Read Time:2 Minute, 48 Second

In de jaren 2017 en 2018 is de prijs voor huizen flink opgelopen. De markt is volledig hersteld na een lange periode van flinke moeilijkheden. De vraag is echter hoe de huizenprijs in 2019 zal zijn. Is het realistisch om nog altijd grote stijgingen te verwachten? Of zal dit anders gaan verlopen?

De prognose volgen

Wat altijd lastig is als het gaat om het voorspellen van de huizenmarkt in 2019, is wie het bij het rechte eind heeft in de prognose. Verschillende experts geven ook verschillende ideeën. Zo wordt er bijvoorbeeld vaak gezegd dat de stijging nog verder doorzet. In welke mate dit gebeurt verschilt echter. Zo liet Rabobank naar buiten komen aan het einde van 2018 dat het de verwachtingen iets zo bijstellen. Er werd nog wel een stijging van de prijs verwacht, maar wel een iets minder sterke dan in de afgelopen jaren en dan eerst beoogd werd voor dit jaar. 

Verschillende factoren meewegen

Wat ook niet onbelangrijk is als het om de huizenprijs 2019 gaat, is dat er met allerlei factoren rekening gehouden moet worden. Zo is bijvoorbeeld de ene regio natuurlijk de andere niet. Dat betekent dus ook dat er plekken zijn waar de markt sterker zal blijven aantrekken dan in andere gebieden het geval is. De grote steden hebben bijvoorbeeld al te maken met zeer hoge prijzen op dit moment. Terwijl in regio’s als Limburg en Drenthe nog heel veel rek zit. Dit moet dus wel ook allemaal worden meegewogen als gekeken wordt naar hoe de prijs zich zal gaan ontwikkelen. 

Het soort huis dat het betreft

Wat gezegd kan worden over de locatie, kan natuurlijk ook gezegd worden over het soort woning dat het betreft. Zeker in combinatie met de locatie. Het ene type huis zal veel minder snel in waarde stijgen dan het andere. Dat neemt niet weg dat de gemiddelde prijs als geheel wel omhoog zal gaan. Het is daarom dus wel ook belangrijk om deze verschillen te kunnen herkennen. Wie op zoek is naar een bepaald type woning, kan er weleens heel voordelig uitspringen omdat de ontwikkeling daar minder sterk verloopt dan bij andere soorten huizen. 

huizenprijs 2019

De rol van de economie

Ook de rol van de algemene tendensen in de economie mag niet onderschat worden. Zaken zoals de hoogte van de hypotheekrente en de bankrente zijn hier goede voorbeelden van. Deze staan immers in verhouding tot elkaar. De hypotheekrente is deels zo laag omdat alle rente laag staat. Wanneer de ECB de rente gaat verhogen door de eerdere maatregelen af te zwakken, dan gaat de hypotheekrente daarin mee. Dit kan de markt wel wat afremmen. Dit houdt dan in dat de stijging van de prijzen op de huizenmarkt in 2019 ook iets minder is dan in eerdere jaren. 

Goed in de gaten houden

Hoewel er dus een stijging van de prijs verwacht wordt, is het wel zaak het oog erop te houden. Wanneer je de huizenmarkt op wilt, dan is het in ieder geval goed om alle ontwikkelingen te blijven volgen. Zo kan je zelf ook een goede inschatting maken van wat er gaat gebeuren. Wanneer je bijvoorbeeld merkt dat zaken de stijging zullen laten afremmen in de loop van het jaar, dan ligt daar misschien wel een kans voor jou als potentiële koper. Alle reden om hier dus ook op een serieuze manier mee om te gaan.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Monstera als kamperplant Previous post Monstera: monsterlijk leuke kamerplant voor in je interieur!
beste verlichting voor in de tuin Next post De beste verlichting voor in de tuin