vaste of semi-vaste trap kan heel mooi zijn. Maar dan moet je het wel sfeervol maken. Zorg dus voor een goede afwerking van de zolder. Vergeet daarbij vooral niet het gedeelte dat je kunt zien vanuit de kamer eronder. Zorg ervoor dat het er ook vanaf beneden gezellig en mooi uitziet.

Je kleine zolder goed gebruiken is vooral een kwestie van even handig nadenken. Je kunt heel veel doen als je de zolder eerst hebt opgeknapt. Door er een mooie ruimte van te maken, zie je de mogelijkheden die er zijn. En zelfs als je de zolder als opslagruimte wilt gebruiken kan een opknapbeurt enorm helpen om de zolder sneller, praktischer en mooier in te richten.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Zo geef je jouw woning meer uitstraling
zitzakken Next post Een zitzak is comfortabel en is makkelijk te combineren met elk interieur