Read Time:2 Minute, 27 Second

Het was de afgelopen periode al behoorlijk warm op sommige dagen, met temperaturen net boven de 30 graden Celsius in het oosten en zuiden van Nederland. Met de voortdurende klimaatveranderingen lijkt Nederland, maar feitelijk de wereld als geheel, zich te moeten wapenen tegen deze hitte. De verwachting is dat de temperatuur de komende jaren veel vaker tot ver boven de 30 graden Celsius uit zal komen. Hoe houd je een woning op deze dagen koel? Wanneer de temperatuur in huis ’s nachts nauwelijks daalt, kan het lastig zijn om in slaap te vallen. Iets wat je prestaties overdag negatief beïnvloedt. Een van de mogelijkheden die je hebt om de woning koeler te maken, is het gebruik van een lichtkoepel in een plat dak. Er zijn nog meer opties, waarover je in dit artikel meer leest. 

Gebruik van een lichtkoepel in een plat dak 

In ruimtes onder platte daken wordt het vaak al snel erg heet in de zomermaanden. In het bijzonder, doordat de bitumen dakbedekking op deze platte daken de warmte langdurig vasthoudt. Het moet een periode flink regelen, om het materiaal goed te koelen. Met een lichtkoepeltje in het platte dak creëer je een mogelijkheid om de temperatuur aan het eind van de dag te laten dalen. Houd er hierbij rekening mee, dat dit logischerwijs uitsluitend geldt voor de lichtkoepels die geopend kunnen worden. Er zijn verschillende aanbieders van deze kwalitatief hoogwaardige, stevige modellen. Je wilt voorkomen dat de lichtkoepel bij de eerste de beste tak op het dak barst of breekt. Zet naast de lichtkoepel in het platte dak verschillende andere ramen open, zodat de woning goed ventileert. Doe dit niet alleen in de avond, maar ook op de vroege ochtend. Op dat moment is het buiten vaak het koelst. 

Pak het platte dak aan met een groen dak 

Wanneer je een lichtkoepel in een plat dak plaatst, kan dit een goed moment zijn om ook de dakbedekking zelf te vernieuwen. Kies voor een modern groen dak, in plaats van het klassieke bitumen dak. Het voordeel van een groen dak is niet alleen dat dit een hele duurzame keuze is; ook houdt het de ruimte onder het platte dak koeler. Ter illustratie: een bitumen dak kan tot een temperatuur van 80 graden Celsius opwarmen op de heetste zomerdagen. Bij een groen dak loopt de temperatuur niet verder op dan 30 graden Celsius. In combinatie met een lichtkoepel maakt dit het makkelijker de ruimte onder het platte dak koel te houden. 

Andere opties om de ruimtes in huis koel te houden 

Was je overdag in de zomer? Hang de was in dat geval buiten op. Niet alleen is de was hierdoor sneller droog, ook voorkom je dat de lucht in huis vochtig wordt. Dit zorgt voor een drukkende warmte in ruimtes. Zoals reeds beschreven is het belangrijk het huis goed te ventileren; laat in de nacht een raam geopend op je eerste etage. 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
woonkamer inrichten Previous post Waar dien je rekening mee houden als je een woonkamer gaat inrichten?
vakantie in eigen tuin Next post De beste tips voor een vakantie in eigen tuin