Read Time:2 Minute, 40 Second

Als je met vakantie in de richting van Zuid-Europa gaat ben je ongetwijfeld bekend met de enorme velden met zonnebloemen. Dat is een fantastisch gezicht. Je krijgt bij thuiskomst meteen zin om dezelfde planten voor je tuin of woonkamer aan te schaffen. Dat kan best, maar dan moet je ze zelf zaaien. Het zaad voor deze bloemen is verkrijgbaar bij zadenkopenonline.nl. Kijk goed naar de beschrijving van de zaden. Veel soorten zonnebloemen kunnen wel een lengte van 3 tot 5 meter krijgen. Dat is veel te groot voor in de woonkamer, en ook voor veel tuinen.

De juiste variant

Vaak staat bij elk soort zaad de kenmerken van de plant vermeld. Vooral bij zonnebloemen is dat belangrijk. Voor een variant die in de woonkamer komt te staan is het van belang dat die niet hoger is dan ongeveer 30 centimeter. Als je allergisch bent voor stuifmeel moet je controleren of de variant die je wilt kopen dat in grote mate verspreidt. De bloeitijd is ook van belang. Veel zonnebloemen kunnen in de tuin bloeien van juli tot oktober, maar alleen als de dode bloemen worden verwijderd.

Tegenwoordig heb je ook biologische zaden voor de ecologisch bewuste tuinliefhebbers. Het verschil met normale zaden is dat deze zaden volledig biologisch geproduceerd worden. Naast biologische bloemzaden heb je ook groentezaden en kruidenzaden in deze variant.

Water

De beste plek voor zonnebloemen is een plekje in direct zonlicht. Als je de zonnebloemen in huis hebt staan, doen ze het het beste als ze in de vensterbank staan. Gebruik een grote pot of vaas, want zonnebloemen hebben veel water nodig. Ook als zonnebloemen in de tuin staan moeten ze op een plek met veel zonlicht worden geplant. Het is noodzakelijk om de planten vrijwel elke dag water te geven. Want doordat de planten zo groot worden verdampen ze in de zon veel water. Als ze te weinig water krijgen zullen eerst de bladeren dood gaan en uiteindelijk ook de bloemen.

Zonnebloemen zaaien

Zonnebloemen kunnen in huis worden gezaaid in een grote bloempot of een kweekbakje, dat afgedekt wordt met een glasplaat. Het zaaien binnenshuis moet in de eerste 2 weken van april gebeuren. Als je de zonnebloemen buiten zaait kan dat vanaf de laatste weken van april tot en met half juni. Let op bij vorst, want daar kunnen de kleine plantjes niet tegen. De zaadjes worden in tweetallen gezaaid op een diepte van 2,5 centimeter. Als er meerdere plantjes naast elkaar in een kweekbakje komen, moeten de zaadjes minstens 10 centimeter uit elkaar worden gezet. De grond moet na het zaaien voortdurend goed vochtig worden gehouden.

Resultaat

Na het zaaien duurt het ongeveer 6 weken voordat de plantjes zo groot zijn geworden dat je ze in een grote pot of in de koude grond kunt zetten. Doe dit voorzichtig, want de plantjes zijn erg gevoelig voor het verplaatsen. De plantjes groeien daarna snel verder als ze voldoende zonlicht en water krijgen. Als ze gaan bloeien moet je eens op de bloemen letten. Die draaien in de loop van de dag mee met de zon. Zonnebloemen zijn eetbaar. Je kunt van de zaden zonnebloemolie maken, maar je kunt ze ook volgend jaar zaaien voor nieuwe planten.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Architectuur als bepalende factor van casino’s
energie labels Next post Van A++++ tot G, welke energielabels kunnen er allemaal worden toegekend?