Read Time:2 Minute, 44 Second

Wist je dat je ongeveer zo’n 80% van je dag binnen spendeert? En ja, dat is behoorlijk veel. Daarom is het belangrijk dat je een goede ventilatie hebt. Slechte ventilatie kan namelijk een hoop problemen met zich meebrengen. Zo kan dit invloed hebben op je gezondheid, maar ook op de waarde van je huis. 

Oorzaak en gevolg van slechte ventilatie

De oorzaak van een slechte ventilatie kan erg uiteenlopen. Het kan namelijk zo zijn dat je de verwarming heerlijk hoog hebt staan en je ramen gesloten hebt om te besparen op de bijbehorende (vaak hoge) stookkosten. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat er geen ventilatieroosters zijn of mechanische ventilatie in het gebouw aanwezig is. Wat velen van ons niet per se weten is dat een deur of een raam openzetten niet goed genoeg is om een juiste hoeveelheid frisse (lees: schone) lucht binnen te krijgen. Er komt wel frisse lucht naar binnen, maar de lucht wordt niet gefilterd en dus ‘’schoongemaakt’’. Dit is wel erg belangrijk voor onze fysieke en mentale gezondheid, want als de ventilatie niet goed is in je huis kun je de volgende gezondheidsklachten krijgen:

 • Hoofdpijn
 • Uitdroging van de huid
 • Duizeligheid/ je licht voelen in je hoofd
 • Droge en prikkende ogen
 • Ademhalingsproblemen
 • Huiduitslag
 • Donkere kringen onder je ogen
 • Vermoeidheid 
 • Chagrijnig gevoel

Gevolgen van slechte ventilatie voor je huis zijn:

 • Schimmel
 • Vochtproblemen
 • Zilvervisjes en andere ongedierte

De Universiteit van Maastricht heeft onderzoek gedaan en aangetoond dat er een relatie is tussen een slecht binnenklimaat en hogere zorgkosten. Degenen wiens huis een slechte ventilatie heeft, waren gemiddeld meer en langer ziek. Uit het onderzoek is ook gebleken dat de hoofdoorzaken hiervan slechte ventilatie en achterstallig onderhoud zijn. Foei! Dit zorgt ervoor dat er stof en schimmels zitten in huis die de luchtkwaliteit tamelijk verslechteren. Een goede ventilatie is dus echt van belang!

Goede ventilatie

Het is dus duidelijk dat het meer dan belangrijk is, dat de ventilatie binnen jouw huis of werkomgeving goed is. Maar hoe zorg je er dan eigenlijk voor dat jouw ventilatie goed is in huis? Dit kan door ventilatieroosters bij je ramen in te laten bouwen of nog beter: een mechanisch ventilatiesysteem aan te schaffen. Je kunt bijvoorbeeld een Zehnder ventilatiebox installeren. Dit kost je misschien wel iets meer geld, maar je plukt er ook zeker de vruchten van af. Een ventilatiesysteem heeft verschillende standen, zo kun jij deze precies aanpassen op hoe jij het liefst wilt. Je kunt ook een Itho daalderop ventilatiebox installeren. Dit is ook een erg goed ventilatiesysteem. Heb je al een ventilatiesysteem? Dan is het ook zeker belangrijk om deze regelmatig te laten reinigen en onderhouden. Zo neemt de zuigkracht niet af en zal de lucht goed gefilterd blijven. Wist je dat een ventilatie box helemaal niet zo heel vaak gereinigd hoeft te worden? Slechts 1 keer in de 2 jaar, en om de 6 jaar hoeft hij pas echt grondig gereinigd te worden. Dat valt dan wel weer erg mee toch?

Kortom, een goede ventilatie hoeft dus niet erg ingewikkeld te zijn. Je hoeft alleen maar aan een knop te draaien om je ventilatiesysteem aan te zetten en het reinigen kun je laten doen door een professioneel bedrijf. Dit hoeft helemaal niet vaak. Deze relatief kleine moeite zal je veel voordelen opleveren op het gebied van zowel gezondheid, als wonen.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Tips voor een rustige woonkamer Previous post Tips voor een rustige woonkamer
thuiskantoor inrichten Next post Kantoor aan huis inrichten? 5 handige tips op een rij