Read Time:3 Minute, 33 Second

Beleggen kan op verschillende manieren. Een van de meest populaire manieren is het beleggen in vastgoed. Binnen vastgoed is er een variatie aan mogelijkheden waarmee u uw beschikbare vermogen extra inkomsten kunt laten genereren. De belangrijkste drijfveren voor vastgoedbeleggingen zijn het relatief hoge rendement uit dividend, het in bezit hebben van tastbaar onroerend goed en de beperkte samenhang met andere aandelen op de financiële markten.

Vastgoedbeleggingen kunnen op drie manieren

De meest bekende vorm is het beleggen in uw eigen woning. Daarnaast kunt beleggen in een extra woning om daar inkomsten uit te genereren. De laatste manier is beleggen op de beurs, waarbij via de financiële markten in combinatie met grote vastgoedbedrijven geld verdiend wordt aan vastgoed. Elke vorm van vastgoedbelegging heeft een eigen risicoprofiel met voor- en nadelen.

Koopwoning als spaarvarken

Het zal niet door iedereen meteen als belegging gezien worden, maar een koopwoning aanschaffen is wel degelijk een investering, die op lange termijn veel geld kan opleveren. Het vermogen wordt vooral bepaald door de waarde van de woning en het eigendomsrecht. Hoe hoog de waarde is, hangt weer af van onderliggende factoren als de hoogte van een hypotheekschuld, de technische staat van de woning, de actuele marktprijzen en persoonlijke voorkeuren. Bij de aanschaf heeft u tot op zekere hoogte geld ingebracht, maar daarnaast heeft u wellicht gebruik gemaakt van een aanvullende hypotheekschuld vanwege de gunstige belastingvoordelen (hefboomwerking). Hoe meer u afgelost heeft van de hypotheekschuld, hoe groter uw aandeel op het totaal is als mede-eigenaar van de actuele waarde van de woning. Door geld uit te geven aan zaken, die de kosten gedurende het wonen op lange termijn verlagen, bouwt u meerwaarde op voor potentiële kopers. Lagere energiekosten door goede isolatie werkt altijd. Voordat u in de fase terecht komt van het daadwerkelijk verkopen van de woning, moet u de omstandigheden voor u persoonlijk en op de lokale huizenmarkt goed nagaan. Om toch nog te kunnen genieten van een eventuele winst op de verkoop van de woning, moet u bereid zijn om er tijdig afstand van te doen. Tegelijk zult u op de huizenmarkt moeten onderzoeken hoeveel winst haalbaar en acceptabel is. Het is ook van belang om na te denken over hoe u gaat wonen nadat u uw koopwoning verkocht hebt.

Woning/pand te huur

U kunt met uw beschikbare vermogen ook een woning of pand kopen om die te verhuren. Het doel is dat u huurpenningen opstrijkt. Er komt echter veel bij kijken om dat te bereiken. Voordat u vastgoed koopt, zult u uitgebreid onderzoek moeten doen naar de technische staat, risico’s, financiering, specifieke markt van (ver)huur en uw planning als vastgoedeigenaar. Uiteindelijk moeten de huurpenningen elke vorm van investering en operationele kosten redelijkerwijs dekken gedurende de verhuurperiode, waarbij u als verhuurder uiteraard ook nog een marge moeten overhouden. Het kan bijvoorbeeld gaan om een huis die als woning verhuurd wordt, een vakantiewoning in een bekende vakantieoord of een bedrijfspand waar startende ondernemers bedrijfsactiviteiten kunnen ontplooien.

Vastgoed op de beurs

De derde manier waarop u uw geld in vastgoed kunt beleggen is door uw beschikbare vermogen toe te vertrouwen aan een beursgenoteerde vastgoedonderneming, die in 90% van de gevallen actief zal zijn in distributiecentra, kantoren, woningen en winkels. Het selecteren van vastgoedaandelen vereist onderzoek, met vragen die diep ingaan op vooral strategische en bedrijfseconomische aspecten. Denk aan vragen als: Hoe omschrijven zij hun visie en is dit terug te zien in de gekozen bedrijfsstrategie? Wat is de staat van hun eigen vermogen ten opzichte van de schuldenlast die zij op papier hebben?

Fondsbeleggen

Een bijzondere manier van beleggen in vastgoed is Fondsbeleggen of ETF. We hebben het dan over een verzameling van vastgoedbedrijven, die in de vorm van een fonds vertegenwoordigd zijn. Klanten van BinckBank, kunnen in dit kader gebruik maken van de Fondsvergelijker. Kiezen is nu makkelijker. U krijgt een volledig overzicht van alle beschikbare vastgoedfondsen. De waarde van de belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

De bovengenoemde beleggingsvarianten zijn slechts drie manieren waarop u kunt beleggen. Beleggers voegen meestal een beleggingsfonds/ETF of een beursgenoteerd vastgoedfonds toe aan hun beleggingsportefeuille. Heeft u interesse in beleggen in vastgoed? Binck Fundcoach helpt u graag op weg.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met BinckBank.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
nieuwste woontrends 2020 Previous post De herfst en winter interieurtrends 2019-2020: maak het persoonlijk!
Kamerplant: Aloë Vera Next post De Aloë Vera als kamerplant