Read Time:3 Minute, 5 Second

Heb je de meubels en kasten voor je nieuwe huis uitgezocht? Fijn, maar er is één element van het interieur dat je gewoon niet kunt negeren: gordijnen voor de ramen. Ze zijn een van die cruciale onderdelen van een interieur die de toon voor de kamer zetten. Van licht en luchtig tot zwaar en sierlijk, van effen kleuren tot prints, van transparante stoffen tot zware ondoorzichtige stoffen, de mogelijkheden zijn eindeloos wat betreft vitrage. Met de enorme verscheidenheid aan opties voor rails, stoffen en accessoires die er zijn, kan het nogal verwarrend zijn om de juiste keuze te maken. Hier zijn een paar snelle tips voor het kiezen van gordijnen die bij jouw stijl passen.

Praktisch versus stijl

Kies gordijnen voor privacy en gordijnen om zonlicht buiten te houden. De eerste stap om erachter te komen hoe je de juiste gordijnen voor ramen kiest, is om erachter te komen wat de kamer nodig heeft. Is er veel behoefte aan privacy, dan kun je het beste zware gordijnen kiezen die niets van licht doorlaten. Zo kunnen mensen niet naar binnen kijken als ze dicht zijn. In een ruimte waar minder behoefte aan privacy is, bijvoorbeeld bij het raam dat grenst aan de achtertuin, kun je kiezen voor gordijnen die licht doorlaten en zo de ruimte licht houden.

Kies de juiste stof

De materialen die je kiest voor de raambekleding kunnen de toon van de kamer veranderen. Het materiaal speelt een cruciale rol als het gaat om het selecteren van gordijnen voor ramen en heeft invloed op het uiterlijk van de kamer. Van doorschijnend kant tot lichtgewicht katoen, middelzwaar tot zwaar fluweel, je opties in gordijn ontwerpen voor ramen zijn er in overvloed.

De hoeveelheid zonlicht die je wilt laten binnenkomen bepalen de sfeer en inrichting van de kamer. Zwaardere stoffen passen bijvoorbeeld bij meer traditionele kamers, terwijl transparante stoffen het beste werken in meer minimalistische kamers. Elke stof valt anders vanaf een hoogte en ziet er daarom anders uit. Dit is belangrijk om te onthouden bij het kiezen van de juiste gordijnen.

Gordijnen moeten een aanvulling vormen op de meubels in de kamer

De kleur van de gordijnen voor ramen en deuren moet idealiter synchroon lopen met de rest van het meubilair. Je kunt kiezen voor gordijnen voor ramen die in harmonie zijn met het interieur of er juist mee contrasteren. Kies voor een aangename uitstraling gordijnen in een kleur die past bij het meubilair en de muren of deze juist meer laten spreken. 

Kies voor patronen als in de kamer vooral effen kleuren worden gebruikt

Om te weten wat je moet kiezen voor gordijnen, prints of effen, moeten we ook naar de rest van de ruimte kijken. Als alle andere stoffering in de kamer een effen kleur heeft, kan het een goede keuze zijn om voor bedrukte gordijnen te kiezen. Het tegenovergestelde geldt evengoed. Een ding om te onthouden is dat prints visueel gewicht toevoegen aan elk element. Daarom is het een manier om met bedrukte gordijnen voor ramen te werken, ze te combineren met effen meubilair met als accessoire bedrukte kussens, kleden, etc. Je kunt eigenzinnige prints en geometrische patronen gebruiken in een eigentijdse ruimte, terwijl bloemen passen bij modern klassiek en een traditionele inrichting.

Zorg voor de ideale lengte van de gordijnen

Gordijnen tot op de grond hangen hebben de uitstraling van een kamer met een hoog plafond. Voor een meer dramatische look, kun je kiezen voor een lengte die enkele centimeters langer is, zodat de gordijnen op de vloer komen te liggen. Vooral met lichte gordijnen kan dit erg mooi zijn. Aan de andere kant, als je kinderen hebt, ben je beter af met gordijnen die een paar centimeter boven de vloer hangen.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Tips voor het ontwerpen van een leuke kinderkamer
Next post Hoe kun je je keuken er fijn uit laten zien en deze toch praktisch houden?