Read Time:2 Minute, 3 Second

Ben je van plan je woning te verkopen of te verhuren? Dan ben je tegenwoordig verplicht om een energielabel aan de kopende of hurende partij te overhandigen. Hetzelfde geldt voor bedrijfspanden. Ook hier moet je een energielabel kunnen overhandigen. Sterker nog, voor bedrijfspanden zijn de regels begin dit jaar flink aangescherpt. In deze blog vertellen we je graag meer over energielabels voor woningen en bedrijfspanden. Ook geven we je een tip mocht je een energielabel willen aanvragen die aan de huidige regels en richtlijnen voldoet. Lees daarom snel verder!

Energielabels voor woningen

Energielabels zijn om meerdere redenen in het leven geroepen. Enerzijds verschaffen ze inzicht in de energiezuinigheid van een gebouw, zoals een woning. Maar er is nog een reden waarom de overheid energielabels verplicht heeft gesteld. Het stimuleert namelijk het nemen van energiebesparende maatregelen. Een woning met label A++ verkoopt veel beter en sneller dan een woning met slechts energielabel E. De energielabels voor woningen variëren van G tot en met A++++. Hierbij is label G het slechtst en het minst energiezuinig. Woningen met label A++++ zijn zeer energiezuinig. Dit is ook het beste energielabel dat je voor je woning kunt krijgen.

Energielabels voor bedrijfspanden

Ook voor bedrijfspanden geldt: hoe minder energie het gebouw verbruikt, hoe hoger en dus beter het energielabel. Energielabel G wil je absoluut niet hebben en hoe meer je richting de A gaat, hoe beter dat is. Sinds 1 januari 2023 is er een nieuwe regel bijgekomen. Sinds die datum moeten bedrijfspanden en kantoorgebouwen minimaal energielabel C hebben indien het pand groter is dan 100 vierkante meter. Is jouw kantoorgebouw of bedrijfspand inderdaad groter dan 100 vierkante meter? En heeft het gebouw energielabel D, E, F of G gekregen? Dan mag het helaas niet meer als bedrijfspand of kantoor gebruikt worden.

Op de vraag ‘welk energielabel is verplicht voor bedrijfspanden?’ kunnen we kort antwoorden: energielabel C indien het pand groter is dan 100 vierkante meter. De overheid gaat echter nog een stapje verder. Zo moeten in 2030 alle kantoren en bedrijfspanden minimaal energielabel A hebben. Deze nog strengere eis vormt een tussenstap richting het einddoel in 2050. In dat jaar moeten alle bedrijfspanden en kantoren namelijk energieneutraal zijn.

Waar kan ik een energielabel aanvragen?

Het aanvragen van een geldig energielabel voor jouw woning of bedrijfspand gaat heel gemakkelijk en snel via Label-Up. Zij helpen je snel én betaalbaar aan een accuraat energielabel die aan alle geldende eisen voldoet. Ook kun je hier terecht voor verduurzamingsadvies.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
zomerbloemen Previous post Het kweken van zomerbloemen
Zonder stress verhuizen doe je zo Next post Zonder stress verhuizen doe je zo!