Lijkt het jou een mooie carrière om huizen te verkopen, te verhuren en/of te adviseren daarbij? Misschien is het beroep van makelaar jou dan wel op het lijf geschreven. Dit beroep kun je zowel zelfstandig als in loondienst uitvoeren en biedt een permanente functie.
Hier vertellen we je wat een makelaar nu precies doet en hoe je een makelaar wordt. Daarnaast geven we je vijf tips waarmee je je kunt onderscheiden van de concurrentie.
Wat doet een makelaar precies?
Kort gezegd houdt een makelaar zich bezig met de ver- en aankoop van huizen. Dit zijn daarnaast een aantal veel voorkomende taken:
- Onderhandelingen uitvoeren met zowel de koper als verkoper.
- Het begeleiden van transacties bij de notaris.
- Het verzorgen van bezichtigingen
- De voorbereiding van belangrijk documentatie, zoals verkoopovereenkomsten.
- Het vinden van de juiste woningen en het doen van onderzoek naar ontwikkelingen op de markt.
Wanneer mag ik dit beroep uitoefenen?
Op de eerst plaats is het zo dat het zijn van een makelaar in Nederland geen beschermd beroep is. In principe mag iedereen zich dus zo noemen. Toch is het niet een beroep dat je zomaar even uitvoert en dus is het zeker aan te bevelen een opleiding te volgen. De opleiding tot makelaar is op HBO-niveau en hij duurt vier jaar. Er zijn ook verkorte opleidingen.
Je kunt kortom in principe morgen makelaar worden en op sites zoals Jooble zien we dan ook dat de juiste opleiding niet altijd een harde eis. Toch zul je nu lezen dat het behalen van de juiste certificeringen een belangrijke stap is om echt een goede makelaar te worden.
Vijf tips om optimaal als makelaar te werken
Ben je overtuigd van de mogelijkheden om aan de slag te gaan als makelaar? Met deze vijf tips zorg je ervoor dat je dit beroep succesvol uitvoert en dat je snel tot de top van de markt behoort.
Zorg voor de juiste registraties
Als je de opleiding tot makelaar hebt afgerond kun je je in Nederland aanmelden bij twee verschillende, landelijke stichtingen. Enerzijds is er de Stichting VastgoedCert, anderzijds de Stichting Certificering voor VBO-makelaars. Niet alleen kun je door jouw lidmaatschap hier meer bevoegdheden krijgen, zoals het aanbieden van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), je kunt jouw klanten ook een extra hoge mate van betrouwbaarheid bieden.
Blijf je focussen op het bijscholen
Als makelaar ben je nooit uitgestudeerd en het is daarom goed om te weten dat er allerlei modules zijn waarmee je kunt bijleren. Tegenwoordig hoef je daarvoor niet eens de deur uit. Online is er namelijk een enorm aanbod. Het kan ook een aantal jaar duren voordat je als makelaar weet welke richting je echt op wilt, bijvoorbeeld of het nu gaat om de verkoop van bedrijfsvastgoed of huizen. Het is dan altijd nog mogelijk een gespecialiseerde opleiding te volgen.
Bied een persoonlijke aanpak
Het is belangrijk om je te beseffen dat het verkopen van een huis meer is dan een zakelijke transactie. De woning is een persoonlijk eigendom en er komen vaak emoties bij de verkoop kijken. Het is daarom belangrijk om klanten een eigen benadering te geven. Wat dacht je er bijvoorbeeld van om even een bloemetje te sturen als iemand een nieuwe woning heeft gekocht? Zo bouw je ook langetermijnsrelaties op.
Zorg ervoor dat je online aanwezig bent
Anno nu ontkom je er simpelweg niet aan om als makelaar aanwezig te zijn op het internet. Geen zorgen, dit is eenvoudiger dan het lijkt. Niet alleen is het belangrijk om te beschikken over een goede website, je wilt ook aanwezig zijn op sociale media zoals Facebook en Instagram. Je presenteert jezelf daar als makelaar, maar je kunt er ook succesvolle verkopen en nieuw aanbod laten zien.
Laat de behaalde resultaten zien
Klanten willen resultaat zien. Hoewel je je zaakjes als makelaar op papier goed in orde kunt hebben, blijkt je echte succes pas uit geslaagde aan- en verkopen. Schroom je dan ook niet om deze te publiceren op je eigen site en moedig klanten aan om een referentie achter te laten.